De sectie werkervaring is een van de belangrijkste op je CV. Hier noem je werk waarvoor je betaald hebt gekregen en stages. Vrijwilligerswerk valt hier niet onder. In dit artikel lees je hoe je werkervaring op je CV vermeldt. 

Wat moet je vermelden per werkgever?

  • Naam van het bedrijf waar je werkte
  • Plaats van het bedrijf waar je werkte
  • Functietitel (gebruik altijd je officiële functietitel)  
  • Periode waarin je er werkzaam bent geweest
  • Omschrijving van jouw taken en resultaten

Begin met je meest recente baan en werk zo de rest van je banen in chronologische volgorde af. Hier zie je een voorbeeld: 

HR Trainee, Ikea                    2005 – 2007          Amersfoort
Ondersteuning van de HR afdeling
Bijhouden van de salarisadministratie

Wat heb jij betekent voor het bedrijf?

Beschrijf altijd wat jouw verantwoordelijkheden waren bij de bedrijven waar je werkte. Wat waren jouw taken? Probeer dit kort, maar zo concreet mogelijk te omschrijven.

Schrijf ook vooral op wat je bereikt hebt, dit wordt vaak vergeten. Op welke successen ben jij trots? Heb je de omzet doen stijgen? Projecten tot een goed einde volbracht? Schrijf dit op.

Laat het bedrijf waar je wilt werken zien wat jij voor andere bedrijven betekent hebt en welke waarde je in je nieuwe functie kan toevoegen.  

Leg de nadruk op de meest relevante informatie voor de baan waarop je solliciteert. Gebruik positieve, actieve bewoordingen en vermijd jargon en afkortingen. Gebruik de actieve vorm en houd het beknopt. Let bijvoorbeeld op het verschil tussen de volgende zinnen:

Zo moet het niet:
– Dagelijks zette ik mij in om de problemen van de meest belangrijke klanten op te lossen.

Zo moet het wel:
– Werkte met klanten om problemen op te lossen.

Pas je CV aan per sollicitatie

Hoewel het veel werk is, is het een goed idee om verschillende versies van je CV te hebben. Maak je CV zo relevant mogelijk voor de specifieke baan waarop je solliciteert. Dit betekent dat je sommige dingen weglaat of juist bepaalde dingen die je hebt bereikt toevoegt.

Als een bepaalde baan, opsomming of zelf bepaalde woorden niet bijdragen aan jouw verhaal waarom je geschikt bent voor de baan, laat deze dan weg.

Een tip is om heel goed de vacature door te nemen, maar ook wat je te weten bent gekomen over het bedrijf en hier je sollicitatie op aan te passen.

Als een bedrijf op zoek is naar een PHP Developer verwerk dit dan in je CV, dit kwalificeert je direct voor de positie in plaats van bijvoorbeeld alleen de term ‘developer’.

 


Tip: Via CVster.nl kan je gemakkelijk een professioneel CV maken


Veel voorkomende situaties

Meerdere functies
Als je bij een bedrijf meerdere functies hebt vervuld kan je de verschillende functies onder het kopje in chronologische volgorde vermelden.

Bedrijfsnaam                    Plaats          Datum
– Store Manager                                        03/2016 – huidig
– Assistent Manager                                 05/2015 – 03/2016
– Verkoopmedewerker                             01/2014 – 05/2015

Hieronder kan je dan je verantwoordelijkheden noemen. Als dit teveel ruimte inneemt op je CV of als je meer dan vijf posities hebt vervuld binnen een bedrijf kan je er ook voor kiezen het onder een noemer te vermelden:
Eerdere posities: Assistent Manager, Verkoopmedewerker en Stagiar Verkoop, 2013 tot 2015

Noem in je werkomschrijving de promotie die je hebt gemaakt, zoals: ‘promotie van verkoopmedewerker tot store manager’. Dit laat aan nieuwe werkgevers zien dat je op je vorige werk werd gewaardeerd en verschillende verantwoordelijkheden aankan. Schrijf vervolgens je verantwoordelijkheden op en wat je hebt bereikt dat een goed beeld weergeeft van elke functie.

Als elke positie heel relevant is voor je CV,  als je nog niet veel werkervaring hebt of als de posities veel van elkaar verschillen kan je er ook voor kiezen om aparte werkomschrijvingen te maken per positie.  

