Werken op Aruba

Bon biní, Aruba! Aruba staat ook wel bekend als ‘One Happy Island’. Met 365 dagen tropische temperaturen en de easy going vibe op het eiland is wel te begrijpen waarom! Het is niet zo gek dat op de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao veel Nederlanders te vinden zijn. Ook hoef je je op Aruba geen zorgen te maken dat je Nederlandse stroopwafels of pindakaas hoeft te missen; die vind je namelijk gewoon in de supermarkt! Wil jij wonen en werken op Aruba? In dit artikel lees je alles over werken op Aruba:

werken op Aruba

1. Werken op Aruba

De hoofdstad van Aruba is Oranjestad. Als je werk zoekt op Aruba is de kans groot dat je in deze stad terecht komt. Op Aruba is er veel werk in de toeristensector, maar ook in de ICT, het bankwezen en het onderwijs kan je werk vinden.:

Werkze – Online vacaturebank voor Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland
Tempo – Het eerste uitzendbureau van Aruba gevestigd in Oranjestad
Indeed – De meest bezochte vacaturesite heeft natuurlijk ook vacatures op Aruba
Caribworkforce – Vind banen in het Carribisch gebied op deze banenwebsite

Grote consultancies zoals PWC, EY en KPMG hebben kantoren op Aruba. Ook internationale hotelketens zoals Marriott International, Hilton en Ritz-Carlton zijn hier gevestigd. Je kan direct op de websites van deze werkgevers kijken voor vacatures.

Werken in de zorg op Aruba

Er is veel aanbod in de zorg op Aruba. Denk aan vraag naar medisch specialisten, verpleegkundigen, psychologen en therapeuten. Aruba heeft goede medische voorzieningen. Er is een ziekenhuis in Oranjestad, een medisch centrum in San Nicolas en vrijwel alle facetten van de gezondheidszorg zijn vertegenwoordigd.

De minimale periode dat je beschikbaar moet zijn is vaak van 2 tot 6 maanden, maar in de zomermaanden kan dit soms ook al vanaf 1 maand. Het is mogelijk dat je je vlucht en appartement vergoed krijgt. Dit is bovenop het loon dat je van het ziekenhuis krijgt.

Healtz – Bemiddeling van zorgpersoneel voor ziekenhuizen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten en Sint Eustatius
BKV – BKV bemiddelt al jaren Nederlandse zorgprofessionals voor korte of langere tijd naar Aruba

Werken bij de overheid op Aruba

Als je geïnteresseerd bent om te werken voor de overheid op Aruba, zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar. De overheid van Aruba is verantwoordelijk is voor veel belangrijke diensten, zoals onderwijs, gezondheidszorg, openbare veiligheid en infrastructuur. Hier vind je vacatures bij de overheid op Aruba:

Overheid Aruba

2. Tijdelijk werken op Aruba

Zomerwerk op Aruba

Meer dan een miljoen toeristen bezoeken jaarlijks Aruba! Het eiland zelf heeft iets meer dan 100,000 inwoners; vergelijkbaar met Texel. Je kan je voorstellen dat er zeker tijdens de zomermaanden veel werk te vinden is op Aruba. In de horeca en het toerisme kan je vaak tijdelijk werken.

Werken in een hotel op Aruba

Er zijn vele hotels op Aruba. Zeker in het zomerseizoen is hier veel werk te vinden. Housekeeping, receptie, managers, het animatieteam, hoveniers, horeca; er is voor iedereen wat wils! Kijk bijvoorbeeld bij deze grote hotels naar de vacatures die openstaan:

Hyatt Regency Aruba
Renaissance Aruba Resort and Casino – Marriott
Divi Resorts

Ook Aruba Hotel & Tourism Association (AHATA) heeft een eigen jobboard met mogelijkheden in de toerisme industrie. Verschillende hotels, maar ook restaurants en touroperators zijn bij deze organisatie aangesloten:

AHATA Jobboard 

3.  Stage op Aruba

Aruba is een populaire bestemming voor een stage. Je kan hier veel andere stagiares ontmoeten en de Nederlandse taal blijven spreken temidden van een andere cultuur. Op deze websites kan je stages in Aruba vinden:

Abroad internships 
Buitenlandse stage/Internship ARUBA

4. Werken op Aruba als Nederlander – Praktische zaken

Taal

Nederlands en Papiamento zijn de twee officiële talen van Aruba. Je hoort ook veel Engels en Spaans op Aruba. Het is niet gek dat iemand uit Aruba maar liefst vier talen spreekt.

Wonen op Aruba

Het leven op Aruba is gemiddeld duurder dan in Nederland. Het toerisme in Aruba drijft de prijzen omhoog. Ook moet veel op het eiland geimporteerd worden. De boodschappen kunnen daarom duurder zijn dan je in Nederland bewend bent.

Leuke plekken om te wonen in Aruba zijn Oranjestad en San Nicolas. Deze steden zijn rijk aan kunst en cultuur en hier vind je ook leuke winkeltjes. Je kan op Aruba een woning delen of zelf een appartement huren. In Noord Aruba liggen de huren hoger dan op Zuid Aruba. Het is aan te raden een auto of een scooter te huren op Aruba. De auto is het voornaamste vervoersmiddel.

Verblijfsvergunning

Als je korter dan 6 maanden op Aruba verblijft heb je geen verblijfsvergunning nodig. Je verblijft dan op het eiland als toerist en het is officieel niet toegestaan om arbeidsactiviteiten te verrichten.

Als je wilt werken op het eiland of langer dan 6 maanden wilt blijven is het aan te raden dit in Nederland al te regelen. Je kan een verblijfsvergunning en een werkvergunning aanvragen bij de Arubaanse vreemdelingendienst Dimas. Je hebt hiervoor een aantal documenten nodig, zoals een verklaring van goed gedrag, uittreksel geboorteregister, paspoort, zorgverzekeringspapieren en bewijs van financiële middelen.

Als je langer dan 6 maanden op Aruba bent, ben je ook verplicht je in te schrijven in het bevolkingsregister.

Als je stage loopt op Aruba kan je een stagevergunning aanvragen bij Dimas.

Verzekeringen

Kijk goed naar de voorwaarden van je reisverzekering. Deze is meestal maar geldig voor maximaal 60 dagen en biedt alleen dekking voor toeristen. Je kan bij je zorgverlener in Nederland kijken of je je ziektekostenverzekering om kan zetten naar een internationale ziektekostenverzekering.

Hier vind je meer informatie over werken in het buitenland.

2023-05-03T11:30:01+01:00

Deel en/of laat wat van je horen:

Over de auteur:

Oprichtster van Afgestudeerd en Dan?, freelance recruiter, carrière coach en online ondernemer. Woont en werkt vanuit Spanje. Schrijft graag over online inkomen, beleggen en reizen.

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant