Vivian (Vivo Dutch) helpt expats de Nederlandse taal te leren via online cursussen en een membership. Na de Lerarenopleiding Pedagogiek en verschillende banen in het onderwijs maakte ze de sprong in het diepe; voor haarzelf beginnen. Inmiddels hebben duizenden mensen haar cursussen gevolgd. Ik spreek Vivian over haar Nederlandse cursus en over een online cursus maken:

online cursus maken
Hoeveel studenten heb je? 

Dat is lastig te zeggen, maar inmiddels hebben vele duizenden mensen een cursus van me gevolgd. Zo zitten we in mijn gratis mini cursus met bijna 6000 mensen. In mijn free training week zitten gemiddeld 3000 deelnemers per ronde. Deze organiseer ik drie keer per jaar.

Ik lanceer mijn twee grote cursussen (Nederlands niveau A1 en A2) ook drie keer per jaar. Gemiddeld doen 60 studenten per ronde daaraan mee. 

Daarnaast heb ik een membership met op dit moment 60 actieve studenten. Mensen kunnen ook bij mij losse cursussen kopen. Deze zijn zelfstandig te volgen.  

Wat is je doelgroep? 

Expats die in Nederland wonen of willen gaan wonen. Het zijn vaak hoogopgeleide mensen met een goede kennis van de Engelse taal. Sommigen mensen moeten het inburgeringsexamen doen en hiervoor de Nederlandse taal beheersen. 

Hoe kwam je op het idee een online cursus te maken?

Ik vind lesgeven ontzettend leuk, maar het kost heel veel energie om dit de hele dag door via Zoom te doen. Je loopt ook tegen een inkomstenplafond aan. Je kan niet meer uren in een dag toveren. 

Door middel van online cursussen, die bijna helemaal zelfstandig te doorlopen zijn, kan ik veel meer impact maken, meer mensen helpen en minder actief lesgeven. Vaak lopen mensen tegen dezelfde dingen aan. Nu leg ik een keer uit in een video, wat ik normaal telkens opnieuw zou moeten uitleggen. 

Welke cursus is het meest populair?

Momenteel cursus A1 en A2. Er is voor de studenten een noodzaak om tot niveau A2 (of zelfs hoger) te komen, als ze voor langere tijd in Nederland willen wonen.

Wat is het verschil tussen je online cursus en membership?

De A1 en A2 cursus brengen de cursist van niveau 0 naar A1 of van A1 naar A2. Dit omvat alle taalvaardigheden.

Het membership is voor iedereen met minimaal niveau A2. Deze mensen hebben prima basis van de taal, maar lopen vast tijdens ‘echte gesprekken’. Veel typische uitspraken en uitdrukkingen komen aan bod en dit is niet iets wat je normaal tijdens een cursus of op school leert.

Als je een member bent, krijg je elke week een korte video over het themawoord van de week en deel ik alle uitdrukkingen en uitspraken die daarmee te maken hebben. Ook krijgen ze een opdracht. Denk daarbij aan woorden zoals ‘nou’ en ‘wel’. En bijvoorbeeld ‘klaar’. Ik ben klaar / Ik ben er klaar mee. Klein verschil, maar groot verschil ik betekenis.

online cursus maken

Hoeveel uur per week werk je?

Dit wisselt heel erg. Tijdens een lancering werk ik meer, want dat zijn drukke periodes. Vaak moet ik daarna even bijkomen. Ik werk in ‘gewone’ weken meestal niet meer dan 5 uur per dag.

Kan je er goed van rondkomen?

Momenteel ben ik vooral nog in mezelf en in mijn bedrijf aan het investeren. Ik draai een zeer goede omzet, maar ik maak extra kosten door veel taken uit te besteden. Zo heb ik het zelf niet ontzettend druk. 

Het draait niet altijd alleen om inkomsten, maar ook om de vrijheid die je hebt als ondernemer. Als ik meer kosten maak, maar daardoor wel meer vrije tijd heb, is dat ook winst. Ik heb gelukkig een financieel vangnet. 

Ik schat in dat ik binnen 1-2 jaar genoeg winst draai om al mijn privékosten te dekken, leuke dingen te doen en wat te sparen.

Zijn je inkomsten echt passief?

Online ondernemen klinkt leuk, maar natuurlijk komt er veel werk bij kijken. Zo lopen er advertenties waarvoor ik video’s opneem, bouw ik funnels die geoptimaliseerd moeten worden, verbeter ik de salespagina en check ik achter de schermen of alles goed gaat. Ook doe ik alle social media, ga ik een YouTube kanaal starten en staan er nieuwe cursussen op de planning. Daarnaast krijgt de cursist bij sommige cursussen ook live sessies. Dit zijn er niet veel in vergelijking met ‘gewoon’ lesgeven, maar ik stuur toch af en toe een Zoom groep aan 🙂

Wanneer heb je besloten om uit loondienst te gaan?

Dit was in 2018. Eigenlijk noodgedwongen. Ik werd ziek en verloor mijn baan. Ik heb toen na een periode van herstel besloten om te gaan starten met een onderneming. Dit was voor mij de enige manier om te kunnen werken en mijn eigen uren te bepalen.

Hoe kom je aan klanten voor je online cursus?

Nu gaat alles via Instagram en Facebook en advertenties die daar lopen. Later dit jaar ga ik mijn website onder de loep nemen, zodat ook via Google mensen binnenkomen. En natuurlijk YouTube. Ook start ik deze maand met een affiliate systeem. Mensen kunnen mijn cursus dan promoten met een kortingsbon en houden daar een commissie aan over. 

online cursus maken

Welke software heb je nodig om een online cursus te starten?

Ik ben gestart met een all-in-one systeem. Ik gebruik hiervoor New Zenler. Ik heb hiermee mijn website gebouwd, al mijn cursussen en ook alle e-mail marketing gaat via dit platform. 

Daarnaast heb je in principe alleen een hosting partij/domein nodig en een e-mailadres. Voor hosting gebruik ik GoDaddy en voor e-mail gebruik ik Zoho. Zo heb ik een hele tijd gewerkt. Inmiddels gebruik ik nog extra software voor onder andere een betere checkout, voor affiliates, online quizzes etc.

Kan iedereen een online cursus starten?

In principe wel. De valkuil is alleen dat niet iedereen een cursus kan verkopen. Maken lukt wel, maar dan? Hoe zorg je ervoor dat je klanten krijgt? Wat is je marketing strategie? 

Ik heb zelf een business coach gehad en van haar geleerd hoe je moet lanceren, hoe je funnels bouwt en nog veel meer.

Hoeveel startkapitaal heb je nodig voor het maken van een online cursus? 

Vrij weinig. Je hebt je domein, e-mailadres en een all-in-one platform. Dat kost 800 euro per jaar of zelfs nog minder. Verder heb je internet nodig en je laptop. Je kan het zo luxe maken als je wil. In het begin hoef je niet de beste camera, studiolamp en extra software te hebben. 

Heb je tips voor mensen die ook een online cursus of membership willen beginnen?

Schrijf globaal op hoe de cursus eruit moet zien. Maak wellicht 1 of 2 modules, maar maak pas de rest wanneer je daadwerkelijk klanten hebt. Op die manier maak je het niet voor niks en kun je je lessen baseren op de input van je klanten. 

Focus op marketing. Heb een strategie. Zomaar wat doen en denken dat je wel wat verkoopt, is lastig. 

Ik raad het aan om met een businesscoach samen te werken om dit proces te versnellen. Zo verkocht ik tijdens mijn eerste lancering 33 cursussen. Ik ken genoeg mensen die na 2 jaar nog niets hebben verkocht. Een goede strategie is de basis voor je bedrijf.

Tot slot, wat zijn de toekomstplannen van Vivo Dutch? 

Ik heb elke week wel weer een idee voor een nieuwe cursus of een verbetering voor achter de schermen. Maar het doel is juist meer werk-privé balans. Ik werk momenteel met freelancers samen. Zij ondersteunen me en nemen taken over. Het doel is om dit uit te breiden en een team te bouwen. Ik zou graag maximaal 20 uur per week werken, maar toch steeds meer mensen bereiken. 

Het doel is om met de volgende 2 lanceringen in dit jaar in totaal 140 cursisten te hebben. Daarnaast wil ik volgend jaar de huur en boodschappen kunnen betalen van alle cursussen die het hele jaar door beschikbaar zijn. Dit wil ik doen via advertenties en funnels. Ik wil 3 lanceringen per jaar doen. Zo heb ik geld beschikbaar voor privédoeleinden, maar ook zeker om terug in mijn bedrijf en team te stoppen. 

Ik wil uiteindelijk meerdere cursussen hebben staan, zodat ik zoveel mogelijk studenten kan bereiken. Op welk niveau dan ook. Zo komt er een cursus aan voor examenkandidaten en voor mensen die moeite hebben met de regels van de verleden tijd. 

Misschien vind je dit ook leuk:
Melisa runt een succesvolle Etsy store
17 Manieren om Online Geld te Verdienen