Gratis assessment oefenen

Het gebeurt steeds meer dat bedrijven je vragen om een assessment te maken wanneer je er komt solliciteren. Dit klinkt allemaal wat ingewikkeld maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Om te weten hoe je een assessment moet maken kun je ervoor kiezen om gratis assessment te oefenen. Waar kun je een assessment oefenen en hoe gaat dat in zijn werk?

Een assessment wat is dit nu eigenlijk?

Bij sommige sollicitaties wordt er gevraagd of dat je een assessment wilt afleggen. Een assessment bestaat uit diverse psychologische testen. Hierbij beantwoord je vragen, voer je gesprekken en laat je zien hoe je reageert in bepaalde situaties op je werk. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een persoonlijkheidstest. De resultaten die jij behaalt in het assessment worden door het bedrijf of de organisatie waar jij solliciteert meegenomen. Aan de hand daarvan maken zij de keuze uit de kandidaten die hebben gesolliciteerd.

Je voorbereiden door een gratis assessment oefening te doen

Je kunt je voorbereiden op het afleggen van een assessment. Er zijn diverse websites te vinden op het internet waar je dit kunt doen. Een van de websites is 123Test.nl. Hier heb je de mogelijkheid om een assessment te oefenen. Zij bieden je assessments aan op verschillende gebieden. Zo kan je gratis assessment oefenen in figurenreeksen, cijferreeksen en nog veel meer.

Je kunt er ook een IQ test afnemen. Ook deze worden met regelmaat afgenomen wanneer je een assessment moet gaan doen.

Is een assessment oefenen altijd gratis?

Er zijn op het internet tal van gratis oefen assessments te vinden. Natuurlijk zijn er ook websites die assessments afleggen tegen betaling. Het kan zijn dat deze een meerwaarde voor jou hebben maar dit is niet per definitie zo.

Welke verschillende assessments zijn er?

Eigenlijk kunnen we niet praten over verschillende soorten assessment want er is er maar 1. Toch wordt er met regelmaat naar gevraagd. Een assessment bestaat wel uit verschillende onderdelen of typen. Hiervan zijn er drie.

Het selectie-assessment

Het meest voorkomende assessment is het selectie-assessment. Een ander woord hiervoor kan geschiktheidsonderzoek zijn. Met dit onderzoek worden de valkuilen maar zeer zeker ook de talenten die een kandidaat heeft benadrukt. Dit kan voor een werkgever doorslaggevend zijn om voor jou als kandidaat te kiezen.

Het loopbaanassessment

Een ander assessment wat we kennen is het loopbaanassessment. Hierbij wordt er gekeken naar welk beroep en welke organisatie het beste past bij jou. Zo een assessment kan je heel goed helpen bij het maken van je carrièrekeuze.

Het ontwikkelingsassessment

Het derde assessment wat vaak voorkomt is het ontwikkelingsassessment. Dit wordt ook wel het potentieelassessment genoemd of het development center. De doelstelling bij een ontwikkelingsassessment is breder dan dat van een selectie-assessment.

Een ontwikkelingsassessment wordt niet afgenomen wanneer je een nieuwe kandidaat bent. Deze wordt afgenomen wanneer je al ergens werkzaam bent binnen een organisatie. Het doel hiervan is om erachter te komen of jij binnen de organisatie je nog verder kan ontwikkelen. Er wordt je een advies gegeven hoe je deze ontwikkelingen in gang zou kunnen zetten.

Wat heeft het assessment oefenen voor nut?

Het grootste voordeel van het van tevoren oefenen van een assessment kan ontzettend waardevol voor je zijn. Vaak ben je wanneer je gaat solliciteren al een klein beetje gespannen. Wanneer je dan ook nog een assessment moet gaan maken kan het gebeuren dat de spanning nog meer gaat worden en je zelfs op dat moment teveel gaat worden.

Wanneer je een assessment hebt geoefend dan weet je al voor een groot deel waar je aan toe bent. Je hoeft dan tijdens je sollicitatie niet extra gespannen te zijn.

Is ieder assessment hetzelfde?

Nee, niet ieder assessment is hetzelfde. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een psychologische test voor iemand die in de zorg wil gaan werken uit andere vraagstukken bestaat dan voor iemand die in de ruimtevaart wil gaan werken.

Wel is het zo dat alle kandidaten binnen de branche ongeveer dezelfde assessments zullen krijgen.

Oeps, ik heb mijn assessment verkeerd gemaakt en nu?

Je kunt gerust zijn want je kunt een assessment nooit verkeerd maken. Toch kan het zijn dat de uitkomst van het assessment niet is wat je had gehoopt omdat je bijvoorbeeld niet gekozen bent als kandidaat. Dit hoeft dan niet per se fout te zijn. Het vertelt jou alleen dat je nu niet geschikt bent voor de baan binnen de organisatie.

Blijft een assessment altijd geldig?

Nee een assessment blijft niet altijd geldig. Het is tot 1 jaar na de datum dat jij het assessment hebt afgelegd geldig. Dit komt omdat jij kan veranderen in de tijd en je over bepaalde zaken heel anders bent gaan denken en andere inzichten hebt gekregen.

Hoe bereid jij je goed voor op je assessment

Je kunt je op je assessment voor een deel voorbereiden. Je kunt dit onder andere doen door oefenassessments online te maken maar er zijn nog meer dingen die jij kunt doen. Zo is het erg belangrijk dat jij goed uitgerust bent. Ga dus niet tot de laatste minuut zitten oefenen maar zorg er ook voor dat jij voor die tijd nog lekker kunt ontspannen. Wanneer jij uitgerust bent kun je ook meer je focus bewaren tijdens het assessment. Neem het assessment serieus. Het kan namelijk je toekomst positief veranderen!

Misschien vind je dit ook leuk:
Assessment Voorbereiden
Sollicitatiegesprek Voorbereiden