Geld verdienen met YouTube – 2023 Guide

Wil jij ook geld verdienen met YouTube? YouTube is een van de grootste video-platformen ter wereld. Elke dag wordt er meer dan een miljard uur aan video gekeken! Er zijn volop mogelijkheden om met YouTube online geld te verdienen. Hier lees je de beste mogelijkheden om geld te verdienen met YouTube in 2023:

1. YouTube Advertenties
2.
Hoeveel verdien je op YouTube per 1,000 views?
3.
Hoeveel verdien je op YouTube per 1,000,000 views?
4.
YouTube Sponserships
5.
Affiliate Marketing
6.
Verkoop van producten
7.
Donaties

geld verdienen met youtube

YouTube Advertenties

Als je een YouTube partner bent, kun je geld verdienen door middel van reclameinkomsten. Dit gebeurt door advertenties die worden weergegeven tijdens je video’s.

Je kunt je aanmelden als YouTube partner bij 1000 abonnees en 4000 uur aan kijktijd van je video’s. Het maakt niet uit of meerdere video’s meer dan 4000 uur bekeken zijn, of dat dit slechts een video is.

Vervolgens maak je een account aan bij Google Adsense. Dit is waar de adverenties van YouTube vandaan komen. Je kan hier selecteren bij welke video’s je reclames wilt hebben en dus geld mee kan verdienen.

Je krijg reclameinkomsten via Google Adense per 1,000 views (CPM) of per klik (CPC). De kijker moet wel de advertentie langer dan 30 seconden bekijken als de adverteerder per view betaalt. Als de adverteerder per klik betaalt, hangen je inkomsten dus samen met hoeveel mensen daadwerkelijk klikken op je advertenties. Dit wordt allemaal automatisch bijgehouden in Google Adsense.

YouTube verdient zelf ook aan de advertenties en houdt een gedeelte van de inkomsten. YouTube houdt zelf rond de 40% van de reclameinkomsten. Veel YouTube accounts hebben verschillende manieren om hun kanaal te monetizen.

Tip: Wist je dat je inkomsten op YouTube kan genereren zonder zelf video’s op te nemen? Of je gezicht te laten zien? Jelline Brands legt je dit uit in haar populaire cursus ‘Cash Cow Academy’. Vul de code ‘ANOUK’  hier in en krijg ook nog eens 200 euro korting. 

Hoeveel verdien je op YouTube per 1,000 views?

Gemiddeld verdien je op YouTube tussen de $2 en $8 per 1,000 views. 

Hoeveel je verdient op YouTube hangt samen met:

    • Het aantal views op je video
    • Het aantal kliks op de advertenties van je video
    • Lengte van de video
    • Kwaliteit van de advertenties
    • Adblockers

Hoeveel je verdient met de advertenties, heeft veel te maken met de categorie waarin je video’s plaats. De kwaliteit van de advertenties. Adverteerders in de gaming industrie betalen bijvoorbeeld meer dan adverteerders die vallen onder de categorie entertainment of fitness.

Met de Google Adsense Calculator kan je een inschatting maken wat je kan verdienen met je YouTube kanaal.

Hoeveel verdien je op YouTube per 1 miljoen views?

Gemiddeld verdien je op YouTube tussen de $2000 en $10,000 per 1,000,000 views. 

YouTuber Bryan Elloitt liet aan Inc Magazine weten dat hij met een video van 1+ miljoen views bijna 20,000 dollar verdiende. Dit bedrag is netto. De totale advertentie inkomsten waren meer dan 32,000 dollar, maar YouTube houdt hier meer dan 12,000 dollar van.

Influencer Marketing Hub heeft uitgerekend dat een account met 1,000,000 abonnees $36,000 per week kan verdienen. Dit is het geval als alle 1,000,000 abonnees twee nieuwe video’s van een kanaal per week bekijken.

Als je kanaal groter wordt zullen adverteerders ook meer betalen voor advertentiekliks en views. Waarschijnlijk zal je dan niet alleen advertentie inkomsten hebben, maar bijvoorbeeld ook geld verdienen met affiliate marketing en sponsor deals.

