Je persoonlijke gegevens, of personalia, worden bovenaan het CV vermeld. Onder je persoonlijke gegevens volgt je persoonlijk profiel of je werkervaring. Hoewel het simpel lijkt je persoonlijke gegevens te vermelden op je CV, worden hier veel fouten gemaakt!

Een recruiter heeft maar kort de tijd je CV te lezen. Verspil dus geen kostbare ruimte aan je persoonlijke gegevens. Je persoonlijke gegevens dienen een bepaalde functie.

Een recruiter wilt uit je persoonlijke gegevens snel kunnen opmaken hoe je heet (voor- en achternaam), hoe oud je bent (geboortedatum), waar je woont (adres en woonplaats) en hoe je het snelst te bereiken bent (mobiele nummer en e-mail adres). Alle andere informatie hoef je niet te vermelden, tenzij het relevant is voor de functie. Lees hier over de personalia op je CV:

Voornaam en achternaam  – Je naam is de belangrijkste informatie op je CV. Je wilt dat het makkelijk te lezen is en opvalt. Je kan het font iets groter maken of dik gedrukt.

Geboortedatum – Hoewel het niet verplicht is je leeftijd te vermelden, vinden recruiters het wel vaak prettig om te weten. Het weglaten van je geboortedatum kan wellicht bij recruiters argwaan opwekken. Als je het idee hebt dat het vermelden van je leeftijd discriminatie in de hand werkt kan je je geboortedatum weglaten.

Adres en woonplaats– Vermeld je huidige woonadres. Recruiters letten op je woonplaats om te bepalen hoe ver je van de werklocatie woont.

Telefoonnummer – Vermeld je telefoonnummer en zorg er ook voor dat je een nette voicemail aan hebt staan. Houd het bij een telefoonnummer.

Email – Het vermelden van je email adres bovenaan de pagina is heel belangrijk. De mail is de meest gebruikelijke manier van communiceren tussen jou en de recruiter. Vermeld je email bij het telefoonnummer. Let op de volgende dingen:

  • Mocht je al in dienst zijn bij een bedrijf, gebruik niet je werk email adres. Dit staat onprofessioneel en kan je in problemen brengen bij je huidige werkgever.
  • Gebruik een professioneel email adres, princess_kimberly_92@hotmail.com is dus niet geschikt! Je CV gaat over je zakelijke kwaliteiten en dit moet ook blijken uit je email adres.

Website – Als je een website hebt die relevant is voor je baanzoektocht kan je deze vermelden bij je persoonlijke gegevens. Als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt of een online portfolio kan je de betreffende website door middel van een hyperlink vermelden.

Social media – Als je social media profielen hebt die iets bijdragen aan de baan waarop je solliciteert kan je deze vermelden, denk bijvoorbeeld aan een LinkedIn of Twitter pagina. De kans is groot dat de recruiter naar je social media kanalen zal zoeken, door deze al te vermelden neem je ze werk uit handen. Zorg ervoor dat je LinkedIn overeenkomt met je CV en dat je een professionele foto op je LinkedIn hebt staan.

In een aantal gevallen is het ook nuttig nog andere persoonlijke gegevens te delen. Vraag je hierbij altijd af of het iets bijdraagt aan de functie waarop je solliciteert. Een paar voorbeelden zijn:

Nationaliteit – als je solliciteert op een functie waarbij je vloeiend Frans moet spreken, vermeld het dan als je de Franse nationaliteit hebt.

Rijbewijs – als een rijbewijs een vereiste is voor de functie waarop je solliciteert, vermeld dit dan op je CV.

Foto – de meningen verschillen over het wel of niet toevoegen van een foto. Als je solliciteert voor een functie waarbij het uiterlijk van belang is of waarbij je veel klantcontact hebt, kan je overwegen een foto toe te voegen. Andere redenen om een foto toe te voegen is dat het je CV persoonlijk maakt en je beter wordt onthouden.

Echter, kan een foto op het CV ook afleiden van de inhoud of onbewust discriminatie in de hand werken. Vooral vrouwen die als aantrekkelijk beoordeeld worden door recruiters hebben een kleinere kans om op gesprek uitgenodigd te worden. Dit heeft te maken met de jaloezie van de vrouwen die de binnenkomende CV’s beoordelen.

Denk dus goed na voordat je een foto toevoegt bij je CV. Als je een foto toevoegt kijk hier dan kritisch naar. Past het bij wat je wilt uitstralen met je CV?

Ga voor een professionele portretfoto in zakelijk kleding. Houd de foto neutraal, glimlachen mag!

Meest gemaakte fouten

  1. Onvolledige persoonlijke gegevens

Maak het de recruiter makkelijk en vergeet belangrijke gegevens als je email adres en telefoonnummer niet toe te voegen. Zorg er ook voor dat je bereikbaar bent op het opgegeven telefoonnummer en email adres en dat deze up to date zijn.

  1. Teveel persoonlijke gegevens

Aan de andere kant kan het vermelden van teveel personalia op je CV afleiden van de rest van je CV. Vermeld alleen extra persoonlijke gegevens als het relevant is voor de baan. Nationaliteit, huwelijkse staat, aantal kinderen, geloofsovertuiging en geslacht kan je meestal achterwege laten.

  1. Veel ruimte besteden aan persoonlijke gegevens

Een van de meest gemaakte fouten is een grote ruimte op het CV vullen met persoonlijke gegevens. De ruimte op je CV is schaars en bovendien wil je de recruiter overtuigen van jouw persoonlijke kwaliteiten en toegevoegde waarde. Bedenk dat de personalia op je CV vooral bedoeld zijn om in contact met jou te komen. Laat dit dus niet teveel ruimte op je CV innemen.  

Voorbeelden

In onderstaand voorbeeld zie je in een oogopslag de naam, het adres en contactgegevens van James. Hij zou eventueel nog z’n geboortedatum toe kunnen voegen. Let vooral op hoe weinig ruimte de persoonlijke gegevens in beslag nemen.

Je kan natuurlijk ook je persoonlijke gegevens aan de zijkant van je CV vermelden, zoals in het voorbeeld van Julie. Hier noemt zij haar telefoonnummer, email, adres, LinkedIn profiel en website. Ook maakt ze gebruik van icoontjes.


Tip: CV en LinkedIn advies van een recruiter

Na mijn eigen afstuderen heb ik deze website opgericht om anderen te helpen met alle mogelijkheden na de studie. Inmiddels ben ik zelf al een aantal jaren werkzaam als recruiter. Dagelijks help ik mensen dus aan het vinden van nieuwe werk! Daarnaast bied ik ook CV en LinkedIn advies aan.

Wil jij je CV laten beoordelen door de ogen van een recruiter? Zelf benaderd worden voor banen op LinkedIn in plaats van afwijzingen krijgen? Stuur een berichtje naar: info@afgestudeerdendan.nl of neem een kijkje op mijn andere website: Job in The Netherlands