Na de studie Commerciële Economie en Business Administration is Alex als recruiter gaan werken. Zijn beroep bracht hem van Amsterdam naar het zonnige Barcelona. Alex woont nu een jaar in Barcelona samen met zijn vriendin. Hoe is het om te wonen en werken in Barcelona? Ik vraag het Alex:

werken in barcelona

Waarom ben je in Barcelona? 

Ik ben hierheen gekomen om voor King te werken. Een mobile gaming bedrijf dat het meest bekend is door de game Candy Crush. Ik werk als corporate recruiter voor King. Samen met mijn vriendin wilde ik in Barcelona gaan wonen. Ik ben toen opzoek gegaan naar bedrijven in Barcelona. Er zijn hier veel technologie bedrijven, zoals King, Typeform en eDreams.

Voor mij heeft Barcelona alles. Het strand bevindt zich op 25 minuten fietsen van mijn huis. Als je 25 minuten de andere kant op fietst ben je in de bergen. Ik houd van hardlopen, dus dat is ideaal voor mijn training. Daarnaast zijn het weer en het eten in Barcelona heel goed.

Naast mijn werk speel ik in een voetbalteam, loop ik veel hard en verken ik Catalonië.

Voor mij heeft Barcelona alles

Hoe ziet een werkdag voor jou eruit? 

Ik vind het fijn om vroeg te beginnen. Rond kwart voor 8 ga ik de deur uit. Ik ben dan rond 8 uur als een van de eerste op werk. De gemiddeld werktijden zijn bij ons van 9 tot half 6. Maar het is flexibel. Er zijn bijvoorbeeld ook mensen die het fijner vinden om later te beginnen en langer door te gaan.

Als eerste check ik mijn mail en de status van de vacatures en projecten waar ik aan werk. In de middag komt er een cateraar op werk. Elke dag is er een andere warme lunch waar je uit kan kiezen. Het is hier gebruikelijk om uitgebreid te lunchen. Veel mensen lunchen ook buiten de deur, bijvoorbeeld om de hoek bij een café met echt Spaans eten. In de zomer komt het ook weleens voor dat mensen in de middag een siësta houden op ons dakterras.

Na de lunch heb ik contact met sollicitanten, neem ik sollicitaties af of heb ik afspraken met mijn hiring managers. Om half 5 ga ik naar huis.

Hoe verschilt de werkcultuur met die van Nederland? 

Het bedrijfsleven is hier bureaucratischer dan in Nederland. Het is heel procesmatig. Dingen gaan minder snel. Daar staat wel tegenover dat de werkcultuur minder gejaagd is dan die in Nederland.

Het eten is hier echt een sociale bezigheid. Je kan bij King ontbijten op werk. Er wordt dan echt de tijd genomen om samen met je collega’s te ontbijten voordat de werkdag begint.

Daarnaast switchen mensen in Nederland snel naar het Engels als er iemand in het gezelschap is die geen Nederlands spreekt. Hier gebeurt dat niet zo snel en wordt er verder gesproken in het Spaans.

Over Spaans gesproken, spreek je al een woordje Spaans? 

Zeker. Ik heb twee keer per week Spaanse les. In het begin was dit drie keer per week. Dit is geregeld door mijn werkgever. Ik probeer op het werk zoveel mogelijk Spaans te spreken. Soms is het lastig omdat de voertaal op werk Engels is. Daarnaast voetbal ik in een team met expats dus daar wordt ook meer Engels dan Spaans gesproken.

Naast het werken in Barcelona, heb je nog tijd om van de Spaanse stranden te genieten? 

Haha! Uiteraard! Ik ben nu veel aan het trainen voor de marathon van Barcelona in maart. Ik ren dan altijd langs de hele kustlijn van Barcelona. Een heerlijke route. Ook train ik graag in de bergen.

Ik wil nog meer van Spanje ontdekken. Een paar maanden geleden heb ik met mijn vriendin een auto gehuurd en zijn we Spanje ingegaan. Met anderhalf uur ben je in de Pyreneeën en kan je gaan skiën. Ook zit je met anderhalf uur in Andorra en kan je mooie wandelingen maken.

Spanje heeft veel feestdagen, waardoor je optimaal van Spanje kan genieten. Ik heb zelf 23 vrije dagen, maar daar komen nog de vrije feestdagen bovenop. Ook is het kantoor dicht tussen Kerst en Oud en Nieuw.

werken in barcelona

Hoe is je contact met de mensen in Barcelona? 

Ik heb zelf het meeste contact met mensen van mijn werk en met mijn voetbalteam. Mijn vriendin werkt in een koffietent, waardoor ik ook in contact kom met mensen daar. Ik heb goede contacten in Barcelona, maar natuurlijk bouw je niet in een jaar dezelfde vriendschap op als ik heb met mijn vrienden in Nederland.

Is Barcelona een dure stad om in te wonen? 

Ja en nee. De lokale salarissen zijn een stuk lager dan in Nederland. Voor lokale mensen is Barcelona een dure stad. Als je bij een internationaal bedrijf werkt of naar Barcelona wordt uitgezonden met behoud van een Nederlands salaris, kan je hier heel goed leven.

In vergelijking met Nederland is uit eten gaan veel goedkoper en ook veel beter! Een woning is ook goedkoper. De huizenprijzen worden wel steeds duurder, maar het is nog niet zo’n gekte als in Amsterdam. Ik heb mazzel dat King mij heeft geholpen met de verhuizing en het vinden van een woning. Ik woon in een appartement net buiten het centrum.

Wat bevalt je het meeste aan het leven in Barcelona? 

De kwaliteit van het leven. In Nederland is dat natuurlijk al heel hoog, maar hier helemaal. Voor mij is de kwaliteit van het leven beter door het weer en het aantal uren zonlicht. In de winter heb je gewoon anderhalf uur langer licht. In de winter wordt het natuurlijk kouder, maar alsnog heb je vaak een blauwe lucht en schijnt de zon.

Het leven speelt zich veel meer buiten af. In de avond is het ook veel levendiger op straat. Op pleintjes spelen kinderen en daaromheen staat dan de hele familie met eten en een biertje in de hand.

De kwaliteit van het leven is hoog in Barcelona

Wat is de grootste uitdaging als je wilt werken in Barcelona?  

In het begin vond ik het moeilijk om aan de bureaucratie te wennen. Dat kan wel eens vermoeiend zijn. Het koste me een hele dag om me in te schrijven bij het gemeentehuis. Ter vergelijking, het uitschrijven in Amsterdam regelde ik in 2 minuten aan de telefoon!

Een burger service nummer kan je alleen in een specifiek kantoor ophalen, als je je werkgeverscontract in twee talen bij je hebt en €10,71 contact kan afrekenen. Een afspraak maken duurt twee maanden en als je de juiste spullen niet bij je hebt wordt je weggestuurd.

Naast alle regeldingen had ik al vrij snel m’n draai gevonden in Barcelona. Mijn vriendin had het in het begin wat moeilijker, omdat ze nog geen baan had. Nu gaat het heel goed. Ze werkt als barista en zit er daarnaast aan te denken om tours voor toeristen te geven.

Heb je tips voor mensen die net als jij in Barcelona willen werken?

Ten eerste, vooral doen! Houd er rekening mee dat je salaris niet gelijk zal zijn met het salaris dat je in Nederland gewend bent. Dat is niet realistisch.

Onderschat de bureaucratie niet. Let goed op welke papieren je mee moet nemen naar afspraken. Het helpt ook om contact te hebben met mensen die bijvoorbeeld al werken in Barcelona.

Tot slot, zien we jou de komende tijd nog in Barcelona? 

Ja, ik hoop het wel! Ik heb net een permanent contract gekregen dus ik hoop hier de komende paar jaar te blijven!

Lees ook:

Alles wat je moet weten over werken in Spanje
Hoe vind je werk in het buitenland?
Agnès reist als digital nomad de wereld rond
Nikki werkt op Ibiza
Werken in Spanje