YouTube Sponserships

Je kan je YouTube videos laten sponseren door bekende merken. Je kan samenwerken met merken die aansluiten bij het onderwerp waar jij YouTube video’s over maakt.

YouTube heeft zelfs het initiatief YouTube BrandConnect in het leven geroepen, om je in contact te brengen met potentiele sponsers voor je YouTube video’s. Helaas is het programma op dit moment alleen beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten.

Dit betekent echter niet dat je als Nederlandse YouTube geen gesponserde video’s kan maken. Je kan namelijk zelf op zoek naar adverteerders en deze actief benaderen. Zorg dat je de statistieken van je YouTube kanaal hebt en weet wat je adverteerders kan bieden. Maak ook duidelijk waarom je juist deze adverteerder benaderd en hoe het aansluit bij jouw publiek.

Product reviews en tutorials zijn een populaire manier van sponsorships. Op YouTube is er bijvoorbeeld veel content van crypto influencers. Een voorbeeld van hoe een crypto kanaal gesponserde content kan maken, is het aanbevelen van een bepaalde crypto exchange. De hele video kan over deze exchange gaan en de werking daarvan, maar het kan ook in de video genoemd worden.

Een ander voorbeeld is de product placement die je vast weleens in de filmpjes van StukTV voorbij hebt zien komen. Zo eten de mannen van StukTV Doritos chips in afleveringen van het Jachtseizoen. Dit is niet alleen omdat ze zin hebben in chips, hier krijgen ze namelijk goed voor betaald.

Volgens Statista verdien je als nano influencer (1,000 – 5,000 abonnees) tussen de 60 en 850 dollar per gesponserde video. Dit wordt meer naarmate je meer abonnees hebt. Als je tussen de 100,000 en 1 miljoen abonnees hebt kan dit bedrag oplopen tot 6,234 dollar.

Een nadeel van gesponserde video’s is dat het eenmalige inkomsten zijn. Je bent afhankelijk van de adverteerders hoeveel je verdient en moet telkens opzoek naar nieuwe merken die jou willen sponseren. Ook wil je niet een kanaal met alleen maar gesponserde content, om wel geloofwaardig en authentiek te blijven. Gesponserde content kan wel een goede combinatie zijn met de andere YouTube inkomstenbronnen, zoals advertenties en affiliate marketing.

Affiliate marketing

Affiliate marketing op YouTube is eigenlijk ook een vorm van sponsership. Je promoot diensten of producten van bedrijven. Als je kijkers iets kopen van het bedrijf, krijg jij betaald.

Je kan in je YouTube video affiliate links delen. Bekende Nederlandse affiliate platformen zijn bijvoorbeeld Daisycon en TradeTracker. Een bekend internationaal platform is ClickBank. Via deze bedrijven kan je aan affiliate links komen, maar je kan ook zelf bedrijven benaderen. Een populair affiliate programma van een bedrijf is Fiverr. Het is een bekend platform voor het afnemen van freelance diensten en staat bekend om hoge commissies. Lees ook: De Beste Affiliate Programma’s

Zorg ervoor dat je achter het bedrijf staat je dat je promoot en dat het aansluit bij de doelgroep van je YouTube kanaal. Een manier om je kijkers iets te laten kopen, is bijvoorbeeld door een product te reviewen, een tutorial te maken of een unboxing video. Deze heb je vast weleens op YouTube voorbij zien komen. Grote kans dat hier affiliate links in gedeeld worden.

Je video moet niet een grote advertentie zijn. Kijkers op YouTube willen vermaakt worden of iets leren. In het onderstaande voorbeeld zie je een video van YouTuber Pat Flynn. Hij beschijft welke apparatuur hij in zijn kantoor gebruikt. Zo laat hij zijn favoriete camera, tripod en verlichting zien en vertelt hij waarom hij voor deze kiest. In de omschrijving van de video staan de affiliate links naar de producten. Ook vermeldt hij dat het affiliate links zijn.

