Vriendelijke mensen, lekker eten, zon zee en strand .. daarom houden wij van Griekenland als vakantieland. Er valt zo veel te doen in “Hellas”, denk aan cultuur snuiven in Athene, bootjes varen rond de Cycladen en heerlijk eten op Kreta. Maar heb je er wel eens aan gedacht om te werken in Griekenland? Volledig remote of voor een seizoen? Zomerwerk op bijvoorbeeld Kos, Kreta of Zakynthos is ontzettend populair. Hier vind je alles dat je moet weten:

1. Werken in Griekenland

Uiteraard is er veel vakantiewerk te vinden in Griekenland. Het land heeft een bruisende toeristische sector waar veel verschillende banen in te vinden zijn. Het is seizoenswerk en de Grieken maken doorgaans lange dagen. Daar tegenover staat wel dat je op je vrije dagen/avonden op een fantastische plek bent waar je heerlijk van het strand en uitgaansleven kan genieten. Als Nederlander heb je geen visum nodig om te werken in Griekenland (lang leven de Europese Unie!)

Zie jij jezelf al heerlijk eten serveren in een prachtige beach club op Kos? Of maak je de beste cocktails in een bar op Kreta? Of ga je toeristen begeleiden op tours en ‘s avonds van de zonsondergang genieten op een wit zandstrand op Zakynthos? Op de meest toeristische eilanden is logischerwijs ook het meeste vakantiewerk te vinden. Je kunt als animator in een hotel werken of in het uitgaansleven is ook genoeg werk te vinden (bartender of promoter). 

Het is natuurlijk ook mogelijk om voor een Grieks bedrijf te werken dat op zoek is naar mensen die Nederlands spreken. Onder andere bij Randstad kun je vacatures vinden. Er zijn ook banen waarbij je volledig remote kunt werken (en dus meer vrijheid om zelf je tijd in te delen = meer tijd op het strand)

Er zijn een aantal Griekse vacaturesites zoals Skywalker, Kariera en Proson. Op deze sites kun je zowel vakantiewerk (animator in een hotel bijvoorbeeld) als ander werk in bijvoorbeeld IT (developer) of sales (SDR). 

2. Praktische zaken

Taal

Grieken zijn trots op hun taal en het kan soms wat lastig zijn om vacatures in het Engels te vinden. Uiteraard is het belangrijk om in ieder geval goed Engels te spreken als je zomerwerk gaat doen in Griekenland. Hoe meer talen je spreekt (Duits, Frans), hoe aantrekkelijker je voor een werkgever wordt. Een beetje Grieks leren is een uitstekende manier om een band op te bouwen met de mensen in je omgeving. 

Wonen in Griekenland

De kosten van levensonderhoud zijn in Griekenland ongeveer hetzelfde als in Nederland. De lonen liggen doorgaans lager, maar het huren van een woning is wel weer goedkoper dan in Nederland. Op Kreta huur je bijvoorbeeld al een leuk appartement voor 400 euro. Je kunt bij makelaars kijken voor woningen of zelf onderzoek doen via social media of contacten zoeken via je werkgever. Websites die je kunt raadplegen zijn o.a. Spitogatos en Spiti24.

Verzekeringen

Kijk goed naar de voorwaarden van je reisverzekering. Deze is meestal maar geldig voor maximaal 60 dagen en biedt alleen dekking voor toeristen. Je kan bij je zorgverlener in Nederland kijken of je je ziektekostenverzekering om kan zetten naar een internationale ziektekostenverzekering.