Weinig werkervaring
Als je weinig werkervaring hebt, leg dan de nadruk op andere relevante ervaring. Dit kan je studie zijn, maar ook stages of vrijwilligersactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan het vermelden van relevante vakken en projecten die je tijdens je studie hebt gedaan.

Ook skills die je in je vrije tijd hebt opgedaan, bijvoorbeeld werken met Photoshop, kan je op je CV vermelden als het relevant is voor de baan waarop je solliciteert.

Je kan er ook voor kiezen een functioneel CV op te stellen, waar je vaardigheden centraal staan in plaats van je werkervaring.

Bijbanen
Hoe en of je je bijbanen vermeldt hangt af van verschillende factoren. Als je nog niet veel werkervaring hebt, kan je al je bijbanen vermelden om je werkervaring te laten zien. Dit laat bijvoorbeeld zien dat je weet hoe het is om voor een organisatie te werken en dat je gemotiveerd bent om te werken.

Als starter is het niet erg om bijbanen te vermelden die niet goed aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Je kan je bijbanen vervangen als je er betere ervaring voor in de plaats kan zetten.

Relevante werkervaring kan je veel langer op je CV laten staan. Als je bijvoorbeeld solliciteert op de functie van restaurantmanager en je hebt bijbanen in de horeca gehad, heeft dit een duidelijk verband met de functie waarop wordt gesolliciteerd.

Als je veel verschillende bijbanen hebt gehad die geen link hebben met de functie waarop je solliciteert kan je ervoor kiezen om deze bijbanen samen te vatten onder een kopje ‘Diverse bijbanen’, met de jaren erbij.  

Carrièreswitch
Als je een carrièreswitch wilt maken is het belangrijk goed na te denken over je CV, de kans is immers groot dat andere sollicitanten meer relevante werkervaring hebben.

Doe onderzoek naar de positie en de industrie waarop je solliciteert voordat je begint met het opstellen van je CV. Op welke vaardigheden zal een recruiter je beoordelen? Dit bepaalt de focus voor je CV. Denk goed na over je werkervaring, opleiding en andere vaardigheden die je hebt opgedaan en ga na wat relevant is voor je nieuwe baan.

Je moet jezelf feitelijk opnieuw in de markt zetten. Denk na wat je van je ervaring toe kunt passen op de baan waarop je solliciteert, de transferable skills. Als je als PR Manager hebt gewerkt is dit op het eerste gezicht niet heel relevant als je solliciteert voor een functie binnen de IT. Je time management skills en kennis van bepaalde computer programma’s zijn echter wel dingen die voor veel banen relevant zijn.

Om het de recruiter makkelijk te maken kan je in je persoonlijk profiel vermelden naar wat voor werk je opzoek bent.

Je kan ook kiezen voor een functioneel CV, om meer nadruk te leggen op je vaardigheden.

Ontslag
Als je ontslagen bent is het beter dit niet op je CV te vermelden. Je CV bevat de begindatum en einddatum van de banen die je hebt gehad, maar geen details over waarom je daar niet meer werkzaam bent.

In het interview kan de recruiter vragen waarom je bent gestopt bij de de vorige banen die je hebt gehad. Wees hier altijd eerlijk over, je wilt een korte en logische verklaring geven. Als de reden niks met jou te maken had, bijvoorbeeld door ontslag rondes, is dit een logische reden en hoef je daar niet verder over uit te wijden. Als het wel wat met jou te maken had, probeer er dan een positieve draai aan te geven. Praat nooit negatief over je vorige werkgever, vertel wat je ervan hebt geleerd en wat je in de toekomst anders gaat doet.

Het gaat er niet om dat je ontslagen bent, maar hoe je ermee omgaat wat bepaalt hoe een recruiter jou beoordeelt.

Gaten in je CV
Als je een tijdje niet hebt gewerkt, bijvoorbeeld omdat je bent gaan reizen, kan dit vragen oproepen bij de recruiter. Bereid je voor op vragen hierover in het sollicitatiegesprek. Bedenk of je gaten in je CV anders kan opvullen door andere relevante ervaring.

Veel verschillende banen
Als je veel verschillende banen hebt gehad, kan dit voor de recruiter een teken zijn dat je ook bij het bedrijf waar je solliciteert weer snel weg bent of niet weet wat je wilt. Bedenk hiervoor een goede verklaring. Je kan ook verschillende korte banen onder een noemer brengen op je CV.

Misschien vind je dit ook interessant?