Of je nu je studieschuld wilt afbetalen, wat extra geld nodig hebt in de periode na je studie of extra geld naast je baan wilt verdienen; er zijn veel manieren om extra geld te verdienen. Bijverdienen vanuit huis als freelancer? Tours geven door je eigen stad? Of betaald krijgen om te winkelen? Hieronder staan de beste manieren om extra geld te verdienen in 2023:

1. Verhuur je auto 

Bezit je een auto die je niet altijd gebruikt? Je kan je auto verhuren en zo extra geld verdienen. Een platform waarop je dat kan doen is Snappcar. Volgens de site kan je al snel zo’n € 1.000 per jaar verdienen met het verhuren van je auto. Je kan zelf bepalen wanneer je de auto verhuurt, aan wie en voor welke prijs. Snappcar regelt ook de verzekeringen, zodat je met een gerust hart je auto uitleent. Lees ook: Snappcar review – geld bijverdienen met het verhuren van je auto

2. Krijg betaald om te winkelen

Een goede manier om extra geld over te houden is door simpelweg geld terug te krijgen op de aankopen die je maakt. Met cashback websites krijg je geld terug op je online aankopen. Een bekende Nederlandse cashback website is CashbackXL. Zo kan je na een aankoop geld terug krijgen op websites zoals Booking.com, Thuisbezorgd.nl en Wehkamp. Lees ook: CashbackXL ervaring – Geld verdienen door te winkelen

3. Verdien als proeflezer 

Als proeflezer lees je een boek, artikel of tekst na. Deze controleer je op de grammaticale fouten en stijlfouten. Er is online veel vraag naar proeflezers. Je moet wel op de hoogte zijn van de juiste grammatica en spelling en in staat zijn om fouten uit teksten te halen. Op Fiverr kan je je diensten als proeflezer aanbieden.

4. Verkoop spullen

Een makkelijke manier om wat extra bij te verdienen is om spullen op Marktplaats te verkopen. Vaak zijn je oude spullen meer waard dan je denkt. Er zijn ook speciale sites om je kleding te verkopen, zoals United Wardrobe. Bijzondere spullen, zoals een waardevol horloge kan je laten veilen op Catawiki. Alle spullen die geveild worden staan onder notarieel toezicht.

5. Verdien geld met affiliate marketing 

Als je veel volgers hebt op social media, of misschien je eigen website of blog kan je hiermee geld bijverdienen. Met affiliate marketing promoot je bepaalde producten of diensten van bedrijven. Als jouw bezoekers vervolgens iets aanschaffen krijg jij hierover een commissie. Grote affiliate netwerken in Nederland zijn Daisycon en TradeTracker. Tip: Een bekende Nederlandse affiliate expert is Jacko Meijaard. In zijn methode ‘Affiliate Marketing Revolutie‘ legt hij uit hoe jij geld kan verdienen met affiliate marketing.

6. Bied je kookkunsten aan

Als je een beetje kan koken, kan je hier ook geld mee verdienen. Op thuisgekookt koken 10.000 Nederlandse thuiskoks dagelijks maaltijden die door anderen afgehaald kunnen worden. Als je veel eten over hebt kan je, in plaats van het in te vriezen, het op dit platform aanbieden en er wat extra’s mee verdienen.

7. Beleg met Peaks 

Peaks is de enige app in Nederland waar je belegt met je wisseldgeld. Van een broodje van € 4,75, gaat bijvoorbeeld €0.25 cent naar Peaks. Je kan ook een verdubellaar instellen of zelf geld bijleggen. Op de website vind je ook een rekentool met het verwachte rendement van je belegging. Lees ook: Peaks beleggen – rijk worden van je wisselgeld?

8. Geef tours door je stad

Als je in een grote stad woont, kan je bijverdienen door je kennis over de stad te delen. Een platform waar je deze tours kan aanbieden is withlocals. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen in Amsterdam die prive boottochten aanbieden, maar ook rondleidingen door het van Gogh museum en tours door het Red Light District. Je kan zelf de prijs bepalen die je voor je tour vraagt. Withlocals berekent 20% commissie op het bedrag dat je ontvangt.

9. Laat honden uit als hondenoppasser 

Als hondenoppasser kan zelf bepalen op welke hond je past en wanneer en hoeveel je werkt. Voordat je aan de slag kan wordt je profiel geverifieerd als betrouwbare hondenoppasser. Op sites als petbnb en pawshake kan je op zoek naar je ideale hondenmatch. Wat je verdient verschilt per adres en de lengte van het oppassen.

