Werken in Canada

Canada, het land met de prachtige natuur, is een van de welvarendste landen ter wereld. Het land heeft een hoge levenskwaliteit en de Canadezen staan erom bekend heel aardig en gastvrij te zijn. Werken in Canada is dan ook een populaire optie voor veel mensen. Het land verwelkomt jaarlijks ongeveer 250,000 mensen uit het buitenland. In dit artikel vind je alle informatie voor werken in het twee na grootste land ter wereld:

1. Werken in Canada

Als je in Canada gaat werken is de kans groot dat je Toronto, Calgary, Vancouver of Monreal terecht komt. In deze grote steden zijn er veel bedrijven en werkgelegenheid. Onderstaande sites kunnen je helpen met het vinden van een baan in Canada:

Monster
Workopolis
Jobbank
Canadajobs
Search Jobs Abroad

De meeste mensen in Canada werken in de dienstensector. Ook is de bevolking actief in de industrie en een klein gedeelte in de landbouw.

Volgens Randstad zijn recruiters, business analisten, accountants en software developers momenteel erg geliefd op de Canadese arbeidsmarkt.

Canada telt veel banken, zoals TD Banking Group, Royal Bank of Canada en de Canadian Imperial Bank of Commerce. Er bevinden zich ook kantoren van grote Amerikaanse bedrijven zoals IBM, Amazon en Dell in Canada. Bekende Canadese bedrijven zijn de social media management tool Hootsuite en de e-commerce software Shopify. Canadas top 100 en LinkedIn top companies hebben overzichten geplaatst van de beste bedrijven in Canada om te werken.

2. Canadese werkervaring 

Werkgevers in Canada kunnen vragen naar werkervaring in Canada. Dit lijkt misschien een rare vraag. Je komt immers uit een ander land naar Canada om werkervaring op te doen. Werkgevers zijn op zoek naar iemand die vloeiend is in de Engelse taal, bekend is met de Canadese werkcultuur en regelgeving en referenties uit Canada kan aantonen. Er zijn een aantal manieren hoe je aan de Canadese werkervaring kan komen:

Vrijwilligerswerk. Betaalde stages worden aangeboden aan nieuwkomers in Canada. Deze kan je vinden op Careeredge. Je kan ook eerst een baan onder je niveau aannemen, om de Canadese werkervaring op te doen. Het is makkelijker om op deze manier eerst werk te vinden, maar blijf hier niet te lang in hangen.

Word bekend met de werkcultuur. Er zijn verschillende tools die worden aangeboden voor nieuwkomers in Canada. Denk aan Engelse lessen en loopbaanadvies. De website van de overheid geeft een overzicht van de verschillende trainingen per plaats. Je kan ook een mentor vinden, die je kan helpen met sollicitatietips en advies over de werkomgeving. Je kan hiervoor Mentorcity raadplegen.

Zorg er ook voor dat je diploma’s worden erkend in Canada. Canadese werkgevers erkennen niet altijd diploma’s en certificaten uit het buitenland. Er zijn ook industrieën waar je specifieke Canadese certificaten of inschrijvingen voor nodig hebt, zoals dokter, verpleegster, elektriciën etc.

Er is veel competitie voor banen in Canada. Houd hier rekening mee. Het zoeken naar een baan kan iets langer duren dan je misschien gewend bent. Maar je internationale ervaring kan ook bij sommige werkgevers in je voordeel werken. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die handelen met Nederland.

3. Praktische zaken

Verblijfsvergunning

Om te werken in Canada heb je een werkvergunning en een verblijfsvergunning nodig. Er zijn verschillende procedures, afhankelijk van je situatie en de provincie:

  • Federal Skilled Worker Program (FSW)
    Het Federal Skilled Worker Program wordt het meeste gebruikt door mensen die willen wonen en werken in Canada. Met skilled worker worden bijvoorbeeld mensen bedoelt die werken in de IT of in de medische wereld. Het systeem is gebaseerd op 100 punten om te beoordelen of iemand waarde kan toevoegen aan de Canadese arbeidsmarkt. De selectiecriteria zijn Engelse en/of Franse taal, opleiding, werkervaring, leeftijd, of je een aanbieding van een bedrijf hebt en aanpassingsvermogen. Je moet op zijn minst 67 punten behalen. De provincie Quebec heeft een eigen Federal Skilled Worker programma, het Quebec Skilled Workers Program.
  • Federal Skilled Trades Program (FST)
    Dit programma is voor mensen die op basis van hun vaardigheden geselecteerd worden om te wonen en werken in Canada. Met skilled trades worden beroepen als chefkok, vrachtwagenchauffeur en constructiemedewerker bedoelt. Om geselecteerd te worden moet je minimaal 2 jaar werkervaring hebben in het bepaalde beroep, goed Frans of Engels spreken, een aanbieding bij een werkgever in Canada hebben of gecertificeerde diploma’s.
  • Temporary Workers Visa
    Met dit visa kan je tot 4 jaar werken en wonen in Canada. Om een tijdelijk werkvisa aan te vragen heb je een aanbieding van een werkgever in Canada nodig en een positieve LMO (Labour Market Opinion). Een positieve LMO betekent dat je werkgever specifiek jou nodig heeft voor het werk en niet iemand uit Canada.

