Curaçao is een populaire bestemming onder Nederlanders. En niet alleen voor vakantie, maar liefst twintigduizend Nederlanders noemen Curaçao hun thuis. Op Curaçao doe je je boodschappen bij de Albert Heijn en kan je Nederlands praten, maar het zonnige weer, de ontspannen leefstijl en kleurrijke natuur maken dit eiland on-Nederlands. In dit artikel vind je tips en meer informatie over werken op Curaçao:

1. Werken op Curaçao

De hoofdstad en grootste plaats van Curacao is Willemstad. Als je op Curaçao wilt gaan werken is het heel waarschijnlijk dat je hier terechtkomt. Voor fulltime of parttime werk op Curaçao kan je je aanmelden bij de volgende uitzendbureaus:

Tempo uitzendbureau
Kadanz
Impacto
Excellent

Ook kan je banen vinden op de volgende sites:

Werkze
KGMC
Vacatures curacao
Amigoe
Job Search Abroad
Yobbers

Je kan kijken welke bedrijven een kantoor hebben op Curaçao en proberen of je daar kan werken. Zo hebben TUI Group, KPMG en Deloitte bijvoorbeeld vestigingen in Curaçao.

Als je wilt werken op Curaçao kan je een trip plannen en afspraken maken met bedrijven waar je zou willen werken. Mensen willen graag zien wie ze eventueel in dienst nemen. Natuurlijk kan je ook eerst proberen werk te vinden via vacaturesites en uitzendbureaus.

2. Zomerwerk op Curaçao

Een belangrijke inkomstenbron van Curaçao is het toerisme. Als je tijdelijk werk zoekt of werk om in het hoogseizoen te doen, kan je proberen werk te vinden in de toerisme industrie. Curaçao heeft vele hotels, beachbars en restaurants waar je een baan kan vinden. Je kan bijvoorbeeld werkzaam zijn als duikinstructeur, barmedewerker, kok, receptionist etc. De lonen liggen lagen dan in Nederland, maar je krijgt vaak wel fooi bovenop je loon.

3. Stage op Curaçao

Curaçao is een gewilde bestemming onder Nederlandse stagiairs. De volgende websites kunnen je helpen bij het vinden van een (afstudeer)stage:

Bocuracao
Abroad internships

Het is op Curaçao gebruikelijk om stagevergoeding te ontvangen. Deze ligt gemiddeld rond de € 300 per maand. Als je je studiefinanciering wilt behouden, moet je als voltijdstudent ingeschreven staan bij een Nederlandse opleiding. Je stage moet onderdeel zijn van de opleiding.

3. Praktische zaken

Taal

De officiële talen op Curaçao zijn Nederlands en Papiaments. Je sollicitatiebrief en CV kan je daarom gewoon in het Nederlands opstellen. Als je solliciteert op een baan in de toerisme industrie kan je je CV in het Engels opstellen. Veel Amerikanen bezoeken Curaçao als vakantiebestemming. Als je voor langere tijd op Curaçao woont en werkt kan het goed voor je netwerk en professionele ontwikkeling zijn om Papiaments te leren.

Wonen op Curaçao

De kosten van levensonderhoud zijn ongeveer vergelijkbaar met Nederland, terwijl de lonen lager liggen. Sommige dingen zijn goedkoper, maar bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen en gas, water en licht zijn gemiddeld duurder. Als je een woning zoekt op Curaçao kan je in een resort te wonen, een gated community, met gemeenschappelijke voorzieningen en bewaking. Via een makelaar of via websites kan je op zoek gaan naar een woning in Curaçao.

Verblijfsvergunning

Als Nederlander mag je zes maanden per jaar op Curaçao verblijven als toerist. Als je wilt werken op Curaçao zonder je in te schrijven als staatsburger, kan je een Verklaring van Rechtswege aanvragen. Dit geldt ook als je een stage wilt volgen. Zonder deze verklaring kan een werkgever in Curaçao je niet in dienst nemen. Als je je wilt inschrijven op Curaçao kan je een Sedula aanvragen. Dit is een bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister. Dit heb je nodig als je langer dan zes maanden op het eiland wilt blijven.

Verzekeringen

Kijk goed naar de voorwaarden van je reisverzekering. Deze is meestal maar geldig voor maximaal 60 dagen en biedt alleen dekking voor toeristen. Curaçao heeft een basis zorgverzekering en particuliere zorgverzekeringen. Je kan bij je zorgverlener in Nederland kijken of je je ziektekostenverzekering om kan zetten naar een internationale ziektekostenverzekering.

Hier vind je meer informatie over werken in het buitenland

Misschien vind je dit ook leuk:
Werken op Aruba
Werken op Bonaire