Werken in Oostenrijk

Heb jij weleens gedacht aan werken in Oostenrijk? De hoge bergtoppen, rijke geschiedenis en goede kwaliteit van leven maken Oostenrijk een populair land om in te wonen en werken. De hoofdstad Wenen is verschillende keren uitgeroepen tot meest leefbare stad ter wereld. In de stad vind je maar liefst 25,000 expats vanuit 90 verschillende landen. Maar ook in de vele wintersportplaatsen is veel werkgelegenheid:

1. Werken in Oostenrijk

werken in oostenrijk

Deze vacaturesites kunnen je helpen met het vinden van werk in Oostenrijk:

Monster – Een van de bekendste vacature websites in Oostenrijk. Hier vind je duizenden vacatures.
Stepstone – Hier vind je meer dan 8,000 banen in Oostenrijk.
Karriere – Jobboard met duizenden banen. Ook vind je hier veel artikelen en tips op het gebied van carrière.
Willhaben – Een online marktplaats waar ook veel banen worden aangeboden.

Voor veel banen die je op bovenstaande sites vindt is het spreken van Duits een vereiste. Als je geen Duits spreekt, kan je hier Engelstalige banen in Oostenrijk vinden:

Search Jobs Abroad – Internationale vacaturesite voor buitenlands werk
Jobs in Vienna – Banen in de hoofdstad Wenen waarbij Engels de voertaal is.
Virtual Vienna – Engelstalige banen in Wenen, maar ook banen in andere plekken in Oostenrijk.
Graduateland – Engelstalige stages in Wenen

Tip: Oostenrijkers gebruiken geen LinkedIn voor professioneel netwerken maar Xing. Door het aanmaken van een account kan je nieuwe contacten leggen en op banen solliciteren.

Recruitmentbureaus helpen bedrijven met het vinden van de juiste medewerkers. Deze recruitment bureaus kunnen je helpen als je wilt werken in Oostenrijk:

Manpower
Aviteus
Adecco

Ook het lezen van advertenties in kranten kan je helpen met het vinden van werk. Ga zitten in een cafe in Oostenrijk en blader door de kranten die er liggen. Bekende kranten zijn Der Standard, Die Presse, Kleine Zeitung en Kurier. De website van Der Standard heeft een uitgebreide vacaturebank met meer dan 1,000 vacatures.

De meeste mensen in Oostenrijk werken in de hoofdstad Wenen. Hier vind je veel internationale organisaties, vanwege de strategische ligging tussen Oost en West Europa.

In Wenen vind je meer dan 200 internationale hoofdkantoren.

Grote internationale organisaties met kantoren in Wenen zijn Siemens, Hewlett Packard, Nike, Google, IBM en Microsoft. Ook kan je in Wenen werken bij consultancies als EY, Deloitte en Accenture.

Samen met New York, Genève en Den Haag is Wenen een van de steden waar kantoren en organisaties van de Verenigde Naties zich bevinden. Hier kan je banen vinden bij de Verenigde Naties.

Wenen is een van de meest innovatieve steden ter wereld. Het is een aantrekkelijke plek voor ondernemers en startups om zich te vestigen. Als je een oprichter van een start-up bent kan je je aanmelden voor het Vienna Start-up Package. Daarnaast zijn er ook veel banen bij start-ups te vinden.

2. Vakantiewerk in Oostenrijk

werken in oostenrijk

In het wintersportseizoen zijn er veel mogelijkheden voor het vinden van werk in Oostenrijk. Het seizoen loopt van december t/m april. Populaire skigebieden zijn Innsbruck, Serfaus, Saalbach, Hinterglemm, Gerlos, Kirchberg, Salzburg, Tirol, Salzburg en Arlberg.

Werken in Oostenrijk – voor tijdelijk werk in de horeca of als skileraar
Sneeuwsport Leraren – banen voor skileraren en snowboardleraren
Skichalets – werken in een chalet in Oostenrijk
Hotel Career – werk in een hotel
Gastro Jobs – werk in de keuken of achter de bar

Werken in de horeca in Oostenrijk

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om in de horeca te werken. Als après ski medewerker achter de bar, als kok in een hotel of in de bediening van een restaurant. Dit werk kan je vaak ook buiten het skiseizoen doen.

Werken als skileraar in Oostenrijk 

Oostenrijk is de populairste wintersportbestemming onder Nederlanders. Veel ski- en snowboardscholen zijn op zoek naar leraren die Nederlands kunnen spreken.

Om les te geven heb je een Anwarter diploma nodig. Bij veel scholen in Oostenrijk kan je dit diploma behalen. Je kan dit ook al in Nederland regelen via een bemiddelingsorganisatie. Zo biedt TravelActive pakketten aan waarbij je een opleiding in Oostenrijk volgt en daarna gelijk aan de slag kan als skileraar of snowboardleraar.

Zonder het Anwarter diploma kan je wel les geven aan kinderen die jonger dan 6 jaar zijn.

Werken in een chalet in Oostenrijk 

In Oostenrijk kan je ook je geld verdienen door het runnen van een chalet. Je ontvangt gasten in het chalet en zorgt ervoor dat het hun aan niks ontbreekt. Zo verzorg je het ontbijtbuffet, maak je de kamers netjes, organiseer je activiteiten en handel je de betalingen af.

Voor het runnen van een chalet is het belangrijk dat je flexibel en gastvrij bent. De werkzaamheden kunnen erg afwisselend zijn, afhankelijk waar de gasten behoefte aan hebben.

Dit werk kan je ook samen doen met een vriend of vriendin. Je kan de gehele winter werken of een kortere periode.

3. Praktische zaken

Verblijfsvergunning

In Europa hoef je geen werkvergunning aan te vragen. Elke EU-burger heeft het recht om in elke lidstaat van de EU te wonen en te werken. Als je langer dan drie maanden blijft en voor een lange periode wilt werken, moet je wel een Anmeldebescheinigung aanvragen.

Zorgverzekering

Als lid van de Europese Unie heb je recht op basis zorg in Oostenrijk. Je kan bij je zorgverzekeraar een European Health Insurance Card (EHIC) aanvragen. Met deze pas toon je eenvoudig aan in het buitenland dat je verzekerd bent.

Vaak regelt het bedrijf in Oostenrijk waar je werkt de verzekering. Je ontvangt een groene E-card die je mee moet nemen als je een medische behandeling hebt.

Zorg wel altijd dat je een reisverzekering hebt.

Wonen in Oostenrijk

Soms biedt het bedrijf waar je werkzaam bent accommodatie aan. Als je bijvoorbeeld in de winter als skileraar werkt, zal vaak kost- en inwoning vergoed worden. Ook als je bij een multinational werkzaam bent kan het bedrijf je helpen bij het vinden van een woning. Mocht er niks geregeld zijn wat betreft accommodatie, dan moet je zelf op zoek gaan. Enkele Oostenrijkse websites die diverse woningen aanbieden zijn:

Immobilienscout24
Immoads

Wenen is de grootste stad in Oostenrijk. In Wenen heb je 23 districten die verschillen in prijs, hoeveelheid groen en de afstand tot het centrum. De prijs van een woning hangt af van waar je in de stad wilt wonen. Buiten de stad is het goedkoper wonen.

Je kan er ook voor kiezen een makelaar in te schakelen voor het vinden van een woning.

Talen

De officiële taal van Oostenrijk is Duits. Zo’n negentig procent van de bevolking spreekt Duits. Door het dialect kan het wel net iets anders klinken dan het Duits dat in Duitsland wordt gesproken.

Voor sommige banen is het een vereiste dat je Duits spreekt, voor andere banen is het een pre. Als je bijvoorbeeld bij een multinational werkt of als skileraar zal Duits geen vereiste zijn.

Als je solliciteert op een baan waarbij je Duits moet spreken, denk er dan ook aan dat je je CV en motivatiebrief in het Duits opstelt.

Hier vind je meer informatie over werken in het buitenland.

2023-05-22T11:00:05+01:00

Deel en/of laat wat van je horen:

Over de auteur:

Oprichtster van Afgestudeerd en Dan?, freelance recruiter en online ondernemer. Woont en werkt vanuit Spanje. Schrijft graag over online inkomen, beleggen en reizen.
Ga naar de bovenkant