Werken in Singapore

Singapore is met de hoge lonen, lage belastingen en goede kwaliteit van leven een van de beste landen om in te werken. Er wonen en werken dan ook veel expats in Singapore. Het is een dynamisch, modern en veilig land, waar er bijna geen werkloosheid heerst en er hard wordt gewerkt. Het is niet voor niets in een korte tijd uitgegroeid tot een wereldstad. In dit artikel vind je tips en meer informatie over werken in Singapore:

1. Werken in Singapore

Deze vacaturesites kunnen je helpen met het vinden van werk in Singapore:

Jobstreet
Singapore.recruit
Monster
Jobs.com.sg
Jobs Central
Search Jobs Abroad

Het is makkelijker om via je huidige werkgever naar Singapore uitgezonden te worden dan aangenomen te worden bij een bedrijf in Singapore. Dit vanwege het regelen van een werkvergunning. Een werkgever moet namelijk aantonen dat hij in Singapore niemand kan vinden met die specifieke kwaliteiten. Zo kan je bijvoorbeeld bij Microsoft in Nederland werken, maar voor een aantal jaar naar Singapore worden uitgezonden.

Het is zeker mogelijk om zelf werk te vinden in Singapore, zeker met de aanhoudende economische groei in het land en vraag naar talent. In Singapore kan je in verschillende sectoren werk vinden. Een sector die sterk vertegenwoordigt is, is de financiële sector. Je vindt hier grote banken als BNP Paribas, DBS, Barclays en Credit Suisse. Ook heeft Singapore een levendige startup industrie. Grab (de Uber van Zuidoost-Azie), Lazada (e-commerce) en Sea (gaming) zijn allemaal unicorn bedrijven, die hun hoofdkantoor in Singapore hebben. Singapore is tevens een aantrekkelijk land voor multinationals vanwege de strategische ligging en gunstige wetgeving. Grote werkgevers zijn bijvoorbeeld HP, Cisco en Dell.

Het is aan te raden een baan te vinden voordat je naar Singapore komt en niet op de bonnefooi op zoek te gaan. Als je besluit toch eerst naar Singapore te gaan, kan je interviewers met recruiters en werkgevers inplannen tijdens je bezoek. Je mag zonder werkvergunning 90 dagen in Singapore verblijven.

2. Praktische zaken

Verblijfsvergunning

Als je voor een kortere periode werkt in Singapore of ter plaatste op zoek gaat naar een baan kan je een Employment Pass Eligibility Certificate (EPEC) aanvragen. Deze is een jaar geldig en moet worden vervangen wanneer je een baan gevonden hebt. Je vervangt deze door een Personalised Employment Pass (PEP). Het Ministerie van Werkgelegenheid in Singapore heeft een tool ontwikkeld om te bepalen of je kwalificeert voor een werkvergunning. Voor het aanvragen van een werkvergunning heb je een baan nodig en een salaris dat voldoet aan de minimale salariseisen. Je kan een werkvergunning hier aanvragen.

Zorgverzekering

Inwoners en permanente bewoners van Singapore zijn verzekerd via het publieke zorgsysteem Medishield. Als buitenlander kwalificeer je hier niet voor, daarom is het essentieel om een private zorgverzekering af te sluiten. De publieke en de private zorg in Singapore bieden uitstekende kwaliteit, maar de private zorg biedt kortere wachttijden en betere service. Meestal wordt een zorgverzekering via de werkgever geregeld als je verhuist naar Singapore, maar dit is niet altijd het geval. Je kan zelf een verzekering regelen via je eigen verzekeraar (buitenland dekking) of via een verzekeraar in Singapore.

Wonen in Singapore

Singapore is duurder dan Nederland. De boodschappen zijn duurder, omdat Singapore niets zelf verbouwt en alles moet importeren. Uit eten gaan is dan weer wat goedkoper, omdat je heerlijk kan eten in een van de vele food courts. De huurprijzen in Singapore zijn hoog. De Britse huizen startup Nested keek naar huurkosten in verschillende steden, Singapore kwam naar voren als een van de duurste steden om te wonen. De gemiddelde maandelijkse huur voor 1 persoon bedraagt € 1.315 en voor een gezin € 2.495. Voor veel expats worden de huurkosten echter betaalt door de werkgever. Op deze website kan je woningen in Singapore vinden:

Propertyguru

Talen

Singapore heeft vier officiële talen: Maleis, Engels, Mandarijn en Tamil. Maleis is de nationale taal, maar het gebruik van Engels wordt door de regering gestimuleerd. Als je goed Engels spreekt is het niet noodzakelijk een andere taal te leren om te wonen en werken in Singapore.

Hier vind je meer informatie over werken in het buitenland.

2023-05-03T11:29:29+01:00

Deel en/of laat wat van je horen:

Over de auteur:

Oprichtster van Afgestudeerd en Dan?, freelance recruiter en online ondernemer. Woont en werkt vanuit Spanje. Schrijft graag over online inkomen, beleggen en reizen.

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant