Fleur besloot na haar studie International Business Communication te gaan reizen. Van een soloreis door Midden-Amerika naar wonen en werken in Valencia. In Valencia werkt ze voor Nederlandse opdrachtgevers als copywriter. Ook deelt ze haar avonturen op haar blog en Instagram Floraflies. Ik spreek Fleur over haar leven in Valencia:

Werken in Valencia

Na je studie ben je gaan reizen. Wat heeft je reis jou gebracht? 

Klopt, ik kan het iedereen aanraden! Vooral om dat alleen te doen. Ik heb in ruim een half jaar backpacken in Midden-Amerika vooral mijn introverte kant weten te omarmen. Het is tof om heel veel mensen te ontmoeten in korte tijd en met sommigen heb ik nog steeds contact, maar ik heb een wandeling door een wereldstad als Medellín of een hike door de jungle van Honduras intenser ervaren als ik alleen was. 

Dit heb ik inmiddels meegenomen naar mijn dagelijks leven door vaker op “solo dates” te gaan, zoals een koffietje buiten de deur of een bezoek aan een markt, waar ik voorheen standaard een vriendin voor zou meevragen.

Je woont nu in Valencia. Hoe ben je daar terecht gekomen? 

Op reis kwam ik veel digital nomads tegen. En hoewel die term (net als “influencer”) me de kriebels geeft, dekt het wel de lading. Zij inspireerden me om locatieonafhankelijk te werken. Vanuit mijn studieachtergrond (International Business Communication), interesses en skills, ging ik op zoek naar een type baan dat ik met een laptop en internetverbinding vanaf waar dan ook kan uitvoeren. En zo kwam ik in het voorjaar van 2022 – toen ik net een paar maanden terug in Nederland was – uit bij copywriting. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel en mocht in de zomer mijn eerste factuur sturen.

Valencia zou in studiejaar 2020/2021 mijn Erasmusbestemming zijn geweest, maar zoals bij veel studenten van mijn generatie gooide corona roet in het eten. Spanje heeft altijd al als mijn tweede thuis gevoeld door de vele zomers die ik in Catalonië heb gespendeerd, dus ik moest en zou daar een keer gaan wonen. Toen ik mezelf eenmaal gelanceerd had als freelance copywriter, volgde daarom al snel de zoektocht naar een kamer in Valencia, waar ik sinds september 2022 woon.

werken in valencia

Hoe ziet jouw leven in Valencia eruit? 

Ik werk zo’n 3 á 4 dagen in de week als copywriter voor verschillende Nederlandse opdrachtgevers, wat betekent dat ik voornamelijk blogartikelen (maar ook social media captions en andere teksten) schrijf om het bereik van mijn opdrachtgever te vergroten, de personal branding te versterken of de doelgroep te enthousiasmeren. Dat doe ik soms vanuit huis en soms vanuit een cowork space waar ik een abonnement heb; die afwisseling doet mijn productiviteit goed! 

Op die andere dag blog ik voor mijn eigen reisblog: Flora Flies. Ik schrijf nu vooral over mijn afgelopen reis door Midden-Amerika. En dagelijks verschijn ik op mijn Instagram stories, waar ik mijn ruim 7k volgers meeneem in mijn dagelijks leven in Valencia.

Verder speel ik hier hockey bij Giner de los Ríos. Dit deed ik voorheen bij HCA in Alphen aan den Rijn en ik vind het spelletje té leuk om dat op te geven! Ook kan je me wekelijks op de padelbaan vinden, waar ik ofwel met Nederlandse vrienden speel en we een biertje na afloop doen, of met Spanjaarden dankzij een “me apunto”-systeem dat sommige clubs hier kennen. Zo speel je leuke potjes op jouw niveau met (vaak) onbekenden.

Door mijn vijf sportmomenten in de week vliegt zo’n week al snel voorbij, maar ik maak natuurlijk ook tijd voor een brunch met vriendinnen, een dagtripje naar de bergen en een Champions League avond in de Ierse pub.

Hoe kom je aan Nederlandse opdrachtgevers vanuit Valencia? 

Afstand is gelukkig tot nu toe geen issue geweest! Ik houd nieuwe oproepen in freelance Facebook groepen bij, ben redelijk actief op LinkedIn, en ik krijg inmiddels door mijn netwerk vanuit Flora Flies en Valencia af en toe een opdracht doorgeschoven. Met nieuwe opdrachtgevers (video)bel ik als kennismaking en vanaf dat moment is contact per mail of een online platform voldoende!

Heb je nog andere bronnen van inkomsten? 

Nog niet op continue basis, maar dit ambieer ik wel met Flora Flies. Ik waak ervoor dat mijn Instagram en blog een reclamebord worden, dus ik werk alleen samen met brands en accommodaties die bij mijn “slow solo travel” identiteit passen. Momenteel schrijf ik een digitale gids waarin ik al mijn kennis over Valencia bundel, dus die ga ik binnenkort op mijn website verkopen. Ook doe ik op mijn blog aan affiliate marketing, waarvan langzaam de eerste uitbetalingen binnendruppelen, dus dat is leuk! 

Wat is de grootste uitdaging als je wilt wonen en werken in Valencia? 

Zelf heb ik weinig tegenslagen ervaren, maar uit de ervaringen van andere Nederlanders hier, noem ik de volgende twee punten: het vinden van een kamer/appartement en de lage Spaanse lonen. 

Valencia wordt steeds populairder, dus het kan lastig zijn om als student of expat een kamer of appartement te vinden. Ik gebruikte destijds het platform Idealista en ik heb het getroffen met een leuk Nederlands stel als huisbazen, maar helaas vind je ook oplichters op dit soort grote platforms. 

Mocht je in Valencia bij een Spaans bedrijf in loondienst willen treden, moet je rekening houden met een lager salaris dan dat je vanuit Nederland gewend bent. Gelukkig zijn de kosten in Spanje over het algemeen ook lager dan in Nederland, maar veel sparen zit er waarschijnlijk niet in.

Wat bevalt je het meest aan het leven in Valencia? 

Als ik een top 3 moet maken: de relaxte, fijne, veilige sfeer in de stad, het klimaat en de pace/spontaniteit van het leven hier. Valencia is een heerlijke stad, ik heb nog nooit zo veel vitamine D mogen innemen in een jaar tijd en mijn agenda voor de volgende maand is niet nu al volgeboekt, zoals dat in Nederland wel zou zijn. Hier gaat alles veel spontaner; als ik nu wat appjes eruit stuur, zit ik morgen met een groep internationale vrienden in de trein voor een dagtripje. Met mijn vrienden in Nederland moet ik nu al plannen maken voor de maanden juli en augustus – wanneer ik weer in NL ben – in de hoop ze dan een paar keer te kunnen zien! 

Wat zijn je favoriete plekken in Valencia? 

Daar ga ik ook zeker een pagina aan wijden in mijn Valencia guide, maar hier verklap ik alvast een paar van mijn faves: bakkerij Fornelino, Ierse pub St Patrick’s en Avenida del Reino de Valencia!

Wat weten mensen niet over wonen en werken in Valencia? 

Dat Valencia in 2022 door expats is uitgeroepen tot beste stad ter wereld om te wonen en werken. Agreed!

Wat kost het om in Valencia te wonen en werken? 

Gemiddeld ben ik per maand zo’n €1000 kwijt, waarvan de helft al mijn huur is. Een studentenkamer kun je al vanaf €300 vinden, maar dan heb je waarschijnlijk óf een kleine kamer met éénpersoonsbed, óf je woont ver van het centrum. Een tweekamer-appartement kost afhankelijk van de locatie tussen de €700 en €1100. De supermarktprijzen zijn redelijk vergelijkbaar met Nederland; ik ga hier vaak naar de Lidl of naar de Consum (de AH van Valencia). Een biertje op het terras drink je al voor €2 en als je de juiste plekken weet te vinden, heb je een cocktail voor €6, of een drie-gangen-menu voor €12.

Heb je tips voor anderen die in Valencia willen wonen en werken? 

Zorg dat je een beetje Spaans kan, al is het via Duolingo; zo voorkomen we gezamenlijk dat Valencia in een (te) toeristisch Barcelona of Madrid verandert. Join wat Facebook groepen als “Girls in Valencia”, “Expats in Valencia” en “Nederlanders in Valencia” om een kamer te vinden, mensen te ontmoeten of andere vragen te stellen. En je kunt uiteraard in mijn DM sliden!

werken in valencia

Tot slot, zien we jou de komende tijd nog in Valencia? 

Waaah, dat is nog de vraag. Begin juli keer ik terug naar Nederland om weer bij mijn familie en hond te zijn en met vriendinnen af te spreken. In iéder geval voor twee maanden. Ik moet zeggen dat het kriebelt om in september weer naar Valencia te gaan, maar ook Zuid-Amerika staat op de planning (voor 2024), waarbij ik dit keer reizen en werken zal combineren. To be continued…