Curaçao is een populaire bestemming onder Nederlanders. En niet alleen voor vakantie, maar liefst twintigduizend Nederlanders noemen Curaçao hun thuis. Op Curaçao doe je je boodschappen bij de Albert Heijn en kan je Nederlands praten, maar het zonnige weer, de ontspannen leefstijl en kleurrijke natuur maken dit eiland on-Nederlands. In dit artikel vind je tips en meer informatie over werken op Curaçao:

1. Werken op Curaçao

Er zijn verschillende sectoren waar je werk kunt vinden in Curaçao, zoals de toeristenindustrie, de financiële sector, de technologie- en IT-industrie en de olie- en gasindustrie.

De toeristische sector is een van de grootste werkgevers op het eiland en biedt veel verschillende banen; hospitality, horeca, entertainment, activiteitenbegeleiding, managementfuncties etc. Het toerisme is een van de belangrijkste pijlers van de economie van Curaçao.

Naast de toeristische sector zijn er ook groeiende sectoren zoals de financiële en de technologie-industrie. Curaçao is een belangrijk financieel centrum voor de regio. Het heeft een gevestigde bankensector en ook een groeiend aantal fintech-bedrijven die zich er vestigen. De technologie-industrie groeit ook op Curaçao, met een aantal start-ups en software bedrijven die zich er vestigen. Er is steeds meer vraag naar IT-professionals en digitale marketeers.

Een andere sector waar vraag naar is, is de olie- en gasindustrie. Curaçao heeft een belangrijke raffinaderij die wordt beheerd door de staatsoliemaatschappij. Dit biedt werkgelegenheid voor ingenieurs, technici en andere mensen in de olie- en gassector.

De hoofdstad en grootste plaats van Curacao is Willemstad. Als je op Curaçao wilt gaan werken is het heel waarschijnlijk dat je hier terechtkomt.

Bij de volgende uitzendbureaus vind je vacatures voor fulltime of parttime werk op Curaçao:

Tempo uitzendbureau
Kadanz
Impacto
Excellent

Ook kan je vacatures vinden op de volgende sites:

Yobbers
Werkze
KGMC
Vacatures curacao
Amigoe
Job Search Abroad

Als je wilt werken op Curaçao kan je een trip plannen en afspraken maken met bedrijven waar je zou willen werken. Mensen willen graag zien wie ze eventueel in dienst nemen. Natuurlijk kan je ook eerst proberen werk te vinden via vacaturesites en uitzendbureaus.

Werken op Curacao voor een Nederlands bedrijf

Je kan natuurlijk ook kijken welke bedrijven een kantoor hebben op Curaçao en proberen of je daar kan werken. Onderstaande bedrijven zijn of opgericht in Nederland of hebben ook vestigingen in Nederland:

  1. Damen Shipyards is een Nederlands scheepsbouwbedrijf met een vestiging op Curaçao. Ze bouwen en onderhouden verschillende soorten schepen
  2. Grant Thornton heeft de kantoren van PWC Dutch Carribean overgenomen. Het is een groot accountancy- en adviesbureau met vestigingen in Nederland en ook op Curaçao.
  3. Deloitte Dutch Carribean – Deloitte heeft verschillende open vacatures op Curacao. Specifiek op het gebied van consultancy and belasting advies.
  4. Ernst & Young – Dit bekende accountancy bureau heeft ook een vestiging in de Dutch Carribean.
  5. TUI Group – TUI heeft een hoofdkantoor en 2 winkels op Curacao. Ook heeft het een winkel op Aruba en Bonaire. Inmiddels werken er zo’n 140 man op de verschillende afdelingen bij TUI Dutch Caribbean.
  6. AFAS Software – Het Nederlandse AFAS Software heeft sinds 2009 een vestiging op Curaçao en sinds 2014 ook op Aruba. Het bedient vanuit deze kantoren de klanten in het Caribisch gebied.

2. Zomerwerk op Curaçao

Een belangrijke inkomstenbron van Curaçao is het toerisme. Als je tijdelijk werk zoekt of werk om in het hoogseizoen te doen, kan je proberen werk te vinden in de toerisme industrie. Curaçao heeft vele hotels, beachbars en restaurants waar je een baan kan vinden. Je kan bijvoorbeeld werkzaam zijn als duikinstructeur, barmedewerker, kok, receptionist etc. De lonen liggen lagen dan in Nederland, maar je krijgt vaak wel fooi bovenop je loon.

