Dagelijks zoeken duizenden recruiters, headhunters en HR-medewerkers naar kandidaten voor vacatures via LinkedIn. Dit doen ze via LinkedIn Recruiter. Hier lees je hoe recruiters LinkedIn Recruiter gebruiken en hoe jij je profiel zo in kan richten dat het meer wordt bezocht:
LinkedIn Recruiter
LinkedIn Recruiter is een LinkedIn functionaliteit speciaal voor recruiters. Zo kunnen ze gemakkelijk in de grote LinkedIn database geschikte kandidaten voor vacatures vinden. Zo ziet het eruit:
In het voorbeeld heeft de recruiter gezocht op:
– Iemand die in Chicago woont
– Die als project manager werkt of heeft gewerkt
– Met de skills ‘business strategy’ en ‘analytics’
LinkedIn heeft 42,798 mensen die aan deze zoekopdracht voldoen. Hiervan zijn 83 opzoek zijn naar nieuw werk. 229 Hebben connecties met iemand in het bedrijf en 904 hebben interactie met het bedrijf gehad. Dit kan bijvoorbeeld het liken van de bedrijfspagina zijn.
Keywords
LinkedIn is een grote database van profielen. De database kan doorzocht worden door middel van zoektermen, oftewel keywords. In het voorbeeld hierboven zijn de keywords: ‘Chicago‘, ‘project manager‘, ‘business strategy‘ en ‘analytics‘. Het algoritme van LinkedIn bepaalt vervolgens welke profielen recruiters te zien krijgen.
Om zelf beter gevonden te worden door recruiters is het van belang dat je keywords goed gebruikt. Niet alleen moet je weten op welke keywords je gevonden wilt worden, maar je moet deze ook op de juiste plekken in je profiel zetten.
Om keywords voor jouw profiel te bepalen kan je kijken naar vacatureteksten en naar andere LinkedIn profielen. Welke woorden zie je vaak terugkomen?
Als je een programmeur bent zijn keywords bijvoorbeeld de verschillende programmeertalen die je beheerst, zoals .NET, C# en Javascript. Daarnaast is natuurlijk ook je titel een zoekwoord, in dit geval ‘programmeur’. Nu zal je waarschijnlijk zien dat in vacatureteksten wordt gesproken van ‘developer‘ in plaats van ‘programmeur‘. Zorg er dan voor dat beide termen op je profiel staan.
Keywords kunnen op verschillende plekken op je profiel terugkomen. De plek van het keyword betekent hoe ‘zwaar’ deze meetelt in het algoritme van LinkedIn. Zo telt een keyword in je kopregel zwaarder mee dan een keyword in je samenvatting.
Open to new opportunities
Op LinkedIn kan je aan recruiters aangeven dat je ‘beschikbaar’ bent. Zo kan je aangeven in welke stad je wilt werken, naar welke functie je op zoek bent en per wanneer je beschikbaar bent. Dit wordt niet getoond aan je werkgever.
Hieronder wordt uitgelegd hoe je dit aanzet op je LinkedIn:
De mensen die aangeven beschikbaar te zijn komen in een aparte kolom in LinkedIn recruiter te staan. Dit is de kolom ‘open to new opportunities‘. Als recruiters weten dat je beschikbaar bent zullen ze je eerder benaderen. Ook kan je heel specifiek aangeven waarnaar je opzoek bent, waardoor je meer relevante berichten van recruiters zal krijgen.
Search Performance
Wist je dat je op LinkedIn kan zien hoe vaak je profiel wordt weergegeven in de zoekresultaten van recruiters? Ook kan je zien aan wie jouw profiel is getoond en op welke keywords je profiel is gevonden. Ga hiervoor naar je profiel en klik op ‘Search Appearances’ .
Geef een reactie