Snorkelen, prachtige natuurgebieden en flamingo’s; welkom op Bonaire! Op Bonaire wonen minder inwoners dan op Aruba en Curaçao, maar dat betekent niet dat er minder te beleven valt! Vooral natuur- en watersportliefhebbers kijken hun ogen uit op dit tropische eiland. Zit jij eraan te denken om te werken op Bonaire? Hier vind je alles wat je moet weten:

1. Werken op Bonaire

Bonaire heeft een levendige economie. De grootste werkgever is de overheid, maar ook in de zorg, het onderwijs en toerisme is werk te vinden. Met de komst van cruiseschepen en steeds meer directe vluchten naar Bonaire neemt de toerismesector een steeds belangrijkere rol in. Op de volgende websites kan je vacatures op Bonaire vinden:

Indeed – De grootste vacaturesite ter wereld heeft uiteraard ook vacatures op Bonaire
Ban Boneiru Bek – Overzicht van vacatures op Bonaire
Bonaire.nu – Hier vind je tijdelijk werk, vast werk of een vaste baan op Bonaire
Caribworkforce – Banen in het Carribische gebied
Werken op Bonaire – Facebook groep met vacatures
Yobbers – Vacatures op Bonaire, Sint Eustatius en Saba
Global Resourcing – Vacatures op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten
Op bovenstaande pagina’s vind je banen voor vast werk, maar ook voor kortere periodes. Veel Nederlanders komen naar Bonaire om bijvoorbeeld drie maanden te werken. Dit staat gelijk aan de geldigheid van het werkvisum voor Nederlanders.

Werken in de zorg op Bonaire

Op Bonaire vind je ziekenhuis San Francisco in de plaats Kralendijk. Er zijn residentiële specialisten, maar ook specialisten uit Nederland, Aruba en Curaçao. Het ziekenhuis heeft een samenwerking met het AMC en VUmc uit Amsterdam. Er zijn verschillende bemiddelingsbureaus die jou kunnen helpen met het vinden van werk in de zorg op Bonaire:

Healtz – Bemiddeling van zorgpersoneel voor ziekenhuizen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten en Sint Eustatius
BKV – BKV bemiddelt al jaren Nederlandse zorgprofessionals voor korte of langere tijd naar Bonaire
TMI – TMI is een detacheerder in de zorg. Ze helpen verpleegkundigen, paramedici, artsen en medisch specialisten aan banen in binnen- en buitenland

Werken bij de overheid op Bonaire

De overheid is de grootste werkgever op Bonaire. Bij De Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) werken ruim 750 medewerkers. De RCN is de centrale ondersteuning voor de ministeries op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het voert taken uit op de drie eilanden, zoals bedrijfsvoering, ICT en personeelszaken. Het is onderdeel van de Nederlandse Rijksoverheid.

Vacatures Rijksdienst Caribisch Nederland 

Het dagelijks bestuur van Bonaire wordt geregeld door het Openbaar Lichaam Bonaire. Ze voeren besluiten uit en nemen zelf ook beslissingen, zoals het verlenen van een bouwvergunning of het afsluiten van een contract met een aannemer.

Vacatures Openbaar Lichaam Bonaire

3. Tussenjaar en vrijwilligerswerk op Bonaire

De organisatie Bonaire Break organiseert speciale tussenjaar reizen naar Bonaire. Dit is speciaal voor mensen die een MBO4, HAVO of VWO diploma hebben gehaald. In deze 6-weekse reis krijg je persoonlijke studiecoaching, maar natuurlijk ook een onvergetelijke ervaring op Bonaire! Zo doe je vrijwilligerswerk en zijn er veel excursies en workshops op het eiland.

Een tussenjaar op Bonaire kan je natuurlijk ook zelf regelen. Waarom wil jij naar Bonaire? Wat wil je meemaken? Misschien zijn er wel mensen die samen met jou op Bonaire willen werken. Je kan zelf opzoek gaan naar bedrijven en organisaties die op Bonaire gevestigd zijn waaraan jij wilt bijdragen. Er zijn zoveel initiatieven en mogelijkheden!

werken op bonaire

Foto van Donkey Sanctuary

Kijk bijvoorbeeld eens bij de ezelopvang van een Nederlands echtpaar. Hier kan je vrijwilligerswerk doen en stage lopen. Op de opvang worden meer dan 700 ezels verzorgd.

Op Bonaire wordt veel waarde gehecht aan de natuur. Er zijn verschillende natuurorganisaties. Zo kan je bijvoorbeeld helpen om stranden schoon te houden.

5. Praktische zaken

Taal

De officiële talen die op Bonaire worden gesproken zijn Papiaments en Nederlands. Veel mensen op Bonaire spreken ook Engels en Spaans. Als je werk zoekt heb je een streepje voor als je meerdere talen spreekt. In het toerisme en horeca is de voertaal voornamelijk Engels.

Wonen op Bonaire

De kosten van levensonderhoud zijn op Bonaire hoger dan in Nederland. Dit komt omdat veel producten moeten worden ingevoerd. Het huren van een woning is dan wel weer goedkoper dan in Nederland. Je kan bij makelaars kijken voor woningen. Huurcontracten zijn vaak voor 6 maanden.

Verblijfsvergunning

Als Nederlander mag je maximaal 6 maanden per jaar verblijven op Bonaire. Daarvan mag je maximaal 3 maanden werken. Als je langer dan 3 maanden wilt werken kan je hier een Verklaring van Rechtswege aanvragen.

Verzekeringen

Kijk goed naar de voorwaarden van je reisverzekering. Deze is meestal maar geldig voor maximaal 60 dagen en biedt alleen dekking voor toeristen. Je kan bij je zorgverlener in Nederland kijken of je je ziektekostenverzekering om kan zetten naar een internationale ziektekostenverzekering.