Nikki woont sinds een jaar op Ibiza. Hier werkt ze als tekstschrijver en sinds vijf maanden als au pair. Na vele banen en huizen op het eiland, heeft ze inmiddels helemaal haar basis gevonden. “Niets gebeurt hier zomaar. Er is altijd een reden waarom je ergens terecht komt.” Ik spreek Nikki over wonen en werken op Ibiza:

Wat doe je op Ibiza?

Mijn vriend kreeg vorig jaar een baan aangeboden in Canada. Dit was voor mij ook een goede reden om weer naar het buitenland te vertrekken. We hebben afgesproken dat ik hem na een jaar achterna kom in Canada, dat is nu al bijna!

Ik ben naar Ibiza vertrokken voor het avontuur. Via via vond ik een baan bij een babysit agency en toen begon het balletje te rollen. Binnen een maand maakte ik mij klaar: ik nam ontslag, kocht een autootje, reed naar Ibiza en ik was ready to rumble!

Ik heb inmiddels verschillende banen en verhuizingen achter de rug. Zo ben ik dus begonnen als babysitter, heb ik tegen kost en inwoning gewerkt op een paardenopvang, ben ik winkelmedewerkster geweest in Ibiza old town en ben ik sinds november 2018 au pair. Oja, ik heb ook nog twee nachten in de Pacha gewerkt. Wie kan dat nou zeggen?

Daarnaast heb ik mijn eigen tekstbureau, Knap Stukkie Tekst. Ideaal, want teksten schrijven kan ik letterlijk overal!

Hoe ziet jouw leven in Ibiza eruit? 

Ik werk zo’n 15 tot 20 uur per week als au pair. Vier middagen per week haal ik de kinderen van school en leg ik ze thuis op bed of gaan we lekker naar de speeltuin of het strand. Daarnaast werk ik gemiddeld zo’n 8 tot 10 uur aan Knap Stukkie Tekst.

Natuurlijk zorg ik er ook voor dat ik van het eiland kan genieten. Ik ben hier zeker niet alleen voor werk, maar ook voor het avontuur en het ontmoeten van nieuwe mensen. Met mijn autootje kan ik makkelijk het eiland ontdekken, dat is zo fijn! Ook maak ik iedere week wel een hike en doe ik aan pilates, HIIT en paardrijden. Daarnaast heb ik een gezellige groep Nederlanders ontmoet, waarmee ik wekelijks naar het strand ga om te volleyballen.

Wat zijn je favoriete plekken op Ibiza?

Can Guimo – Heerlijk om hier in het terrasje (gezond) te eten. Ze hebben hier ook lekkere taarten: de homemade carrotcake is echt to die for!

Can Terra – Voor pinchos: mini Spaanse belegde broodjes, in Ibiza-stad.

La Paloma – Tussen de fruitbomen eet je hier heerlijk huisgemaakt gerechten

Terra Masía – Een farm to table dinner op het platteland, onder de sterren.

Daarnaast is Ibiza old town fantastisch om te wandelen en zijn er natuurlijk heel veel prachtige baaitjes. De rommelmarkt van Sant Jordi is ook een van mijn favoriete plekken. Iedereen die Ibiza duur vindt moet deze markt eens bezoeken: je koopt hier heel veel leuke dingen voor letterlijk 1 à 2 euro.

Is het betaalbaar om op Ibiza te wonen?

Wonen is prijzig. Als je een woning voor jezelf wilt heb je wel wat centjes nodig. Een woning delen is dan weer betaalbaarder. Wat veel mensen hier doen is bij een gezin wonen en werken als au pair of tegen kost- en inwoning een bed and breakfast runnen. Het is natuurlijk maar net waar je naar op zoek bent.

In het hoogseizoen is het leven hier uiteraard duurder. Als je een auto wilt huren in de winter kost dit je serieus maar een paar cent per dag. In de zomer ben je hier echt wel ‘wat meer’ geld aan kwijt.

Hoe maak je vrienden op Ibiza?

Het was best spannend om in m’n eentje richting het eiland te vertrekken. Ik heb veel gereisd in mijn leven, maar nog niet eerder echt alleen. Ik heb ervaren dat het goed is om open te staan voor alles wat op je pad komt. Nee, de dingen gaan misschien niet zoals in ons eigen kikkerlandje, maar ik heb Nederland dan ook niet voor niets achtergelaten, toch?

Via Facebook communities, zoals ‘Nederlanders op Ibiza’, ben ik met verschillende fijne mensen in contact gekomen. Ook is het aan te raden om soms gewoon eens op iemand af te stappen, bijvoorbeeld op het strand. Wel loop je dan het ‘risico’ dat de mensen gewoon lekker vakantie vieren en dus maar tijdelijk op het eiland te vinden zijn.

In mijn vriendengroep hier (die inmiddels toch echt wel als familie voelt) zitten veel Nederlanders met elk hun eigen verhaal en bijzondere reden om hier op Ibiza te zijn. Het zijn avonturiers, net als ik; reislustig, positief en vrij. Ik ben echt van die mensen gaan houden.

Wat weten mensen niet over wonen en werken op Ibiza?

Ik heb het gevoel dat wanneer je besluit voor langere tijd op het eiland te blijven, dat je moet bewijzen dat je dit ook echt wil. Zeker in de eerste maanden heb ik moeten knokken en veel tegenslagen moeten doorstaan: ik heb veel van baan en woning moeten wisselen en mijn ‘plan’ werd na drie weken al helemaal omgegooid. Sterker nog, zes weken later weer… En daar ging ik weer met al mijn spullen. Als ik niet had doorgezet en positief was gebleven, was ik na mijn eerste drie weken als babysitter al omgekeerd en naar Nederland teruggegaan.

Mensen hebben bepaalde ideeën over wonen op Ibiza: ‘Wat een leven’, ‘Het paradijs’ etc. Ja, het klopt dat het hier vaker mooier weer is dan in Nederland en dat ik dus vaker op het strand lig. Maar, geloof me: het is me echt niet allemaal komen aanwaaien hier.

Wat is de grootste uitdaging als je wilt werken op Ibiza?

Het doorstaan van tegenslagen. Je komt hier met een plan, maar wanneer het eiland een ander idee heeft, moet je gewoon mee in die flow om te ‘overleven’. De meeste mensen die ik hier heb ontmoet hebben hun plannen moeten omgooien om te mogen zijn waar ze nu zijn. Een positieve instelling is daarom zo onwijs belangrijk!

Heb je tips voor mensen die net als jij op Ibiza willen werken? 

Sta open voor alles wat het eiland je te bieden heeft. Ik heb dingen meegemaakt die ik in Nederland nooit zou hebben meegemaakt; van een gong-meditatie, tot werken in een van de bekendste nachtclubs ter wereld. Mijn tip? VAMOS! Het leven is te kort om af te wachten.

Tot slot, zien we jou de komende tijd nog op Ibiza?

Volgende maand (april 2019) vertrek ik naar Canada. Mijn vriend en ik hebben een campervan gekocht en gaan zeven maanden lang reizen door Canada en Alaska. Onze avonturen zijn te volgen via: De Wereld aan onze Voeten. Wie weet wat er daarna gaat gebeuren, we gaan het zien! Een ding is zeker… Ibiza is echt nog niet van me af en waar ter wereld ik ook ben, ik blijf gewoon lekker schrijven!

Lees meer:

Alex werkt in Barcelona
Werken in het buitenland en Werken in Spanje
Agnès reist als digital nomad de wereld rond