10. Geef je mening in online enquetes

Je kan wat extra bijverdienen door online je mening te geven over producten en diensten door het invullen van enquetes. Bij sommige bedrijven verdien je een paar euro per ingevulde enquete, bij andere kan je sparen voor cadeaus. Je kan je inschrijven bij bijvoorbeeld GfK Panel (NL) en Opinieland voor toegang tot de enquetes. Bij Toluna krijg je punten voor het invullen van enquetes. Deze punten kan je inwisselen voor bonnen van bijvoorbeeld Bol.com en Douglas. Lees ook: GFK Panel review – lekker bijverdienen met online enquêtes

11. Creëer een online cursus 

Als je een bepaalde skill of expertise hebt, kan je deze kennis delen door middel van een online cursus of training. Het kost wel wat tijd om een goede cursus in elkaar te zetten, maar als deze eenmaal staat kan je constante inkomsten genereren. Een bekend platform waar je je cursussen kan aanbieden is Udemy. Als aanbieder van de cursus ontvang je geld als iemand betaald om jouw cursus te volgen.

Tip: Neem ook eens een kijkje bij de Money Mastermind cursus van Jelline Brands. Hier leer je over online geld verdienen van 15 Nederlandse ondernemers en miljonairs.

12. Werk in de horeca

In de horeca is er altijd wel wat geld bij te verdienen. Via een platform als Temper kan je je makkelijk opgeven voor losse horeca klussen. De meeste klussen betalen rond de €18-20 per uur. Ook kan je hier werk vinden als garderobe medewerker, chef of schoonmaker. Via deze link krijg je ook nog eens €20 cadeau als je drie shifts hebt gewerkt.

13. Verhuur je huis of kamer 

Als je een lege kamer in je huis hebt, of zelf een tijdje geen gebruik maakt van je huis kan je het verhuren op bijvoorbeeld Airbnb of Kamernet. Je kan hiermee honderden, of zelfs duizenden euro’s extra verdienen. Hoeveel je voor je kamer of huis kan vragen hangt af van de dag van de week waarop je het verhuurt, voor hoeveel personen en in welke stad. Let wel op de laatste regelgeving omtrent het verhuren van je huis op Airbnb.

14. Verkoop je foto’s online 

Als je goede foto’s maakt kan je deze verkopen op stocksites als ShutterstockiStock en Photoshelter. Je upload je foto’s naar de stocksite en je krijgt betaald bij elke verkoop van je foto. De eisen voor het uploaden van je foto zijn hoog en je moet wel veel foto’s verkopen wil je er een leuk bedrag mee verdienen. Er zijn natuurlijk ook andere manieren hoe je met fotografie extra geld kan bijverdienen, bijvoorbeeld als freelance fotograaf.

15. Mysteryshopper

Mysteryshopping is een populaire manier om bij te verdienen naast een fulltime baan. Als mysteryshopper voer je marktonderzoek uit. Je bezoekt bijvoorbeeld een winkel of restaurant en beoordeelt de ervaring. In ruil daarvoor krijg je geld, het bedrag varieert per opdracht en hoeveel werk het is. Multi-value en Mysteryguest zijn bedrijven waar je je in kan schrijven als mysteryshopper.

16. Geef je mening in marktonderzoeken

Met het deelnemen aan marktonderzoeken word je betaald voor het geven van je mening. Jouw mening is namelijk belangrijk voor bedrijven om hun product of service beter te ontwikkelen. Je verdient al snel € 50 per uur voor het deelnemen aan een sessie. Bekende marktonderzoekbureaus waar je je kan inschrijven zijn CG Selecties en Respondenten.nl.

Nog meer geld bijverdienen – De beste tips

17. Chauffeur

Een flexibele manier om wat geld bij te verdienen is om werkzaam te zijn als Uber chauffeur. Je kan zelf je tijden bepalen en waar en hoeveel je werkt. Volgens de website is de gemiddelde omzet bij veertig uur rijden zo’n €4.000 per maand.

18. Geef bijles aan kinderen

Als je goed bent in bepaalde vakken kan je makkelijk geld bijverdienen door het geven van bijles. Je kan in je netwerk rondvragen of je mensen kent die bijles zouden willen of een berichtje op Marktplaats plaatsen. Daarnaast zijn er ook organisaties waarbij je je kan inschrijven zoals Studentsplus. Hier verdien je € 11 per uur en kan je zelf je werktijden bepalen.

19. Geld bijverdienen als freelancer

Als ZZP-er kan je makkelijk geld bijverdienen. Waar ben jij goed in, waar andere mensen voor zouden willen betalen? Is het webdesign? Online marketing? Misschien zijn er bepaalde platformen, Facebookgroepen of mensen in je netwerk waardoor jij je eerste opdracht kan regelen. Een bekend platform waar je je diensten kan aanbieden is Fiverr.

20. Investeer in cryptocurrency 

Cryptocurrencies krijgen steeds meer bekendheid. Het bekendste voorbeeld is Bitcoin. Er zijn mensen die heel goed hebben verdienen door te investeren in cryptocurrency, maar het brengt natuurlijk altijd risico met zich mee. Met de juiste kennis en training is het echter een hele interessante manier om bij te verdienen. Tip: Derek en Patrick hebben jarenlang ervaring met het investeren in cryptocurrency. Ze hebben hun kennis gebundeld in de Cryptocurrency Beginnerscursus. Al tijdens de cursus leer je hoe je geld kan verdienen met cryptocurrency.

21. Krijg rente over je cryptocurrencies 

Als je al crypto bezit, kan je rente ontvangen over jouw crypto. Dit heet staking. Via platformen als Crypto.com  kan je rente over je crypto ontvangen. Bij bitcoin kan dit oplopen tot 6,5%. Ook kan je geld investeren in zogenaamde stablecoins zoals USDT, USDC en DAI. De waarde van stablecoins zijn gelinkt aan een fiat valuta, zoals de US dollar. Hier kan je een rente van 12% over krijgen per jaar.

22. Bijverdienen met een Etsy shop 

Voor de creatievelingen is Etsy het ideale online platform om je eigengemaakte creaties te verkopen. Op Etsy worden bijvoorbeeld zelfgemaakte tassen, sieraden en kleding verkocht. Op Etsy worden niet alleen fysieke producten verkocht. Zo kan je ook digitale producten zoals kalendars, visitekaartjes of posters verkopen. Je kan gratis een account aanmaken. Per artikel dat je aanbiedt betaal je €0,20 cent aan Etsy, naast de commissie per verkoop van 3.5%.

23. Ga babysitten

Misschien wel een van de bekendste manieren om wat extra geld te verdienen is om op te passen. Je kent vast wel een buurvrouw, familielid of kennis met kinderen die een oppas kan gebruiken. Ook zijn er verschillende sites waar je een profiel kan aanmaken en een geschikt oppasadres kan vinden. Het voordeel van oppassen is dat je zelf je werktijden kan bepalen. Het bedrag dat je verdient hangt af van het gezin waarbij je oppast en de duur van het oppassen.

24. Beantwoord de telefoon

Steeds meer bedrijven nemen customer service medewerkers aan die vanuit huis kunnen werken in plaats van in een call centre. Deze posities kunnen parttime of fulltime zijn met verschillende werktijden. Het salaris hangt af van het bedrijf waarvoor je werk en de exacte functie. Je werkzaamheden bestaan uit het beantwoorden van vragen van klanten over de telefoon of via de chat. Je kan bijvoorbeeld contact opnemen met Randstad of Manpower en vragen welke customer support functies ze hebben.

25. Verkoop boeken

Je uitgelezen boeken kan je makkelijk verkopen via bijvoorbeeld het Booknext. Je kan gratis je tweedehands boeken aanbieden. Het platform vraagt een bemiddelingsbijdrage als je iets verkoopt. Ook kan je je oude boeken op Marktplaats verkopen. Vooral studieboeken kunnen een leuk bedrag opleveren.

26. Bezorg eten 

Het enige wat je nodig hebt is een fiets, een smartphone en een paar vrije uurtjes. Als bezorger bij bijvoorbeeld Deliveroo kan je makkelijk wat geld bijverdienen. Je verdient hier het minimumloon plus €1 per afgeleverde bestelling. Fooien mag je houden.

27. Deel je samenvattingen 

Heb jij nog samenvattingen van tijdens je studie? Via sites als Stuvia kan je je samenvatting uploaden, de prijs bepalen en geld verdienen als het verkocht wordt. Samenvattingen kunnen meerdere keren gedownload worden. Zo zijn er mensen die zo een paar honderd euro per jaar verdienen.

