Spanje, het land van de vele zonuren, vriendelijke mensen en Mediterrane keuken. Geen wonder, dat jaarlijks vele Nederlanders de stap nemen om voor korte of langere tijd te werken in Spanje. Hoewel het werkloosheidspercentage hoger ligt dan in Nederland, zijn er zeker vele mogelijkheden. Hier vind je tips en tricks voor het vinden van werk in Spanje, of dit nu in Madrid, Málaga, Alicante of Barcelona is!
1. Werken in Spanje
In Spanje is veel werk in de toeristische sector, horeca en in callcenters. In de bouw en ICT kom je ook gemakkelijk aan het werk. Ook zijn er genoeg multinationals en Nederlandse bedrijven met een vestiging in Spanje. Met een beetje geluk kan je voor een Nederlandse werkgever in Spanje werken met een Nederlands salaris en arbeidsvoorwaarden. De lonen liggen in Spanje namelijk een stuk lager dan in Nederland. Er zijn daarom ook mensen die ervoor kiezen om een eigen bedrijf op te zetten of om als freelancer te werken.
Spanje heeft de hoogste werkloosheid van Europa met 13,3%. In Nederland is dit 3,2% (april 2022). Toch staan er heel veel vacatures open in Spanje. Dit komt doordat er niet altijd een goede match is tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Op de volgende websites krijg je een overzicht van de vacatures in Spanje:
Indeed
Infojobs
Infoempleo
Computrabajo
Monster
Opcionempleo
Primerempleo
Empleo Trovit
Search Jobs Abroad
Anywork Anywhere
Voor fulltime of parttime werk in Spanje kan je je ook aanmelden bij de volgende uitzendbureaus:
Een andere manier om te werken in Spanje is om onderzoek te doen naar de bedrijven en bij jezelf na te gaan waar je zou willen werken en wat je kan toevoegen. Bekende en grote werkgevers in Spanje zijn: Telefónica, BBVA, Banco Santander, Indra, El Corte Inglés, Carrefour, MAPFRE, Inditex Group en eDreams.
Werken in Spanje voor Nederlands bedrijf
Wil je werken in Spanje voor een Nederlands bedrijf? Bij ING werken meer dan 1,000 mensen in Madrid. Je hoeft geen Spaans te spreken, maar wel vloeiend Engels. Hier vind je alle vacatures die bij ING in Madrid openstaan. De Nederlandse bank Triodos heeft ook vestigingen in Spanje. Je moet hier wel vloeiend Spaans voor spreken. Je vindt de vacatures hier.
HEMA heeft een vacature openstaan voor het klantenservice centrum in Valencia. Hier kan je lekker Nederlands spreken en van het zonnige Valencia genieten! Je vindt de vacature hier. Ook Eneco heeft een klantenservice centrum in Spanje. In de stad Málaga kan je aan de slag voor dit Nederlandse bedrijf. Je vindt de vacature hier.
Signify, voorheen Philips Lightning, heeft veel vacatures in Madrid openstaan. Voor sommige banen is Nederlands een vereiste. Ideaal dus als je naar een Nederlandstalige baan in Spanje opzoek bent! Op het moment van schrijven staat er ook een vacature in Alicante open. Je vindt de vacatures hier.
Het Nederlandse Akzonobel heeft meer dan 1,300 werknamers in het Spaanse Barcelona. Hier vind je de vacatures. De vacatures zijn vooral op het gebied van logistiek en supply chain.
Werken in Spanje voor een multinational
Vele multinationals hebben kantoren in Spanje. Denk daarbij aan bedrijven zoals Amazon, Agoda, Vueling, Google en Apple. Ook vind je internationale consultancy bureaus in Spanje zoals Deloitte en Cognizant.
Daarnaast zijn er ook steeds meer bedrijven waarbij je volledig remote kan werken. Bedrijven als Fortis Games en Revolut adverteren bijvoorbeeld dat ze mensen remote vanuit Spanje aannemen.

Ik heb zelf remote vanuit Marbella gewerkt. Dit deed ik als recruiter voor het bedrijf GitBook waarbij iedereen remote kon werken.
2. Zomerwerk in Spanje
– Werken in Spanje – toerisme-industrie
Volgens het Spaanse Bureau voor de Statistieken bezochten in 2017 81,8 miljoen mensen Spanje. Dit maakt Spanje, na Frankrijk, het tweede land ter wereld waar de meeste internationale toeristen naartoe gaan. Veel mensen gaan naar Barcelona, maar ook plaatsen als Lloret de Mar, Salou en Blanes zijn populair.
De mogelijkheden om in de toerisme-industrie in Spanje werkzaam te zijn, zijn eindeloos. Je vindt veel hotels, cafés, restaurants en clubs waar men vaak op zoek is naar personeel. Denk hierbij aan banen als receptionist, animatiemedewerker, kok, barmedewerker of propper. Als je wilt werken in Spanje vind je vooral in de horeca veel vacatures. Je kan online solliciteren, maar ook gewoon naar binnen lopen als je in Spanje bent.
Ook is dit een manier om te werken in Spanje zonder diploma. Voor sommige van deze banen zoeken ze Nederlandstalige medewerkers en is Spaans dus geen must. Het is wel heel handig als je Engels spreekt.
– Werken in Spanje – landbouw
Spanje is een belangrijk landbouw gebied in Europa. Het hele jaar door zijn er verschillende werkzaamheden in de landbouw te vinden. De landbouw in Spanje is een belangrijke producent van wijn, olijfolie, verschillende groente en fruit. Als je bijvoorbeeld in de fruitpluk wilt werken kan je kijken bij de site pickingjobs.
