Werken in Duitsland

Werken in Duitsland

Wil je graag in het buitenland werken? Maar vind je het fijn om niet te ver van huis te zijn? Dan is werken in Duitsland perfect voor jou! Ons oosterbuurland is een bijzonder veelzijdig land. Je kunt de geschiedenis induiken in Berlijn of in de hoge witte bergen gaan skiën. Duitsland is maar liefst acht keer zo groot als Nederland en heeft een van de laagste werkloosheidcijfers van Europa.

werken in duitsland

Hoe vind je werk in Duitsland?

Het lijkt moeilijk om een baan in het buitenland te vinden. Je kunt namelijk niet even langs gaan. Gelukkig hebben we tegenwoordig het internet! Hier vind je vele sites waar je vacatures voor werken in Duitsland tegenkomt.

Vacaturesites

Op de onderstaande sites kun je vacatures vinden voor het werken in Duitsland:
Indeed.de
Stellenmarkt.de
Searchjobsabroad.com
Monster.de
Jobboerse.arbeitsagentur.de

Recruitmentbureaus

Je kunt ook overwegen om een baan in Duitsland te zoeken via een uitzendbureau. Als je je aanmeldt bij een uitzendbureau heb je een makkelijk overzicht van alle vacatures. Daarnaast staan de werknemers van het uitzendbureau klaar om jou te helpen met het zoeken van een baan. Via de onderstaande uitzendbureaus kun je een baan in Duitsland vinden:
Job-Direkt.nl
Youngcapital.nl
Jobsynergie.de
Abiant.de
Ottoworkforce.com

Krant, social media en netwerken

Andere voorbeelden van bronnen hoe je werk kan vinden zijn de krant en social media. In alle grote Duitse kranten vind je een of twee pagina’s waar verschillende vacatures worden aangeboden. Je kunt ook een regionale krant kopen, voor als je werk zoekt in een bepaalde regio.

Via social media is het een stuk gemakkelijker geworden om contact te leggen met mensen in het buitenland. Zet kanalen zoals Facebook en Linkedin in om jou perfecte baan te vinden.

Het is ook aan te raden om je omgeving te laten weten dat je van plan bent om te gaan werken in Duitsland. Ze kunnen dan een oogje open houden en het doorgeven als ze een leuke vacature hebben gezien.

Vakantiewerk in Duitsland

Lijkt je het leuk om te werken in Duitsland? Maar zie je het niet zitten om een langere tijd van huis te zijn? Dan is vakantiewerk wellicht wat voor jou! Je bent maar een aantal weken van huis. Daarnaast is het een leuke manier om je vakantie te vullen en geld te verdien. Een baan en een vakantie is één! Duitsland is een populair land voor skivakantie. Je kunt in de periode rond de kerstvakantie en voorjaarsvakantie een baan zoeken in de wintersport industrie. In de zomer kun je aan de slag gaan op een camping of je kost verdienen in een hostel of hotel. Je kan vakantiewerk in Duitsland vinden via de onderstaande sites:
Yobbers.nl
Europeanleisurejobs.nl
Zomerwerk.nl
Vakantiebaaninhetbuitenland.nl
Wereldwerk.eu

Werken in Duitsland als Nederlander

Als je een baan hebt in Duitsland dan moet je ook belasting afdragen in Duitsland. Het belastingsysteem in Duitsland in niet veel anders dan die in Nederland. Het is wel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat je voor sommige inkomsten nog belasting moet afdragen in Nederland. Dit is bepaald in het belastingbedrag dat is opgesteld tussen Duitsland en Nederland. Het is dus aan te raden om deze door te lezen voordat je gaat werken in Duitsland.

Praktische zaken

Als je eenmaal een baan hebt gevonden, moet je helaas nog wat praktische zaken regelen voor je aan de slag kan in Duitsland. Hieronder vind je een paar punten waar je op moet letten.

Verblijfsvergunning

Je hebt gelukkig geen verblijfsvergunning of werkvergunning nodig om in Duitsland te kunnen werken. Dit is vastgelegd in het Europese verdrag van vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie. Je mag dus binnen de Europese Unie werken en wonen waar je wilt. Het kan wel zijn dat je moet aantonen dat je genoeg financiële middelen hebt.

Zorgverzekering

Het is belangrijk dat je goed verzekerd bent als je werkt in Duitsland. De gezondheidzorg is in Duitsland namelijk net zo duur als in Nederland. Zorg ervoor dat je verzekerd bent in het buitenland en dat je een European Health Insurance Card (EHIC) aanvraagt bij je zorgverzekeraar. Zorg dat je deze altijd bij je draagt, deze toont namelijk aan dat je verzekerd bent. Ook is het handig om een reisverzekering af te sluiten. Je kun je dan ook verzekeren voor andere ongevallen, zoals diefstal en schade. Zo ben je helemaal klaar om veilig te gaan werken in Duitsland!

Wonen in Duitsland

Als je vakantiewerk gaat doen in Duitsland dan wordt accommodatie waarschijnlijk geregeld door jouw werkgever. Super gezellig, want je zit vaak in een huis met je collega’s! Ga je voor een langere tijd werken in Duitsland? Dan is de kans groter dat je zelf een baan moet gaan zoeken. Je kunt natuurlijk wel altijd advies vragen aan jou werkgever. Als je graag een huis wilt kopen dan kun je het beste een makelaar inschakelen. Een huurhuis vind je via de onderstaande sites:
Immowelt.de
Immobilienscout24.de
Anonza.de

Talen

Je vergroot de kansen om een baan te vinden in Duitsland als je Duits spreekt. Het is niet een moeilijke taal om te leren. Duits lijkt namelijk erg op Nederlands. In een maandje heb je jezelf de basis wel aangeleerd! Het is dus zeker aan te raden om een cursus Duits te volgen. Als je Duits spreekt is het ook veel makkelijker om contact te leggen met de bevolking en vrienden te maken.

Hier vind je meer informatie over werken in het buitenland.

2023-05-03T11:28:55+01:00

Deel en/of laat wat van je horen:

Over de auteur:

Oprichtster van Afgestudeerd en Dan?, freelance recruiter en online ondernemer. Woont en werkt vanuit Spanje. Schrijft graag over online inkomen, beleggen en reizen.
Ga naar de bovenkant