Het Human Resources and Skills Development Canada bepaalt of jouw skills bijdragen aan de Canadese arbeidsmarkt. Als jij vaardigheden bezit waar een grote vraag naar is, is de kans groter dat de aanvraag wordt goedgekeurd. Zorg voordat je begint met werken dat je vergunning rond is. Het kan namelijk een tijdje duren. Je kan een werkvergunning aanvragen op de website van de Canadese overheid.

Je komt in aanmerking voor een speciaal visa in de volgende situaties:

  • Als je een studeert in Canada en een studentenvisa hebt mag 20 uur per week tijdens collegeweken werken. Tijdens vakanties is dit fulltime. Ook als je bent afgestudeerd aan een Canadese Universiteit kan je een speciaal visa aanvragen.
  • Als je al minimaal 1 jaar ervaring hebt met werken in Canada kan je een Canadian Experience Class aanvragen.
  • Er zijn ook speciale visa’s voor mensen die in Canada in de landbouw willen werken. Als je werkgever geregistreerd is valt dit onder het Seasonal Agricultural Worker Programme (SAWP). Je kan werken in Canada op boerderijen via bijvoorbeeld WWOOF.
  • Als je een bedrijf wilt beginnen in Canada kan je een start-up visa aanvragen. Een voorwaarde is dat de werkzaamheden bijdragen aan de Canadese economie.

Zorgverzekering

De gezondheidszorg in Canada wordt door de overheid geregeld. De meeste gezondheidszorg wordt gratis aangeboden voor permanente inwoners, zoals doktersbezoeken. Hierbij gaat het om medisch noodzakelijke ingrepen. Het systeem wordt gefinancierd door belastingen. Je krijgt een zorg kaart die je moet laten zien als je een ziekenhuis of medisch kliniek bezoekt. Het kan verschillen per provincie en gebied hoe de gezondheidszorg is ingericht en wat er precies wordt vergoed. Meer informatie kan je vinden op de website van de overheid, Health Canada. Je komt in aanmerking voor de openbare gezondheidszorg drie maanden nadat je een verblijfsvergunning hebt gekregen.

De meeste Canadezen kiezen voor een extra verzekering bovenop de basisverzekering. De extra verzekering kan bijvoorbeeld tandartskosten of fysiotherapie vergoeden.

Wonen in Canada

Het levensonderhoud in Canada is goedkoper dan in Nederland. Je zult alleen meer geld kwijt zijn aan vervoer, omdat je veel afstanden zult afleggen. De meeste mensen wonen in de steden Toronto, Montreal, Vancouver, Calgary en Edmonton. Canada is een uitgestrekt land en de kosten kunnen verschillen per stad. Vancouver en Toronto zijn de duurste steden om te wonen. De huurprijs van een appartement in Toronto ligt rond de 1500 Canadese dollar, wat rond de €1,000 is. Hoe dichter je bij het centrum huurt, hoe duurder de huur zal zijn.

Talen

De twee officiële talen in Canada zijn Engels en Frans. Frans is de officiële taal in Québec, maar in de rest van Canada overheerst de Engelse taal. Als je op zoek gaat naar werk, moet je vloeiend Engels kunnen spreken. Als je geen goed Engels spreekt worden je kansen op het vinden van een baan sterk verkleind. In Québec geldt hetzelfde voor de Franse taal. Over het algemeen is er veel vraag naar tweetalige werknemers, omdat veel bedrijven in beide delen van het land zaken doen.

Hier vind je meer informatie over werken in het buitenland.

2023-05-03T11:29:17+01:00

Deel en/of laat wat van je horen:

Over de auteur:

Oprichtster van Afgestudeerd en Dan?, freelance recruiter en online ondernemer. Woont en werkt vanuit Spanje. Schrijft graag over online inkomen, beleggen en reizen.

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant