Affiliate Marketing of Dropshipping?

Affiliate Marketing of Dropshipping?

Affiliate marketing en dropshipping zijn populaire manieren om online geld te verdienen. Beide manieren draaien over het verkopen van producten, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Hier lees jij alles over de vraag: ‘Affiliate marketing of dropshipping?’. Wat past beter bij jou?

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij je commissie verdient door producten van anderen te promoten en te verkopen. Als affiliate ontvang je een unieke link of code waarmee je een product kan promoten op bijvoorbeeld een website, blog of social media.

Wanneer iemand via de affiliate link het product koopt, verdient je een percentage van de verkoopprijs als commissie. De commissie kan variëren van een paar procent tot meer dan 50% van de verkoopprijs, afhankelijk van het product en de afspraken met de verkoper.

Voordelen Affiliate Marketing
+ Je hoeft geen eigen product te hebben
+ Weinig opstartkosten
+ Geen klantenservice
+ Geen inkoop en voorraad
+ Makkelijk opschalen
+ Geen plafond aan je verdiensten

Nadelen Affiliate Marketing

+/- Adverteerder of product dat je promoot kan besluiten te stoppen
+/- Geen eigen klanten
+/- Je hebt vooral in het begin een lange adem nodig

Hier lees je hoe kan beginnen met affiliate marketing. Een belangrijke eerste stap is het bepalen watvoor producten je wilt promoten en via welke kanalen. Je kan een kijkje namen bij populaire affiliate programma’s voor inspiratie.

Bekende affiliate netwerken in Nederland zijn TradeTracker en Daisycon. Hier vind je veel verschillende producten die je kan promoten. Een beken netwerk voor het promoten van online cursussen is PayPro. Een voordeel van het promoten van online producten, is dat de commissies hoog liggen. Dit kan wel oplopen tot 50% van de verkoopprijs.

Nu is het zorgen dat mensen via jouw links producten aanschaffen. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met het schrijven van blog posts met affiliate links die hoog scoren in Google. Of met het verhogen van je bereik op je Pinterest en YouTube kanalen. Het krijgen van meer bezoekers op je kanalen kan zeker in het begin even tijd kosten.

Wat is Dropshipping?

Dropshipping is een online business model waarbij je als ondernemer geen eigen voorraad heb, maar producten verkoopt die rechtstreeks worden verzonden vanuit de leverancier naar de klant. Wanneer een klant een bestelling plaatst, wordt de order doorgegeven aan de leverancier, die het product rechtstreeks naar de klant verzendt.

Je verdient geld door het verschil tussen de inkoopprijs bij de leverancier en de verkoopprijs op je webshop of je Bol.com of Amazon verkoopaccount. Dit verschil wordt ook wel de winstmarge genoemd.

Voordelen Dropshipping

+ Leverancier verzendt het product
+ Opbouwen van je eigen merk
+ Klantenbestand
+ Makkelijk opschalen
+ Geen plafond aan je verdiensten

Nadelen Dropshipping

+/-  Leverancier bepaalt de kwaliteit van je product
+/- Klanten kopen via jou, dus jij regelt de klantenservice
+/- Concurrenten die hetzelfde product promoten
+/- Opstartkosten van een webshop

Verschillen tussen affiliate marketing en dropshipping

Zowel affiliate marketing als dropshipping draaien om het verkopen van producten, maar er zijn ook belangrijke verschillen tussen de twee:

  1. Eigenaar van producten

Een van de belangrijkste verschillen tussen affiliate marketing en dropshipping is wie eigenaar is van de producten. Bij affiliate marketing is de affiliate niet de eigenaar van het product. De affiliate promoot en verkoopt het product namens de verkoper, en verdient een commissie op de verkoop.

Bij dropshipping is de ondernemer wel eigenaar van de producten, maar heeft deze geen fysieke voorraad. De producten worden rechtstreeks vanuit de leverancier naar de klant verzonden.

  1. Verzending en voorraadbeheer

Bij affiliate marketing hoeft de affiliate zich geen zorgen te maken over de verzending van producten of het beheer van de voorraad. Dit wordt allemaal afgehandeld door de verkoper.

Bij dropshipping moet de ondernemer zich wel bezighouden met de verzending van producten en het beheer van de voorraad. Dit betekent dat de ondernemer verantwoordelijk is voor het controleren van de voorraad bij de leverancier en ervoor moet zorgen dat de bestellingen correct worden doorgegeven aan de leverancier. Dit kan extra werk opleveren, vooral als je met meerdere leveranciers werkt.

  1. Winstmarge

Bij affiliate marketing heb je minder invloed op de winstmarge van een product dan bij dropshipping. Als affiliate verdien je een commissie op de verkoop en niet de volledige verkoopprijs.

Bij dropshipping kan je de inkoopprijs bij de leverancier onderhandelen en de verkoopprijs op de webshop bepalen. Dit betekent dat je meer controle hebt over de winstmarge en deze kan verhogen door de juiste prijsstrategie te gebruiken.

  1. Klantenservice

Bij affiliate marketing is de verkoper verantwoordelijk voor de klantenservice, zoals het beantwoorden van vragen over het product of het afhandelen van retourzendingen. Jij hebt hier dus geen omkijken naar.

Bij dropshipping is de ondernemer verantwoordelijk voor de klantenservice, omdat de klant het product rechtstreeks van de webshop koopt. Dit betekent dat de ondernemer de klantenservice moet beheren en ervoor moet zorgen dat eventuele klachten of problemen snel worden opgelost.

  1. Opstartkosten

Bij affiliate marketing zijn er weinig investeringskosten omdat de affiliate geen voorraad hoeft te hebben en geen verzending hoeft te regelen. De enige investering is meestal de tijd en energie die je in de promotie van het product steekt.

Bij dropshipping zijn er wel investeringskosten, zoals het opzetten van een webshop, het betalen van abonnementskosten voor software en tools, en het adverteren van de webshop. Dit kan leiden tot hogere investeringskosten dan bij affiliate marketing.

Affiliate marketing of Dropshipping?

Of affiliate marketing of dropshipping beter is, hangt af van verschillende factoren. Wat past bij jou? Wat is je budget? Welke skills heb je? Beide methodes zijn een hele interessante manier om extra geld te verdienen of er zelf volledig van te leven. Ze verschillen ook van elkaar. Je kan zelf het beste de afweging maken wat bij je past.

Meer leren over Affiliate marketing en Dropshiping?

afstudeercadeau

Online is er heel veel informatie te vinden over dropshipping en affiliate marketing. Soms is het ook fijn om deze informatie overzichtelijk in een Nederlandse cursus te hebben. Een hele leuke cursus voor online ondernemers is de Money Mastermind van Jelline Brands. Hier leer je van 15 Nederlanse ondernemers en miljonairs hoe je succesvol online geld kunt verdienen. Zo krijg je hier onder andere
– Cursus affiliate marketing van bekende affiliate marketeer Jacko Meijaard
– Cursus dropshipping van bekende dropshipper Joshua Kaats

Je krijgt toegang tot alle content voor €19,99 per maand hier.

Deze pagina maakt gebruik van affiliate links.

2023-05-02T21:49:28+01:00

Deel en/of laat wat van je horen:

Over de auteur:

Oprichtster van Afgestudeerd en Dan?, freelance recruiter, carrière coach en online ondernemer. Woont en werkt vanuit Spanje. Schrijft graag over online inkomen, beleggen en reizen.

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant