Een sterk CV maken is een hele opgave. Dat geldt al helemaal voor pas afgestudeerden zonder relevante werkervaring. Het niet hebben van voldoende werkervaring is een van de grootste frustraties van recent afgestudeerden. Ook als je zelf van mening bent dat je voldoende gekwalificeerd bent, moet dit wel uit je CV blijken. Zorg ervoor dat jouw CV overtuigend genoeg is (zelfs met weinig werkervaring), voordat je deze opstuurt. Hoe je dat precies aanpakt? Aan de hand van 5 handige tips laten we je dat in deze blog zien.

1. Val op met een uniek persoonlijk profiel

Het persoonlijk profiel staat vaak helemaal bovenaan je CV. Dit is een korte introductieparagraaf waar je in 4-6 regels vertelt wie je bent en wat je kunt. Aangezien het profiel bovenaan je CV staat, is dit een van de eerste onderdelen die een potentiële werkgever of recruiter leest. Wat je dus sowieso niet moet doen, is een generiek stukje schrijven of een aantal
karaktereigenschappen opsommen. Je wil toch juist opvallen?
Dit is hoe je een sterke profielschets opstelt:
1. Schrijf in de ‘ik-vorm’.
2. Houdt het kort en krachtig (4-6 regels).
3. Vermijd clichés, maar wees uniek en origineel.
4. Spits je profiel toe op de vacature

Door in de ik-vorm te schrijven maak je het wat persoonlijker. Een curriculum vitae is al zo’n
formeel documentje. Je mag best wat van jezelf laten zien. Vermijd daarnaast zinnen als “Ik ben een harde werker”. Prima als deze woorden jou omschrijven, maar wat maakt jou nou écht jou? Wat zijn je sterke punten? Waar ben je goed in? Daar moet je op focussen. Tot slot raden we aan om de vacaturetekst er nog eens bij te pakken. Hier staat namelijk zwart op wit waar de werkgever naar op zoek is. Kijk of je met jouw kennis en ervaring kan inspelen op de wensen en behoeften van de werkgever.

2. Maak van je opleidingen de ster van de show

Als je pas bent afgestudeerd, zijn jouw opleidingen het belangrijkste onderdeel van je CV. De kans dat je al veel relevante werkervaring hebt is namelijk klein. Het is dan ook raadzaam om jouw opleidingen boven je werkervaring te zetten. 

De juiste volgorde wordt hiermee:

  1. Contactgegevens
  2. Persoonlijk profiel
  3. Opleidingen
  4. Werkervaring
  5. Stages
  6. Overige onderdelen

Door jouw opleiding boven je werkervaring te zetten, leg je hier meer de nadruk op. 

Daarnaast kun je natuurlijk veel meer laten zien dan enkel de naam van je opleiding en wanneer je die hebt afgerond. Benoem bijvoorbeeld ook:

  • Wat je allemaal geleerd en gedaan hebt
  • Jouw studierichting
  • Je specialisaties en vakkenpakket
  • Speciale projecten waar je deel aan hebt genomen
  • Jouw afstudeerrichting

Hiermee kan jij je onderscheiden van de concurrenten. Hetzelfde geldt voor stages. Stages zijn eigenlijk gewoon relevante werkervaring. Benoem dit dus ook altijd in een apart kopje in je CV. Geef ook bij jouw stage aan wat je allemaal gedaan en geleerd hebt.

3. Vermeld jouw relevante werkervaring

De kans is natuurlijk groot dat je weinig relevante werkervaring hebt. Dit is ook helemaal nier erg. Recruiters en werkgevers begrijpen heus wel dat jij als pas afgestudeerde nog geen jarenlange ervaring hebt kunnen opdoen. 

Toch moet je het wel opnemen tegen andere sollicitanten die deze werkervaring wél hebben. Dus hoe win je het van de concurrenten? 

Uiteraard begin je met het vermelden van de betaalde (bij)banen die je tot nu toe gehad hebt.

Daarbij is het belangrijk dat jouw CV de bewijzen levert dat je een geschikte kandidaat bent. Dat doe je onder andere door jouw werkervaring toe te spitsen op de vacature.

Als je bijvoorbeeld een bijbaan hebt gehad in de Horeca, heb je ongetwijfeld veel met klanten moeten communiceren. Dit kun je natuurlijk bij verschillende functies in je voordeel gebruiken. Als je bijvoorbeeld gaat solliciteren als Accountmanager, zou je kunnen zeggen: “Dagelijks met meer dan 30+ klanten contact gehad” of: “Klanten zo goed mogelijk te woord gestaan en passende oplossingen geboden”.

Samengevat:

Wat verwacht het bedrijf van jou en hoe kun jij daar met jouw huidige werkervaring op inspelen? Dat moet het uitgangspunt van je CV worden.

4. Benoem resultaten in plaats van taken en verantwoordelijkheden

Wat écht magisch werkt op recruiters en werkgevers, is het benoemen van cijfers en getallen (harde data). 

Als je resultaten weet te verbinden aan jouw taken en verantwoordelijkheden, dan heb je een CV die met kop en schouders boven de rest uit zal steken. 

Even een voorbeeldje:

Hier is in principe niks mis mee, het kan echter veel beter. Bijvoorbeeld zo:

Zie je wat we hier doen? Taken en verantwoordelijkheden beschrijven wat je hebt gedaan. Terwijl resultaten laten zien hoe goed je bepaalde taken hebt uitgevoerd. 

Kijk dus of jij ook resultaten in je CV kunt verwerken.

5. Voeg extra onderdelen toe

Naast je werkervaring en opleidingen is het ook belangrijk om te kijken wat je daarbuiten nog hebt gedaan.

Kijk verder dan alleen de functietitels die je hebt gehad. Heb je persoonlijke projecten ondernomen, nevenactiviteiten of wellicht vrijwilligerswerk gedaan?

Maak hier dan een apart kopje van op je CV en licht nogmaals toe wat je gedaan en geleerd hebt.

6. Let op de ongeschreven regels

Als het goed is heb je middels dit artikel al de nodige kennis opgedaan om een sterk CV als afgestudeerde te maken.

Voordat je vol enthousiasme jouw (nieuwe) CV gaat opstellen, geven we je nog een paar tips/ongeschreven regels mee:

  • Vermijd clichés. Zinnen als “Ik ben een échte duizendpoot” zeggen niks over hoe goed jij een functie kan uitoefenen.
  • Let op je spelling en grammatica. Onderzoek heeft aangetoond dat fouten in het CV door 80% van de recruiters als negatief wordt ervaren. Laat je CV dus altijd even nalezen.
  • Verstuur je CV als pdf. Een .pdf-bestand heeft het grote voordeel dat het er op elke computer precies hetzelfde uitziet. Bij Word bestanden wil nog weleens het een en ander verspringen. 

Maak je CV makkelijk leesbaar. Binnen 7 seconden moet jouw CV indruk maken. Na 7 seconde maken recruiters een eerste beslissing hoe geschikt een kandidaat is.  Vermijd dus lange lappen tekst, maar maak gebruik van bulletpoints. Gebruik een makkelijk leesbaar lettertype (Arial, Verdana of Calibri). Gebruik daarnaast voldoende witregels en duidelijke kopjes.


Dit artikel is geschreven in samenwerking met lerensolliciteren.nl. Lerensolliciteren is een bedrijf dat sollicitanten ondersteunt in alle facetten van solliciteren. Daarnaast hebben ze een handige CV-tool ontwikkeld waarmee je heel eenvoudig een prachtig CV kunt maken. Neem eens een kijkje op hun website en check hun CV templates

Hopelijk heb je wat gehad aan onze tips voor het maken van een CV voor afgestudeerden. Heb je aanvullende vragen? Laat dan een reactie achter en dan helpen we je graag verder.