Spanje, het land van de vele zonuren, vriendelijke mensen en Mediterrane keuken. Geen wonder, dat jaarlijks vele Nederlanders de stap nemen om voor korte of langere tijd te werken in Spanje. Hoewel het werkloosheidspercentage hoger ligt dan in Nederland, zijn er zeker vele mogelijkheden. Hier vind je tips en tricks voor het vinden van werk in Spanje, of dit nu in Madrid, Malaga of Barcelona is!

1. Werken in Spanje

Voor fulltime of parttime werk in Spanje kan je je aanmelden bij de volgende uitzendbureaus:

Adecco
Randstad
Manpower

Ook kan je banen vinden op de volgende sites:

Infojobs
Infoempleo
Computrabajo
Monster
Opcionempleo
Primerempleo
Empleo Trovit
Search Jobs Abroad
Anywork Anywhere

Een andere manier om te werken in Spanje is om onderzoek te doen naar de bedrijven en bij jezelf na te gaan waar je zou willen werken en wat je kan toevoegen. Bekende en grote werkgevers in Spanje zijn: Telefónica, BBVA, Banco Santander, Indra, El Corte Inglés, Carrefour, MAPFRE, Inditex Group en eDreams. Ook hebben vele multinationals en Nederlandse bedrijven kantoren in Spanje, zoals Akzonobel, Google, Heineken en Apple.

Lees ook: Alex verhuisde naar Barcelona voor zijn werk

2. Zomerwerk in Spanje

– Werken in de toerisme-industrie

Volgens het Spaanse Bureau voor de Statistieken bezochten in 2017 81,8 miljoen mensen Spanje. Dit maakt Spanje, na Frankrijk, het tweede land ter wereld waar de meeste internationale toeristen naartoe gaan. Veel mensen gaan naar Barcelona, maar ook plaatsen als Lloret de Mar, Salou en Blanes zijn populair. De mogelijkheden om in de toerisme-industrie in Spanje werkzaam te zijn, zijn eindeloos. Je vindt veel hotels, cafés, restaurants en clubs waar men vaak op zoek is naar personeel. Denk hierbij aan banen als receptionist, animatiemedewerker, kok, barmedewerker of propper. Voor sommige van deze banen zoeken ze Nederlandstalige medewerkers en is Spaans dus geen must.

– Werken in de landbouw

Spanje is een belangrijk landbouw gebied in Europa. Het hele jaar door zijn er verschillende werkzaamheden in de landbouw te vinden. De landbouw in Spanje is een belangrijke producent van wijn, olijfolie, verschillende groente en fruit. Als je bijvoorbeeld in de fruitpluk wilt werken kan je kijken bij de site pickingjobs.

– Werken als Engels Docent

Als docent Engels zijn er verschillende baanmogelijkheden in Spanje. Mensen in Spanje willen graag hun Engels verbeteren, omdat ze het nodig hebben om toegelaten te worden tot universiteiten en om hun baankansen te vergroten. Om Engelse les te geven in deze landen dien je een TEFL-certificaat (Teaching English as a Foreign Language) in het bezit te hebben. Als je je TEFL-certificaat in Spanje wilt halen kan dit in Malaga. Dit is een vier weekse cursus. Daarnaast wordt je tijdens en na de cursus begeleid bij het vinden van een baan. Een docent Engels in Spanje verdient rond de €1200 per maand.

– Werken als Au Pair

Ander zomerwerk dat je in Spanje kan doen is het werken als au pair. Je combineert de zorg voor de kinderen met het genieten van de Spaanse stranden en zon. Spaanse families staan erom bekend energiek, hardwerkend en warm te zijn. In ruil voor je werkzaamheden krijg je kost en inwoning en zakgeld. Vaak wordt een minimale beschikbaarheid van 1 maand gevraagd. Je kan zelf opzoek gaan naar een gastgezin via bijvoorbeeld aupairworld, of het regelen via een bemiddelingsorganisatie als Travelactive.

– Handige Links

Op de volgende sites kan je zomerwerk in Spanje vinden:

Yobbers
Spanjemarktplaats
Jobmonkeyjobs
Vakantiebaaninhetbuitenland
Holidayjob

3. Praktische zaken

Verblijfsvergunning en NIE

In Europa hoef je geen werkvergunning aan te vragen. Elke EU-burger heeft het recht om in elke lidstaat van de EU te wonen en te werken. Als je langer dan drie maanden blijft en voor een lange periode wilt werken, heb je wel een identificatienummer (NIE of Número de Identificación de Extranjero) nodig. Het identificatienummer is vergelijkbaar met het Nederlandse Burgerservicenummer. Het NIE kan je aanvragen bij de Spaande ambassade in Nederland of bij de Nationale Politie of Kantoor voor Buitenlanders in Spanje.

Zorgverzekering

Wonen en werken in het buitenland kan consequenties hebben voor je zorgverzekering. Of je je zorgverzekering in Nederland behoudt hangt af van de werkzaamheden in Spanje en hoelang je daar verblijft. In Spanje bestaat er een verschil tussen de publieke zorg en de particuliere zorg. De publieke zorg wordt door de overheid geregeld en de premie wordt via de werkgever afgedragen. De kwaliteit van de publieke zorg kan erg verschillen, afhankelijk van waar in Spanje je woont. Daarnaast kan je ook een particuliere zorgverzekering afsluiten om verzekerd te zijn van goede zorg en bijvoorbeeld minder lange wachttijden. Meer informatie vind je bij zorgwijzer.

Wonen in Spanje

Soms biedt het bedrijf waar je werkzaam bent accommodatie aan. Als je bijvoorbeeld als zomerbaan op een camping werkt, zal in de meeste gevallen kost en inwoning vergoed worden. Als je bij een grote multinational in een vaste positie werkzaam bent, kan het zijn dat het bedrijf je helpt bij het regelen van een woning.  Mocht er niks geregeld zijn wat betreft accommodatie, dan moet je zelf op zoek gaan. Enkele (Spaanse) websites die diverse appartementen en kamers aanbieden zijn:

Easypiso
Pisos y Alquiler
Enalquiler

Talen

Je vergroot de kans om een baan in Spanje te vinden als je Spaans spreekt. Daarnaast zijn Engels, Duits, Nederlands en Italiaans ook talen die goed van pas kunnen komen. Bij sommige banen kan er ook specifiek naar een bepaalde taal worden gevraagd, bijvoorbeeld ‘Nederlandse klantenservice medewerkers gezocht in Barcelona’. Daarnaast hangt het belang van talenkennis erg van van het type werk en de locatie. In een hotel zal het bijvoorbeeld handiger zijn om meerdere talen te spreken dan bij een fruitteler. Als je geen Spaans spreekt kan je ook opzoek gaan naar multinationals of Nederlandstalige bedrijven in Spanje.

Lees meer:

Alex werkt in Barcelona
Nikki werkt op Ibiza
Agnès reist als digital nomad de wereld rond
Werken in het buitenland