Werken in Dubai is een aantrekkelijke optie voor veel mensen. Maar liefst 80% van de inwoners zijn expat! Dubai staat bekend als belastingparadijs. Je betaalt geen inkomstenbelasting. Het is ook een veilige plek. Je mag alleen in Dubai blijven als je werk hebt, of als een familielid je sponsort. Er is dus vrijwel geen armoede en criminaliteit. Daarnaast raak je nooit verveeld in Dubai met de vele toeristische attracties. Van dineren onder water tot zandboarden in de woestijn. In dit artikel vind je alle informatie voor werken in de emiraat waar altijd de zon schijnt:
1. Werken in Dubai
Deze vacaturesites kunnen je helpen met het vinden van werk in Dubai:
Indeed
Nadia
Monstergulf
Gulftalent
Bayt
Naukrigulf
Dubizzle
Laimoon
Search Jobs Abroad
In Dubai zijn verschillende recruitment bureaus. Bedrijven kunnen een recruitment bureau inschakelen als ze nieuwe mensen nodig hebben. Let er op dat je geen hoog bedrag betaalt om je in te laten schrijven. Dit is verboden volgens het arbeidsrecht van de UAE. Recruitment bureaus krijgen een commissie van de werkgever als iemand daar gaat werken, maar niet van diegene die werk zoekt. Deze recruitment bureaus kunnen je helpen als je wilt werken in Dubai:
Er zijn ook bureaus die zich specialiseren in bepaalde sectoren:
Robbert Murray – Engineering, IT en retail
MCG&CO en Jivaro Search – Marketing en Communicatie
ESP International – Events
De kranten Gulf News en Khaleej Times vullen dagelijks de krant met vacatures. De website van de Khaleej Times, de Engelstalige krant van de VAE (Verenigde Arabische Emiraten), heeft een uitgebreide vacature sectie.
In Dubai kan je in verschillende sectoren werk vinden. Sectoren die goed vertegenwoordigt zijn, zijn marketing, sales, finance, IT, telecommunicatie, hospitality, toerisme en de zorg.
Verpleegkundigen kunnen in de VAE tussen de 4,000 en 5,000 netto per maand verdienen.
Vorig jaar kwam een oproep naar verpleegkundigen in de VAE nog in het nieuws. Het Nederlandse bedrijf Flexmix is een bemiddelingspartner tussen verplegers en ziekenhuizen in Dubai en Abu Dhabi.
Grote werkgevers in Dubai zijn Emirates Group, Hilton Worldwide, Weber Shandwick (PR- bureau), Omnicom (reclamebureau), EMC² (IT) en retail ketens THE One, Splash en Estee Lauder.
Careem, de Uber van het Midden-Oosten, is de enige unicorn in de regio. De start-up wordt gewaardeerd op meer dan 1 biljoen euro.
Het is aan te raden voordat je naar Dubai vertrekt een baan te vinden. Je kan op bovenstaande websites naar banen zoeken, zelf bedrijven benaderen, maar denk ook aan het inzetten van je netwerk. Veel banen worden via via vervuld. Een netwerk en het hebben van contacten is belangrijk. Laat mensen weten dat je op zoek bent naar een baan in Dubai. Misschien ken je wel iemand die je kan helpen in je zoektocht.
Zonder baan mag je maximaal 60 dagen in de VAE verblijven. Houd hier dus rekening mee als je besluit in Dubai zelf op zoek te gaan naar werk.
2. Stage in Dubai
Oliv is een vacaturesite dat studenten en afgestudeerden met bedrijven en startups matched die op zoek zijn naar stagiaires. Volgens het bedrijf gebruiken meer dan 130,000 afgestudeerden het platform om een stage of startersbaan te vinden.
Ook kan je zoeken bij de grote carrière websites naar een stage in Dubai. Als je ‘internship’ intypt en locatie ‘Dubai’ krijg je verschillende zoekresultaten:
Daarnaast zijn er bemiddelingsorganisaties die je kunnen helpen bij het vinden van een stage in Dubai. Let er wel op dat je hier bemiddelingskosten betaalt.
Buitenlandsestage.nl
Abroad-internships.nl
Als stagiair krijg je een kleine vergoeding of geen vergoeding voor je stage. Wel is het gebruikelijk dat woonruimte wordt geregeld door de werkgever.
3. Praktische zaken
Verblijfsvergunning
Als je wilt werken in Dubai heb je een werkvisum en een verblijfsvergunning nodig. Voordat je voor een werkvisum in aanmerking komt moet je al een baan hebben in Dubai. Ook moet je door een medische keuring komen. Je werkgever is verantwoordelijk voor het regelen van je verblijfsvergunning.
Zorgverzekering
Werkgevers zijn verplicht de zorgverzekering voor de werknemers te regelen. Het niveau van de verzekering kan erg verschillen. Zo bieden sommige bedrijven een collectieve ziektekostenverzekering via een internationale verzekeraar. Andere bedrijven kunnen beperktere verzekeringen aanbieden. Je kan zelf een extra verzekering afsluiten bovenop de verzekering die voor je wordt geregeld.
Dubai heeft geen systeem van sociale zekerheid. Als je niet in staat bent om te werken is je geen uitkering verschuldigd.
Wonen in Dubai
Het leven in Dubai is goedkoper dan in Nederland. Zo zijn het openbaar vervoer en taxi-ritjes een stuk goedkoper, maar bijvoorbeeld ook de boodschappen en uit eten gaan. In Dubai zijn wel de huren erg hoog. Gemiddeld €2,000 per maand voor een appartement is heel normaal. Het is gebruikelijk dat je werkgever de kosten van de huur inclusief gas, water en licht op zich neemt. Als je zelf op zoek gaat naar woonruimte kunnen de volgende sites helpen:
Propertyfinder
Justproperty
Bayut
Talen
De officiële taal in Dubai is het Arabisch, maar vrijwel overal wordt Engels gesproken. Dit komt door de vele expats in het land. Daarnaast is de voertaal bij de meeste bedrijven Engels. Als je besluit om te werken in Dubai kan het leren van een woordje Arabisch natuurlijk geen kwaad.
Tip: Je droombaan in Dubai gevonden? Bij CVSter.nl kan je een professioneel CV laten maken.
Geef een reactie