Een assessment voorbereiden..hoe doe je dat? Je bent door naar de volgende sollicitatieronde! Nu wacht het maken van een assessment, letterlijk vertaald ‘beoordeling’. In een assessment wordt getest hoe geschikt je bent voor een bepaalde functie door middel van verschillende opdrachten en testen. Hier vind je tips hoe je een assessment het beste kan voorbereiden:

assessment voorbereiden

1. Weet waar je solliciteert

Doe onderzoek naar het bedrijf waar je solliciteert:

  • Lees de bedrijfswebsite. Hier vind je informatie over de geschiedenis, missie en visie van het bedrijf. Ook kan je een goed beeld krijgen van de cultuur en de medewerkers.
  • Bekijk de sociale media. Kijk ook op de LinkedIn pagina van het bedrijf en andere sociale media.
  • Praat met mensen uit het bedrijf. Zo krijg je een goed beeld van de bedrijfscultuur.
  • Ken de vacatureomschrijving. Waar zijn ze naar op zoek? Probeer de persoonlijkheidseigenschappen voor jezelf te vertalen naar voorbeelden uit de praktijk.

Aan het einde van je onderzoek moet je een goed beeld hebben van het bedrijf en waar ze naar op zoek zijn. Dit helpt je tijdens het assessment. Interviewers zijn immers op zoek naar iemand die het bedrijf kan helpen met het bereiken van de doelen en die bij de cultuur past.

2. Weet wat er getest wordt

Zorg ervoor dat je van tevoren weet wat er getest gaat worden en hoe je je hierop kan voorbereiden. Er bestaat niet een soort assessment. Hoe een assessment eruit ziet hangt af van wat een werkgever belangrijk vindt. Een assessment bestaat uit meerdere van de volgende onderdelen:

  • Persoonlijkheidsvragenlijst

In een persoonlijkheidstest krijg je stellingen voorgelegd die meer of minder op jou van toepassing kunnen zijn. Een werkgever krijgt op deze manier een beeld hoe je bij een organisatie en een functie zou passen. Een bekende persoonlijkheidsvragenlijst is The Big Five. Deze test meet extraversie, vriendelijkheid, zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en openheid voor ervaringen. Ook de SWOT-analyse is een veelgebruikte test. Hierbij reflecteer je op sterke en zwakke eigenschappen.

  • Praktijkopdrachten

De praktijkopdrachten in een assessment hangen af van het doel van een assessment en de functie waarop je solliciteert. Veel voorkomende praktijkopdrachten zijn: rollenspel, groepsdiscussie, presenteren, postbak oefening en het verzamelen van feiten. Bij elke opdracht wordt een beroep gedaan op vaardigheden als prioriteiten stellen, overtuigingskracht, inlevingsvermogen en communicatievaardigheden. Bij de postbak oefening moet je bijvoorbeeld een volle postbank verwerken, wat doe je eerst? Wat besteed je uit? Bij het rollenspel kan je bijvoorbeeld te maken krijgen met een boze klant, een werknemer die niet functioneert of een onderhandeling.

  • Intelligentietest / Capaciteitentest

Intelligentie kan op verschillende manieren worden getest. Het kan worden getest door middel van woorden, beelden en getallen. Vaak krijg je op een assessment verschillende intelligentietesten die elk een ander deel van intelligentie testen. Veel voorkomende intelligentietesten zijn bijvoorbeeld cijferreeksen, figurenreeksen en logisch redeneren. De testen bestaan uit meerkeuze antwoorden en zijn tijdsgebonden.

  • Interviews

In het assessment interview bespreek je je motivatie voor de baan, je loopbaankeuzes en je persoonlijkheid. Zo kan er bijvoorbeeld gevraagd worden naar je sterke en zwakke punten. Hier vind je vragen die je kan verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Vaak wordt het assessment interview afgenomen door een psycholoog.

De meeste assessments duren een dag. Een assessment kan plaatsvinden bij een gespecialiseerd assessment bureau of bij het bedrijf zelf.

3. Oefenen, oefenen, oefenen

Je kan van tevoren meer lezen over het doen van een assessment. Er zijn veel boeken en artikelen geschreven over assessments.

De capaciteitentesten, zoals cijferreeksen, zijn goed om van tevoren te oefenen. Misschien het is lang geleden dat je deze gemaakt hebt. Er zijn verschillende websites waar je dit kan doen, zoals 123test. Het oefenen van een persoonlijkheidsvragenlijst is lastiger, maar wel kan een goed beeld krijgen hoe een persoonlijkheidsvragenlijst werkt door er vast een in te vullen.

Het interview kan je voorbereiden door veelvoorkomende vragen te oefenen. Vraag feedback aan je familie en vrienden op de antwoorden die je geeft en hoe je overkomt. Hoe is je houding? Hoe gebruik je je stem? Ook kan je verschillende rollenspellen oefenen. Door veel te oefenen vergroot je bovendien je zelfvertrouwen.

Natuurlijk moet je ook zo goed mogelijk weten wat er van je verwacht wordt en waar de organisatie naar op zoek is.

 

4. Zorg goed voor jezelf

  • Slaap. Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent op je assessment dag. Ga vroeg naar bed en zorg ervoor dat je in de ochtend genoeg tijd hebt om je klaar te maken.
  • Sporten. Door te sporten maakt je lichaam endorfine aan. Dit zorgt voor een gelukkig gevoel! Daarnaast kan sporten stress en angst verminderen, ideaal dus in de voorbereiding voor een assessment.
  • Voeding. Eet de dagen voor je assessment gezond en gevarieerd. Eet een gezond ontbijt voordat je je het assessment gaat doen. Een vullend ontbijt van bijvoorbeeld havermout zorgt ervoor dat je gedurende de ochtend voldoende energie hebt. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde voedingsmiddelen zoals avocado, noten, zalm, spinazie en bosbossen goed zijn voor het functioneren van je hersenen. Misschien een idee om hiervan wat te eten voor je assessment!

5. Probeer rustig te blijven

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Een assessment is spannend, maar probeer het ook niet groter te maken dan het is. Wist je dat als je tegen jezelf zegt dat je je best gaat doen je beter presteert dan als je tegen jezelf zegt dat je perse het assessment moet halen?

Weten wat je kan verwachten en het oefenen van assessments zorgen er hopelijk ook voor dat je relaxter de dag in gaat. Bedenk ook dat de uitkomst van een assessment een momentopname is en gebonden is aan een bepaalde functie.

6. Manage je eerste indruk

Weet jij hoe je overkomt op anderen? Voordat mensen je leren kennen, hebben ze al een oordeel over je op basis van hoe je overkomt. Er zijn verschillende manieren hoe je ervoor kan zorgen dat jij een goede eerste indruk achterlaat.

Allereerst, kom op tijd en voorbereid naar het assessment. Zoek van tevoren uit hoe je naar de locatie kan komen en kom ruim op tijd. Neem ook alles mee wat je tijdens een assessment nodig kan hebben. Als je niet weet wat je nodig hebt, kan je dit navragen bij je contactpersoon.

Bedenk ook van te voren welke kleding je wilt dragen. Je kan kijken op de bedrijfswebsite wat de cultuur van het bedrijf is en wat voor kleding de mensen dragen. Naast je kleding zegt ook je lichaamshouding veel over hoe je overkomt. Geef een stevig handdruk, maak oogcontact en glimlach 🙂

Lees ook:

Sollicitatiegesprek tips
Sollicitatiegesprek voorbereiden