Hoeveel je kan verdienen met affiliate marketing op YouTube hangt samen met het aantal mensen dat iets koopt via jouw affiliate link en de commissie die je krijgt op de verkopen. De commissies kunnen erg verschillen en het is aan te raden eerst goed je onderzoek te doen, voordat je begint met promoten. Er zijn ook affiliate producten die je maandelijks betalen als jij nieuwe klanten aanbrengt.

Om je een idee te geven, als jij producten promoot van Bol.com krijg je tot 7% commissie op de verkopen die via jou gaan. Dit hangt wel samen met de categorie. Op telefoons, films en electronica krijg je bijvoorbeeld 2,5% van het aankoopbedrag. Met het verkopen van online cursussen of diensten kunnen de commissies wel oplopen tot 50% van de verkoopprijs.

Lees ook: Hoe begin je met affiliate marketing? en Affiliate marketing zonder website

Verkoop van producten

Een andere manier om geld te verdienen met YouTube is door het verkopen van je eigen producten. Dit kunnen merchandise producten zijn, zoals mokken, petten en t-shirts. Ook kunnen het digitale producten zijn, zoals een e-book, online cursus of filter presets.

Een voordeel van het verkopen van producten is dat je alles zelf in de hand hebt. Zo hoef je geen commissies af te staan aan andere partijen, wat wel het geval is bij YouTube advertentieinkomsten en affiliate marketing. Wel moet je natuurlijk zelf je product bedenken en ontwerpen. Ook heb je een website nodig waar mensen het product kunnen aanschaffen.

Op de website Fiverr kan je eenvoudig mensen vinden die je kunnen helpen met het ontwerp van je product en website.

Een voorbeeld van iemand die succesvol producten verkoop op YouTube is Jeffree Star. Dit is een YouTuber die make-up tutorials maakt en zijn eigen make-up verkoopt. Ook Nederlandse YouTuber Enzo Knol heeft zijn eigen Knolpower merchandise lijn met shirts, petten en sjaals.

Donaties

Je kan betaald krijgen voor jouw content door middel van donaties. Dit kan op verschillende manieren.

Je kijkers kunnen jou een donatie doen tijdens een live sessie op je kanaal. Dit zijn YouTube’s Super Chats. Alle kijkers van de live video kunnen een bijdrage leveren. Je kan je kijkers laten weten waarvoor je het geld gaat gebruiken, maar dit hoeft natuurlijk niet.

Ook zijn er externe platformen, zoals Patreon, die het makkelijk maken voor YouTubers om betaald te krijgen. Jouw abonnees kunnen zich voor een maandelijks bedrag abonneren op Patreon. Zo kunnen ze bijvoorbeeld exclusieve content ontvangen. Gemiddeld doneert iemand $7 per maand. Hiervan houdt Patreon 5% commissie. Een voordeel is de maandelijkse betalingen die je ontvangt.

Tot slot, een laagdrempelige en leuke manier om donaties te krijgen is via Buy Me A Coffee. In een paar klikken kunnen je kijkers je een donatie doen met als waarde een kopje koffie. Het is een populaire manier om donaties te vragen met meer dan 300,000 content makers die al zijn aangesloten. Bovendien krijg je direct uitbetaald.

Je hoeft geen groot kanaal te hebben om inkomsten met YouTube te krijgen door middel van donaties. Wel heb je betrokken kijkers nodig en goede content waarvoor je kijkers je graag willen belonen.

Heb jij ervaring met geld verdienen met YouTube?

Misschien vind je dit ook leuk:
YouTube Cash Cow Channel – Geld verdienen met YouTube zonder eigen video’s 
Online geld verdienen
Geld bijverdienen
Geld verdienen met YouTube: 5 tips die je niet mag negeren

Deze pagina maakt gebruikt van affiliate links

2023-05-27T17:51:12+01:00

Deel en/of laat wat van je horen:

Over de auteur:

Oprichtster van Afgestudeerd en Dan?, freelance recruiter en online ondernemer. Woont en werkt vanuit Spanje. Schrijft graag over online inkomen, beleggen en reizen.

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant