Slapend rijk worden wil iedereen, maar wist je dat het ook echt mogelijk is met affiliate marketing? Zodra je de initiële startup hebt gedaan kun je in feite grotendeels achterover zitten en geld verdienen terwijl je offline bent (of slaapt). Ik hoor je denken: hoe dan? Lees verder hoe je kunt beginnen met affiliate marketing:

Wat is affiliate marketing?

Een klant ziet een product dat jij aanraadt. De klant klikt op de link van jouw website en wordt doorgestuurd naar de verkooppagina van het product. De klant koopt het product. Het bedrijf dat het product verkoopt ziet dat de klant een aankoop heeft gedaan via jouw link. Het bedrijf heeft door jou een nieuwe klant en betaalt jou daar commissie voor. Dit kan een percentage zijn of, zoals vaak gebeurd, een vast bedrag per sale. Je kunt je voorstellen dat dit flink kan oplopen als je dure producten aanprijst. Maar hoe zorg je er dan voor dat mensen iets gaan kopen? En hoe kom je überhaupt aan die affiliate links? 

Zoals bij alle bedrijfstakken is het bij affiliate marketing ook belangrijk om een duidelijk plan te hebben zodat je weet hoe en waar je je klant gaat vinden en overtuigen om via jou een aankoop te doen. Simpel gezegd zijn er een aantal dingen waar je niet om heen kan als je succesvol wilt zijn in de wereld van affiliate marketing:

  1. vind een niche
  2. kies welk affiliate programma je wilt gebruiken
  3. waar komt je traffic vandaan
  4. content creëren
  5. je audience laten groeien
  6. interactie 

1. Je niche vinden

Het eerste punt is het vinden van een niche zodat je een heel specifieke doelgroep kunt aanspreken. Je wil namelijk dat je klant jou vertrouwt als expert op een bepaald gebied, dus een niche mag best specifiek zijn. Er zijn uiteraard duizenden verschillende niches en de een is winstgevender dan de ander. Niches als business, gezondheid en finance zijn interessant want de producten die binnen deze niches worden aangeboden hebben vaak een hogere waarde en dus een hogere beloning voor jou. 

2. Een affiliate programma kiezen

Het programma dat je wil gebruiken hangt gedeeltelijk af van de niche die je kiest. Het ene programma heeft meer financiële producten in het assortiment terwijl het andere zich meer richt op gezondheid bijvoorbeeld. Als je al weet welke producten je wil promoten kun je direct naar de aanbieder stappen en om een affiliate deal vragen. Op deze manier kun je wellicht gunstigere voorwaarden voor jezelf onderhandelen. Je kunt echter ook kiezen om rond te kijken op de “Marktplaats” van affiliate marketing, websites als Daisycon, Tradetracker, PayPro, Clickbank en Amazon Associates. 

Lees ook: De Beste Affiliate Programma’s 

 

affiliate marketing beginnen

Zo ziet Daisycon eruit. Hier zie je campagnes waarbij je je kan aanmelden. Zo is Afgestudeerd en Dan? aangemeld bij onder andere Toluna en Ranstad.

3. Traffic genereren

Waar vind je de mensen die jou gaan vertrouwen om een product aan te schaffen? Je kunt gebruik maken van social media als Facebook en Instagram. Je kunt je richten op Youtube, veel mensen doen exclusief affiliate marketing via Youtube. Je hebt niet veel volgers nodig, wel de juiste volgers. 

4. Content creëren

Wat voor content ga je maken? Waarde = mensen helpen. Denk aan tutorials, product reviews, how tos. Mensen kijken naar jouw video’s omdat je waarde creëert. Mensen leren er iets van of kunnen beter een keuze maken. En onder de video staat jouw affiliate link waardoor mensen meteen kunnen aanschaffen waar ze al over twijfelden. Dit is een heel succesvolle manier om conversie omhoog te krijgen. 

In de Affiliate Marketing Revolutie leer je alles over affiliate marketing 

5. Je audience laten groeien

Meer mensen, meer vreugd. Dit geldt zeker voor affiliate marketing want hoe meer volgers je hebt, hoe betrouwbaarder je over komt. Begin met het maken van een email lijst. Zo heb je een directe lijn naar je klanten en dat is zeer waardevol. En blijf consistent waarde geven aan je klanten, alleen zo bouw je een naam op en kun je uiteindelijk duurdere producten gaan promoten. 

6. Interactie

We zijn aangekomen bij het laatste punt, interactie. Omdat veel van je klanten jou zullen vinden via social media moet je ook begrijpen hoe deze platforms werken. Social media algoritmes houden ontzettend van interactie en zullen dit promoten (denk aan suggested posts op instagram). Op TikTok zie je een speciale melding als de maker van de video reageert op een volger. Dit laat mensen zien dat je een connectie voelt en waarde hecht aan de mening van je volgers. Je kunt hen ook vragen wat ze van je willen zien zodat je nog beter weet wat voor video’s je kunt maken. 

Kortom, het kost zeker tijd en moeite om te starten met affiliate marketing. Maar zodra je videos/artikelen online zijn, blijven zij 24/7 beschikbaar voor potentiële klanten. Slapend geld verdienen is dus zeker mogelijk. 

Om een vliegende start te maken met affiliate marketing, kijk eens naar Affiliate Marketing Revolutie.

Lees ook:
De Beste Affiliate Marketing cursussen
Affiliate marketing zonder website