28. Verhuur je spullen 

bijverdienen

Je kan makkelijk geld bijverdienen door het verhuren van spullen die je al in huis hebt. Dit kan via Peerby Go. Je hebt vast wel iets in huis dat je kan verhuren. Zo worden er boormachines, beamers en elektrische fietsen aangeboden, maar ook een Monopoly spel. Je levert de spullen bij de verhuurder en haalt deze na het gebruik weer op.

29. Woon tv-uitzendingen bij

Geld bijverdienen met het bijwonen van tv-shows? Je kan zo rond de €20 euro op een avond verdienen voor het bijwonen van uitzendingen. Je wordt betaald om in het publiek te zitten en de uitzending bij te wonen. De meeste van deze opdrachten zijn in de Randstad. Je kan je opgeven via uitzending bijwonen. Ook op de site figuratie.nu vind je regelmatig oproepen voorbij komen voor publiek bij tv-shows. Hier vind je overigens ook betaalde figuratie oproepen voor televisieseries en films.

30. Plaats advertenties op je auto

Je kan geld verdienen door te rijden met een reclameboodschap op je auto. Dit kan bijvoorbeeld door je aan te melden via Cashcar. Het bedrag kan wel oplopen tot €200 per maand.

31. Knap meubelstukken op 

Als je handig en creatief bent, kan je geld bijverdienen door meubels op te knappen. Via de kringloopwinkel of Marktplaats kan je goedkoop meubels kopen. Soms worden deze zelfs gratis aangeboden. Deze kan je vervolgens met winst doorverkopen als je ze mooi opknapt.

32. Speel muziek op trouwerijen 

Als je muzikaal aangelegd bent kan je je talent inzetten op feesten en partijen. Op de website Plugify kan je je aanmelden als DJ of zanger. Ook bands kunnen zich aanmelden. Nu is het alleen nog wachten op de eerste boekingen!

33. Promoot producten

Als promotiemedewerker promoot je producten, zoals drankjes of snacks. Je deelt deze uit op drukke plekken en vergroot de naamsbekendheid van het product. YoungCapital heeft een pool voor promotiemedewerkers.

34. Beheer Facebook advertenties 

Ondernemers zijn altijd opzoek naar manieren om hun producten of diensten te promoten. Een manier om dit te doen is via Facebook advertenties. Je kan in een paar dagen Facebook advertenties helemaal onder de knie hebben en dit ook aan anderen aanbieden! Je zet Facebook advertenties op voor je klanten en beheert deze.

35. Deel je autoritten met anderen 

Via BlaBlaCar kan je geld verdienen met je dagelijkse autoritten. Het platform wordt in 22 landen gebruikt om ritten te delen en heeft 90 miljoen gebruikers. Je geeft je route, prijs en het aantal passagiers aan dat je kan meenemen. Vervolgens kunnen anderen via het platform ritten bij je boeken.

36. Verdien geld met je telefoon

Met Roamler kan je snel geld verdienen met je telefoon. Je doet taken bij jou in de buurt en onderweg. De taken kunnen bestaan uit het tellen van producten in de supermarkt, het fotograferen van promotiemateriaal of bijvoorbeeld verslag doen van een horeca gelegenheid. Je vult de bijbehorende vragenlijst in op de Roamler app. Zodra dit is goedgekeurd wordt de vergoeding direct bijgeschreven. Je kan tot 30 euro verdienen per opdracht, maar vaak is het een paar euro.

 

Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen in 2023? 

In 2023 mag je 8,250 euro belastingvrij verdienen. Als je jaarinkomen, dus je totale inkomen, hoger is dan 8,250 euro ga je inkomstenbelasting betalen. Als je werkt of een uitkering hebt en daarnaast bijverdient, komt dit totale bedrag al snel boven de 8,250 euro uit. Hoe je dit moet opgeven aan de belastingdienst hangt af op wat voor manier je bijverdient. Als je voor je bijverdiensten niet in loondienst bent en niet als ondernemer werkt, geef je dit op bij ‘Inkomsten uit overig werk’. Bij de aangifte inkomstenbelasting staat er hoeveel belasting je uiteindelijk moet betalen of misschien wel terugkrijgt.

Meer inspiratie nodig?

– Zo kan je online geld verdienen 
– Zo verdien je geld met bloggen

Deze pagina maakt gebruik van affiliate links.