Bij het vermelden van je opleiding op je CV, noem je je meest recente opleiding of opleiding waar je mee bezig bent als eerste. Werk vanaf daar terug tot de middelbare school. Als je een Bachelor of hoger hebt is het niet nodig je middelbare school opleiding te noemen. Geef aan welke opleiding je hebt gevolgd, waar en in welke periode. Noem ook de officiële naam van het diploma dat je hebt behaald. 

Opleidingen 

2016 – 2017     MSc. Sociale Psychologie
Universiteit van Amsterdam, Amsterdam

2012 – 2015     BSc. Psychologie
Specialisatie: Arbeids- en Organisatiepsychologie
Universiteit van Amsterdam, Amsterdam

Opleiding of werkervaring eerst?

Door de volgorde van de verschillende secties op je CV kan je bepalen waar de aandacht van de lezer naar uitgaat. Hoe hoger iets op je CV geplaatst staat hoe meer aandacht het krijgt. Vraag jezelf af of jouw opleiding of werkervaring het meest relevant is voor werkgevers. Het antwoord op deze vraag bepaalt of je de sectie opleiding of de sectie werkervaring onder de profielschets plaatst. Wanneer kan je opleiding eerst plaatsen?

  • Als je net bent afgestudeerd
  • Als je opleiding heel relevant is voor het werk dat je wilt gaan doen
  • Als je geen relevante werkervaring hebt maar wel een relevante opleiding

In sommige werkvelden is opleiding een belangrijker ‘selling point’ dan ervaring, bijvoorbeeld in de wetenschap of in het onderwijs. Als vuistregel kan je ook aanhouden dat als je minder dan vijf jaar werkervaring hebt je de sectie opleiding eerst plaatst. Noem hierbij dingen die je tijdens je studie hebt bereikt, commissies waar je in hebt gezeten, relevante vakken etc. 

Vermeld het ook als je gemiddeld cijfer hoger is dan een 8 / GPA hoger dan 3.0 of als je een Honours programma hebt gevolgd. De informatie die je vermeld altijd relevant moet zijn voor de baan waarop je solliciteert.

Als je meer dan 5 jaar relevante werkervaring hebt kan je je opleiding onderaan of bijna onderaan je CV plaatsen. Beperk jezelf hier tot teveel details over je opleiding.

Veelvoorkomende situaties. Wat als…

..Je zelfstudies en cursussen heb gevolgd

Vermeld alle cursussen en overige opleidingen die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Denk ook aan het vermelden van behaalde certificaten of relevante congressen die je hebt bijgewoond. Sommige werkvelden vereisen bepaalde certificaten, zoals de zorg, een recruiter zal hier dan ook zeker naar opzoek gaan in je CV. Je kan certificaten en andere opleidingen bijvoorbeeld noemen onder de naam ‘Overige educatie’, ‘Cursussen’ of onder het kopje ‘Opleidingen’.

..Er een ander diploma wordt gevraagd dan die je bezit

Het kan voorkomen dat je twijfelt of je opleiding wel aansluit bij de vereisten van de vacature. Als je niet het diploma hebt, maar bijvoorbeeld wel veel hebt deelgenomen aan trainingen, cursussen, congressen etc. noem dit dan op je CV. Dit kan onder het kopje ‘Opleidingen’, maar ook onder een nieuwe sectie.

..Je je studie niet hebt afgemaakt

Als je je studie niet hebt afgemaakt noem dan het aantal punten dat je hebt behaald en of je een Propedeuse hebt gehaald. Noem ook de richting van de studie. 

2013     Propedeuse Communicatiewetenschap
Vrije Universiteit, Amsterdam

..Je nog bezig bent met je studie

Noem het beginjaartal van je studie gevolgd door ‘heden’ of een verwachte datum van afstuderen.

2017 – heden    MSc. Ondernemerschap
Universiteit van Amsterdam, Amsterdam

 

Misschien vind je dit ook interessant?


Tip: Maak een professioneel CV bij CVSter.nl