Een uitkering aanvragen

Met je Bachelor- of Masterdiploma op zak, is misschien een uitkering aanvragen niet het eerste waar je aan denkt. Als je echt geen baan kan vinden en toch geld nodig hebt kan een uitkering aanvragen wel een tijdelijke optie zijn. Welke mogelijkheden zijn er voor afgestudeerden met betrekking tot het aanvragen van een uitkering?

WW staat voor Werkloosheidswet en is bestemd voor mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt en ander werk proberen te vinden. Er zijn verschillende eisen waar je aan moet voldoen wil je aanspraak kunnen maken op de WW:

– Je bent verzekerd voor werkloosheid
– Je hebt in de afgelopen 36 weken (9 maanden) tenminste 26 weken (6 maanden) gewerkt
– Je bent nu werkloos en verliest minimaal 5 uur per week aan werk.
– Je bent direct beschikbaar voor betaald werk
– Je bent niet zelf schuldig aan je werkloosheid

De basis WW-uitkering staat op 3 maanden. Daarnaast worden je werkjaren omgerekend naar maanden die je nog uitbetaald krijgt. Hierbij tellen bijbanen ook mee. Je krijgt de eerste twee maanden 75% van je laatste maandloon, na deze twee maanden verandert het bedrag naar 70% van je laatste maandloon.

Als je voldoet aan de voorwaarden voor de WW-uitkering, kan je de aanvraag het beste doen na je studie, maar binnen een week nadat je inkomen wegvalt. Studiefinanciering wordt namelijk gezien als inkomen, dus je aanvraag zal geweigerd worden als je dit tijdens je studie doet.

Houd er rekening mee dat na een half jaar WW-uitkering elke baan als passend wordt gezien, ongeacht opleiding en inkomen. Ook heb je een sollicitatieplicht.

Als je na je WW-periode nog geen werk gevonden hebt ga je de bijstand in.

Je kan hier een WW uitkering aanvragen.

2. De Bijstand (WWB)

De WWB staat voor Wet Werk en Bijstand. De bijstand is als een laatste vangnet voor mensen die niet aan betaald werk kunnen komen. Er zijn verschillende eisen waar je aan moet voldoen wil je aanspraak kunnen maken op een bijstandsuitkering:

– Je bent minstens 18 jaar oud
– Je eigen vermogen is niet meer dan €7.605
– Je hebt geen recht op een andere uitkering

Als je niet samenwoont, ontvang je maandelijks €1195,66 aan bijstandsuitkering.

Als je tussen de 18 en 21 jaar bent, ontvang je maandelijks €295,20 aan bijstandsuitkering.

Als je een bijstandsuitkering aanvraagt en je jonger bent dan 27 moet je je aanmelden bij UWV WERKbedrijf. Je gaat dan eerst 4 weken langs intensief op zoek naar een baan en krijg je opdrachten mee van een consulent. In deze periode krijg je nog geen bijstandsuitkering. Als je na deze 4 weken nog geen baan hebt gevonden wordt je doorverwezen naar de gemeente waar je een intakegesprek voor een bijstandsuitkering krijgt. Ook wordt een plan van aanpak voor je gemaakt, om je zo snel mogelijk weer uit de bijstand te krijgen.

Als je een bijstandsuitkering ontvangt, ben je verplicht op zoek te gaan naar een baan. Je gemeente kan je bijstand stopzetten als zij denken dat jij er niets voor terugdoet. Je moet veel papierwerk bewaren en bijhouden (sollicitatiebrieven, e-mails) om te laten zien dat jij hard werkt om een baan te vinden.

Je kan hier een Bijstandsuitkering aanvragen.

Laatste Update 13/02/2023

Lees ook: