Australië is een van de beste landen om te werken in het buitenland. Niet zo gek met 240 dagen zon per jaar en een van de hoogste minimumlonen ter wereld. Steeds meer Nederlanders kiezen voor een periode Down Under. Vooral steden als Sydney, Melbourne, Brisbane en Perth zijn populair. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over werken in Australië:
- Werken in Australië
- Stage in Australië
- Werken en reizen in Australië
- Vrijwilligerswerk in Australië
- Praktische zaken
1. Werken in Australië
Vacaturesites
Deze vacaturesites kunnen je helpen met het vinden van werk in Australië:
Seek – Een van de populairste jobboards voor het vinden van werk in Australië
Neuvoo – Op Neuvoo kan je direct banen van jobboards, uitzendbureaus en bedrijven vinden
Indeed – Dit bekende banen platform heeft ook een Australische variant
Gumtree – Gumtree is de marktplaats van Australië. Naast banen vind je hier ook woningen, auto’s en nog veel meer
Careerjet – Zoekmachine voor banen in Australië
Adzuna – Via Adzuna kan je elke baan, overal vinden
Search Jobs Abroad – Actueel vacature overzicht met banen in Australië
Naast de algemene vacaturesites zijn er ook sites gericht op een bepaalde niche. Zo is er Artshub voor banen in de culturele sector. Apsjobs voor werken bij de overheid. Bij Jobseeker kan je werk vinden bij non-profit organisaties.
Kranten
Je kan ook banen vinden in kranten zoals Sydney Morning Herald, The Age en de Canberra times.
Facebook groepen
Er zijn veel groepen voor mensen die in Australië wonen en werken. Hier worden vaak vacatures geplaatst. Zo zijn er de groepen:
Dutchies in Australia
Nederlanders in Sydney
Daarnaast kan je natuurlijk ook een open sollicitatie sturen als je weet bij welk bedrijf je wilt werken. Net als in Nederland, is hebben van een netwerk belangrijk voor het vinden van werk. Je kan mensen in Australië leren kennen via platformen als meetup.com en couchsurfing.
In sommige industrieën is het makkelijker om aan werk te komen dan in andere industrieën. Zo is het makkelijk om aan werk te komen als verpleegster of verzorger, software engineer, vrachtwagenchauffeur of docent.
Met 1,663,900 werkplekken is de zorg de grootste industrie van Australië. Er wordt verwacht dat het aantal banen in de zorg alleen maar zal toenemen.
Grote werkgevers in Australië zijn PwC, KPMG, Google Australia, Microsoft, Apple, BHP, ANZ, Qantas en de overheid.
2. Stage in Australië
Er zijn sites die zich specifiek richten op mensen die een stage zoeken. Hier vind je stages, maar ook banen en traineeships:
Ook op de banensites Indeed en Seek staan stages.
Volgens een survey onder 16,000 afgestudeerden in Australië zijn Google, Apple, Deloitte, CSIRO en PwC de meest populaire werkgevers om voor te werken of een stage te doen. Je kan navragen bij de universiteit waar je hebt gestudeerd of ze contacten hebben met Australische bedrijven. Een stage kan je zelf regelen door direct te solliciteren of je kan het via een bemiddelingsbureau regelen.
3. Werken en reizen in Australië
Veel mensen kiezen ervoor om te werken en reizen in Australië. Australië is een van de beste landen om te backpacken. Dat is niet zo gek, als je bedenkt wat het land allemaal te bieden heeft. Veel backpackers combineren hun reis met werken. De kosten van de reis moeten immers wel terugverdiend worden!
Er zijn veel verschillende manieren om aan werk te komen tijdens je reis. Dit begint al bij de aankomst in je hostel. Vaak hangt er een bord met aanvragen voor backpackers die op zoek zijn naar werk. Ook kan je aan mensen die je ontmoet tijdens je reis vragen waar zij werken en hoe zij aan werk zijn gekomen.
De volgende websites kunnen je op weg helpen bij het vinden van werk tijdens het backpacken:
Jobs4travellers – backpacker jobs
Backpackerjobboard – backpacker jobs
SpotJobs – parttime, ‘casual‘ en flexibel werk in Sydney, Melbourne, Perth, Adelaide, Brisbane en Canberra
Oneshiftjobs – dagjeswerk
Daarnaast zijn er een aantal werkzaamheden die populair zijn onder backpackers en reizigers. Zoals werken als au pair, in de horeca of op een boerderij:
Werken in Australië als au pair
Als je van kinderen houdt kan werken in Australië als au pair een goede mogelijkheid zijn. Je leert de cultuur kennen en verdient wat bij. Je moet minimaal 6 maanden beschikbaar zijn vanwege visumvoorwaarden. Na de 6 maanden kan je gaan reizen en natuurlijk kan je ook met de kinderen het land verkennen. Bemiddelingsorganisaties zoals TravelActive an Activity International helpen je bij het vinden van werk als au pair. Hier kan je een gratis brochure aanvragen.