Werken op Curaçao horeca

Er zijn verschillende manieren om te werken in de horcea op Curaçao. Neem een kijkje bij bovenstaande uitzendbureaus en vacaturesites, maar denk bijvoorbeeld ook aan Facebook. Zoek eens op ‘horecea’ en ‘Curaçao’ en wie weet vind je verschillende beach clubs en restaurants die oproepjes hier plaatsen.

Als je al op Curaçao zelf bent is het aan te raden gewoon eens binnen te lopen bij horecagelegenheden waar je wilt werken. Veel horecagelegenheden op Curaçao zijn op zoek naar personeel! Zeker in het hoogseizeon.

Vraag ook aan bekenden en vrienden op Curaçao of ze iets weten. Misschien kennen ze wel iemand die op zoek is naar personeel of weten ze van een vacature die nog niet online staat.

3. Stage op Curaçao

Curaçao is een gewilde bestemming onder Nederlandse stagiairs. De volgende websites kunnen je helpen bij het vinden van een (afstudeer)stage:

Bocuracao
Abroad internships

Het is op Curaçao gebruikelijk om stagevergoeding te ontvangen. Deze ligt gemiddeld rond de € 300 per maand. Als je je studiefinanciering wilt behouden, moet je als voltijdstudent ingeschreven staan bij een Nederlandse opleiding. Je stage moet onderdeel zijn van de opleiding.

4. Tussenjaar op Curaçao

Wil jij je tussenjaar op Curaçao doorbrengen? Op Curaçao is genoeg te doen! Zo kan je je PADI Divemaster certificaat halen, de Christoffelberg beklimmen, genieten van de vele stranden en veel nieuwe mensen ontmoeten. Voordat je een tussenjaar neemt op Curaçao is het belangrijk jezelf af te vragen wat je uit je tussenjaar wilt halen. Denk ook goed na over onderstaande praktische zaken.

5. Praktische zaken

Taal

De officiële talen op Curaçao zijn Nederlands en Papiaments. Je sollicitatiebrief en CV kan je daarom gewoon in het Nederlands opstellen. Als je solliciteert op een baan in de toerisme industrie kan je je CV in het Engels opstellen. Veel Amerikanen bezoeken Curaçao als vakantiebestemming. Als je voor langere tijd op Curaçao woont en werkt kan het goed voor je netwerk en professionele ontwikkeling zijn om Papiaments te leren.

Wonen op Curaçao

De kosten van levensonderhoud zijn ongeveer vergelijkbaar met Nederland, terwijl de lonen lager liggen. Sommige dingen zijn goedkoper, maar bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen en gas, water en licht zijn gemiddeld duurder. Als je een woning zoekt op Curaçao kan je in een resort te wonen, een gated community, met gemeenschappelijke voorzieningen en bewaking. Via een makelaar of via websites kan je op zoek gaan naar een woning in Curaçao.

Verblijfsvergunning

Als Nederlander mag je zes maanden per jaar op Curaçao verblijven als toerist. Als je wilt werken op Curaçao zonder je in te schrijven als staatsburger, kan je een Verklaring van Rechtswege aanvragen. Dit geldt ook als je een stage wilt volgen. Zonder deze verklaring kan een werkgever in Curaçao je niet in dienst nemen. Als je je wilt inschrijven op Curaçao kan je een Sedula aanvragen. Dit is een bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister. Dit heb je nodig als je langer dan zes maanden op het eiland wilt blijven.

Verzekeringen

Kijk goed naar de voorwaarden van je reisverzekering. Deze is meestal maar geldig voor maximaal 60 dagen en biedt alleen dekking voor toeristen. Curaçao heeft een basis zorgverzekering en particuliere zorgverzekeringen. Je kan bij je zorgverlener in Nederland kijken of je je ziektekostenverzekering om kan zetten naar een internationale ziektekostenverzekering.

Hier vind je meer informatie over werken in het buitenland

Misschien vind je dit ook leuk:
Werken op Aruba
Werken op Bonaire