Werken in het buitenland 2018-07-31T21:08:23+00:00

Werken in het buitenland

Wil je werken in het buitenland na je afstuderen? Of je nu je een reis wilt combineren met werken of fulltime aan de slag wilt; er zijn volop mogelijkheden om te werken in het buitenland. Een voordeel van werken in het buitenland is dat je het land goed leert kennen en ook nog eens geld verdient. Je kan ter plekke op zoek gaan naar werk, bijvoorbeeld via via of in lokale kranten, maar je kan ook voor vertrek al op zoek gaan naar werk.

1. Een startersbaan in het buitenland
2. Werken in het buitenland in de toerisme-industrie
3. Werken in het buitenland in de landbouw
4. Werken in het buitenland als Engels docent
5. Werken in het buitenland als aupair
6. Praktische zaken

1. Vind een startersbaan in het buitenland

Als het je in Nederland niet lukt om aan je eerste baan te komen, kan je het ook in het buitenland proberen. Als je bereid bent om te verhuizen voor je werk en een beetje avontuur niet schuwt is dit wellicht een optie voor jou. Op onderstaande sites vind je vacatures in het buitenland:

YoungCapital
Search Jobs Abroad
Eurojobs
StepStone
Overseas Jobs
Anywork Anywhere
Just Landed Jobs
Job Coconut
Careertrotter

2. Werken in de toerisme-industrie

Er zijn volop mogelijkheden om te werken in de toeristische sector. Denk bijvoorbeeld aan reisorganisaties, campings,  toeristische attracties en de luchtvaart die vooral in de zomer veel werknemers kunnen gebruiken.

    • Als je wilt werken als animator, hostess of reisbegeleider kan je contact opnemen met een touroperator. Kijk bijvoorbeeld op de banensites van TUI, Sunweb en Neckermann.
    • Ook een populaire mogelijkheid is het werken in de hotelindustrie of op resorts. De sites van Eurohoteljobs en Resortjobs kunnen je hierbij helpen. Wil je liever op een camping werken? Eurocampjobs biedt werk op campings in Frankrijk, Italie of Spanje
    • Werken op een cruiseschip iets voor jou? Op Allcruisejobs vind je een overzicht van vacatures.

Bij JobmonkeyjobsHolidayjob en Wereldwerk vind je een groot aanbod van werk in de toerismesector, variërend van partypromoter op Ibiza tot casinomedewerker.

3. Werken in de landbouw

werken in het buitenland

Is werken in de landbouw iets voor jou?

Vind je het niet erg om de handen uit de mouwen te steken? Er zijn veel mogelijkheden om in de landbouw te werken. Als je bijvoorbeeld in de fruitpluk wilt werken kan je kijken bij de site pickingjobs. Of help mee tijdens de Franse druivenpluk in September. Let wel op dat deze werkzaamheden seizoensgebonden zijn.

4. Werken als Engels docent

Engels is een van de meest gesproken talen in de wereld en er zijn dan ook veel mensen die deze taal willen leren. Er is veel vraag naar Engelse docenten en de verdiensten zijn goed. Als Engels niet je moedertaal is, is het aan te raden een TEFL-cursus (Teaching English as a Foreign Language) te volgen. Het TEFL-diploma is wereldwijd erkend en het behalen hiervan vergroot je kansen op werk. De cursus is opgebouwd uit modules die gericht zijn op het ontwikkelen van didactische vaardigheden en de methodiek om een taal aan anderen te leren. De meeste mensen halen het diploma binnen 2 maanden. Om een baan als Engels docent te vinden kan je zelf mailen naar talenscholen, maar ook kijken bij bemiddelingsorganisaties als projects-abroad.

Deze website biedt een handig overzicht van de verschillende programma’s en mogelijkheden om Engelse les in het buitenland te geven.

5. Werken als Au Pair

werken in het buitenland au pair

Als je van kinderen houdt dan is werken in het buitenland als au pair misschien iets voor jou. Je woont in een gastgezin en zorgt voor de kinderen. In ruil daarvoor krijg je kost en inwoning en zakgeld. Een voordeel is dat je een andere cultuur leert kennen en in je vrije tijd het land kan gaan ontdekken. Het gaat meestal om periodes van 6 maanden tot 1 jaar of langer. Je kan zelf opzoek gaan naar een gastgezin via bijvoorbeeld aupairworld, of het regelen via een bemiddelingsorganisatie als Travelactive of Activity International. Hier kan je een gratis brochure aanvragen over werken als au pair.

6. Praktische zaken

  • EURES-adviseurs bieden informatievoorziening, begeleiding en arbeidsbemiddeling voor mensen die op zoek zijn naar een baan binnen Europa.
  • In Europa hoef je geen werkvergunning aan te vragen. Voor landen buiten Europa geldt vrijwel altijd een visumplicht en heb je een werkvergunning nodig. Vraag altijd bij de ambassade van het land waar je heen wilt welke stappen je moet ondernemen.
  • Als je wilt werken in Australië en Nieuw-Zeeland heb je het working holiday visum nodig wat voor Nederlanders vrij makkelijk te verkrijgen is. In de Verenigde Staten heb je een Green Card nodig om te mogen werken. Dit is een semi-permanent verblijfs- en werkvergunning en is een stuk lastiger om aan te komen. Je moet dan aantonen dat jouw arbeid een bijdrage levert aan de maatschappij.
  • Lukt het niet om aan een werkvergunning te komen? Als je werkt voor kost en inwoning hoef je nergens een werkvergunning te hebben.

Heb je ook weleens gedacht aan vrijwilligerswerk in het buitenland of studeren in het buitenland?