Werken in Australië in de horeca
Je hebt veel mogelijkheden als je wilt werken in de horeca in Australië. Je kunt achter de bar werken, als kok, in de bediening of bij de receptie. Daarnaast kan je veel uren maken en andere mensen leren kennen. Je kan vooraf werk in de horeca regelen, maar vaak werkt het beter als je persoonlijk langs gaat. Wat je wel vooraf kan regelen is een RSA. Dit staat voor ‘Responsible Service of Alcohol’. Deze training moet je gevolgd hebben als je barwerk wilt doen en alcohol serveert.
Werken in Australië op een ranch
Australië bestaat voor het grootste gedeelte uit outback. Hier kom je veel ranches tegen waar je kan werken. Werken op een ranch is ideaal als je houdt van de natuur en werken met dieren. Zo kan je bijvoorbeeld werken met paarden, springbokken of schapen. Je kan zelf bij ranches langsgaan en vragen of ze werk hebben. Ook kan je het al in Nederland regelen. TravelActive regelt bijvoorbeeld werk en een 5-daagse opleiding die je vooraf moet volgen. Hier kan je meer informatie vinden.
Werken in Australië op een boerderij
Via WWOOF en Harvest Trail kan je makkelijk boerderijwerk vinden. WWOOF staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Tegen kost en inwoning help je mee op een boerderij en leer je over het boerderijleven. Harvest Trail biedt een overzicht van banen in de groente- en fruitteelt. Hierbij kan je denken aan het plukken van mango’s in Darwin tot het oogsten van druiven in Riverland. Dit werk is seizoensgebonden. Kijk dus goed in welke periodes je dit werk kan doen en in welk gebied.
4. Vrijwilligerswerk in Australië
Er zijn veel organisaties die vrijwilligerswerk in Australië aanbieden. Populaire projecten zijn het werken met wildlife. Denk bijvoorbeeld aan het werken in een koala opvang of het zorgen voor kangoeroes. Voordat je je aansluit bij een project moet je goed nadenken wat voor werk jij wilt doen en hoe jij kan helpen. Daarnaast is het van belang een juiste organisatie uit te zoeken.
Ontdek op de pagina vrijwilligerswerk in het buitenland hoe jij de juiste organisatie uitkiest. Hier vind je ook opties voor gratis vrijwilligerswerk.
De volgende websites zijn populair onder Australiërs voor het vinden van vrijwilligerswerk:
5. Praktische zaken
Toeristen Visum
Als je geen inkomsten uit je werkzaamheden haalt kan je een toeristenvisum van 3, 6 of 12 maanden aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het doen van vrijwilligerswerk in ruil voor kost- en inwoning.
Het toeristen visum is gratis en kan je hier aanvragen.
Working Holiday Visum
Als je in Australië wilt reizen en werken kan je een Working Holiday Visum aanvragen. Als je aan de volgende voorwaarden voldoet kan je het visum aanvragen:
– Je bent tussen de 18 en 30 jaar
– Nederlandse nationaliteit
– Geen kinderen die meereizen
– Een geldig paspoort (geldig gedurende je hele verblijf in Australië)
– Minimaal 5,000 (3173 euro) AUD aan reisgeld
Er zijn wel een aantal regels verbonden aan het visum:
– Je moet het visum buiten Australië aanvragen
– Het visum is een jaar geldig
– Met het visum mag je Australië in- en uitreizen
– Je mag niet langer dan 6 maanden voor dezelfde werkgever werken
– Je mag niet langer dan 4 maanden studeren
Het kost 450 AUD (285 euro) om het visum aan te vragen. Dit kan je hier doen.
Werk Visum
Als je een vaste baan wilt in Australië helpt het als je een werkgever vindt die je wilt sponsoren. Er wordt daarnaast gekeken naar je werkervaring, opleiding, het werk dat je gaat doen en het salaris dat je daarvoor krijgt. Voor sommige werkzaamheden heb je geen sponsorship nodig, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van heel gespecialiseerd werk of werk waar veel vraag naar is. Je kan meer informatie vinden op de website van de overheid.
Zorgverzekering
Het zorgsysteem in Australië heet Medicare. Als Nederlander kan je hier gebruik van maken. Meer informatie kan je hier op de site van de Australische overheid vinden. Let op dat niet alle kosten vergoed worden door het Medicare systeem.
Wonen in Australië
De kosten van levensonderhoud in Australië zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Zo betaal je voor een cappuccino rond de 3 euro (4,61 AUD) en voor een BigMac menu rond de 7 euro (11 AUD). De prijzen verschillen wel per stad of regio. Sydney is de duurste stad om te wonen in Australië. Gevolgd door Melbourne, Darwin, Brisbane en Canberra. Voor het vinden van accommodatie kan je de volgende sites raadplegen:
Gumtree
Flatmates
Property
Realestate
Talen
De officiële taal in Australië is Engels. Australiërs spreken met een speciaal accent. Ook kent de taal woorden die in het Engels of Amerikaans niet voorkomen. Veel woorden woorden worden ook afgekort. Bekende Australische woorden zijn mate = vriend, barbie = barbecue en roo = kangoeroe. In de grote steden is het vaak geen probleem om de Australiërs te verstaan, maar op het platteland kan het lastig zijn. Voor het vinden van werk in Australië is een goed niveau Engels erg belangrijk.
Lees meer:
– Brenda en Leroy werken en reizen in Australië
– Sophie werkt als au pair in Australië
Geef een reactie