– Werken in Spanje – Engels Docent
Als docent Engels zijn er verschillende baanmogelijkheden in Spanje. Mensen in Spanje willen graag hun Engels verbeteren, omdat ze het nodig hebben om toegelaten te worden tot universiteiten en om hun baankansen te vergroten. Om Engelse les te geven in deze landen dien je een TEFL-certificaat (Teaching English as a Foreign Language) in het bezit te hebben. Als je je TEFL-certificaat in Spanje wilt halen kan dit in Malaga. Dit is een vier weekse cursus. Daarnaast wordt je tijdens en na de cursus begeleid bij het vinden van een baan. Een docent Engels in Spanje verdient rond de €1200 per maand.
– Werken in Spanje – Au Pair
Ander zomerwerk dat je in Spanje kan doen is het werken als au pair. Je combineert de zorg voor de kinderen met het genieten van de Spaanse stranden en zon. Spaanse families staan erom bekend energiek, hardwerkend en warm te zijn. In ruil voor je werkzaamheden krijg je kost en inwoning en zakgeld. Vaak wordt een minimale beschikbaarheid van 1 maand gevraagd. Je kan zelf opzoek gaan naar een gastgezin via bijvoorbeeld aupairworld, of het regelen via een bemiddelingsorganisatie als Travelactive.
– Handige Links
Op de volgende sites kan je zomerwerk in Spanje vinden:
Yobbers
Spanjemarktplaats
Jobmonkeyjobs
Vakantiebaaninhetbuitenland
Holidayjob
3. Werken in Spanje als Nederlander
Verblijfsvergunning en NIE
Wat heb je nodig om te werken in Spanje? Als Nederlander heb je geen visum of werkvergunning nodig. In Europa hoef je namelijk geen werkvergunning aan te vragen. Elke EU-burger heeft het recht om in elke lidstaat van de EU te wonen en te werken. Als je langer dan drie maanden blijft en voor een lange periode wilt werken, heb je wel een identificatienummer (NIE of Número de Identificación de Extranjero) nodig. Het identificatienummer is vergelijkbaar met het Nederlandse Burgerservicenummer. Het NIE kan je aanvragen bij de Spaanse ambassade in Nederland of bij de Nationale Politie of Kantoor voor Buitenlanders in Spanje.
Zorgverzekering
Wonen en werken in het buitenland kan consequenties hebben voor je zorgverzekering. Of je je zorgverzekering in Nederland behoudt hangt af van de werkzaamheden in Spanje en hoelang je daar verblijft. In Spanje bestaat er een verschil tussen de publieke zorg en de particuliere zorg. De publieke zorg wordt door de overheid geregeld en de premie wordt via de werkgever afgedragen. De kwaliteit van de publieke zorg kan erg verschillen, afhankelijk van waar in Spanje je woont. Daarnaast kan je ook een particuliere zorgverzekering afsluiten om verzekerd te zijn van goede zorg en bijvoorbeeld minder lange wachttijden. Meer informatie vind je bij zorgwijzer.
Belastingen
Hoeveel procent belasting betaal je in Spanje? Spanje kent net als Nederland een progressief belastingstelsel. Hier vind je de belastingpercentages voor de inkomstenbelasting:
Bedrag | Bedrag (tot) in euro’s | Tarief |
0 | 12,450 | 19% |
12,450 | 20,200 | 24% |
20,200 | 35,200 | 30% |
35,200 | 60,000 | 37% |
60,000 | 300,000 | 45% |
300,000 | > | 47% |
Spanje bestaat uit 17 autonome regio’s. De zijn bevoegd om eigen tarieven te hanteren. De percentages kunnen dus per regio nog verschillen.
Spanje kent ook vermogenswinstbelasting en een vermogensbelasting. De vermogenswinstebelasting is een belasting op inkomsten uit vermogen, denk aan de verkoop van een huis of dividend van aandelen. De vermogensbelasting is een belasting op je wereldwijde vermogen als dit meer is dan €700,000.
Wonen in Spanje
Soms biedt het bedrijf waar je werkzaam bent accommodatie aan. Als je bijvoorbeeld als zomerbaan op een camping werkt, zal in de meeste gevallen kost en inwoning vergoed worden. Als je bij een grote multinational in een vaste positie werkzaam bent, kan het zijn dat het bedrijf je helpt bij het regelen van een woning. Mocht er niks geregeld zijn wat betreft accommodatie, dan moet je zelf op zoek gaan. Enkele (Spaanse) websites die diverse appartementen en kamers aanbieden zijn:
Idealista
Fotocasa
Easypiso
Pisos y Alquiler
Enalquiler
Talen
Je vergroot de kans om een baan in Spanje te vinden als je Spaans spreekt. Daarnaast zijn Engels, Duits, Nederlands en Italiaans ook talen die goed van pas kunnen komen. Bij sommige banen kan er ook specifiek naar een bepaalde taal worden gevraagd, bijvoorbeeld ‘Nederlandse klantenservice medewerkers gezocht in Barcelona’. Daarnaast hangt het belang van talenkennis erg van van het type werk en de locatie. In een hotel zal het bijvoorbeeld handiger zijn om meerdere talen te spreken dan bij een fruitteler. Als je geen Spaans spreekt kan je ook opzoek gaan naar multinationals of Nederlandstalige bedrijven in Spanje.
Lees meer:
– Alex werkt in Barcelona
– Nikki werkt op Ibiza
– Agnès reist als digital nomad de wereld rond
– Werken in het buitenland