Net afgestudeerd in Technische Bedrijfskunde en nu al twee ondernemingen gestart. Dit is het verhaal van Roy (22). Hoe start je een eigen bedrijf na je studie? Hoe is het om als ondernemer te werken? Ik vraag het aan Roy:

ondernemer worden

Net afgestudeerd en nu al twee bedrijven opgericht!

Na mijn studie heb ik meegedaan aan Het Traineeship Ondernemen. Als je wordt geselecteerd om mee te doen aan het traineeship word je begeleid in het starten van jouw onderneming. Zo ben ik Dé Codeerschool begonnen. Ik heb € 20,000 aan startkapitaal via het programma en ik word begeleid door een mentor.

Dé Codeerschool biedt codeercursussen aan voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool. Ze kunnen in een 6-weekse cursus de basis van HTML en CSS leren. In februari start een pilot met acht scholen waarmee we samenwerken. Op termijn wordt het cursusaanbood uitgebreid met andere programeertalen.

Daarnaast heb ik samen met mijn broers een private labelling bedrijf, e-Broth3rs. We verkopen producten op Bol.com onder ons eigen label. Inmiddels hebben al meer dan 1,000 mensen producten van ons gekocht.

Waarom werken scholen met Dé Codeerschool samen? 

Een school wilt compleet onderwijs bieden dat aansluit bij vaardigheden die in de 21ste eeuw worden gevraagd. Dé Codeerschool wilt een verlengstuk van de school zijn en scholen helpen met de invulling die wordt gegeven aan de digitale geletterdheid..

We organiseren een kick-off op scholen, waarna de leerlingen zelf thuis aan de slag kunnen met het materiaal.

Hoe verdien je geld met je ondernemingen?

Dé Codeerschool rekent een vast bedrag voor elke cursus van 6 weken die door een leerling wordt gevolgd.

De producten die ik aanbied via e-Broth3rs verkoop ik met een marge. We kopen producten in, doen zelf de branding en verkopen het door.

Ik kan er nog niet van rondkomen hoor! Op dit moment leef ik van mijn spaarrekening. Ik betaal mezelf geen salaris uit. De investering die ik heb voor Dé Codeerschool zie ik als een investering in het bedrijf. Zodra ik omzet ga maken houd ik pas wat over. Ook met e-Broth3rs zit al het geld in het bedrijf. Je wilt groeien en als je jezelf uitkeert belemmert dit de groei van je bedrijf.

Het geld dat ik verdien gaat weer terug in het bedrijf

Waarom heb je niet voor een 9-5 baan gekozen? 

Na mijn studie kon ik ook gaan werken bij bedrijven waar ik stage heb gelopen. Ik zag mezelf echter niet de hele dag op kantoor zitten. Elke dag hetzelfde ritme. Ik wil veel leren. Veel stappen maken. Ondernemen brengt onzekerheid met zich mee, maar dat heb ik er graag voor over. Ik heb in deze periode van mijn leven weinig vaste kosten, dus ik kan wel wat risico lopen.

Wat leer je op een Traineeship Ondernemen wat je op school niet leert?

Op school word je geleerd in vaste modellen te denken. Dit is de situatie en zo moet je het oplossen om dit resultaat te krijgen. In het Traineeship Ondernemen word je geleerd hoe je out of de box kan denken. Je wordt geconfronteerd met situaties waarvan je niet weet hoe je ze gaat oplossen. Iets waar je als ondernemer ook mee moet leren omgaan.

Tijdens het Traineeship Ondernemen moesten we een rondje hardlopen door het Vondelpark met de opdracht dat we over 6 weken hetzelfde rondje 30 seconden sneller moesten rennen. Ik had me voorgenomen om de volgende keer gewoon sneller te rennen, dat werkte helaas niet zo. Je moet nadenken over andere oplossingen. Kan iemand voor de groep fietsen? Kan iemand het tempo aangeven? Je moet je opties evalueren. Out of the box denken.

Hoe ziet een werkdag voor jou eruit? 

Ik sport altijd eerst voordat ik mijn werkdag begin. Dit is goed voor je lichaam en geest. Het helpt me om beter met stress om te gaan en ik zit lekkerder in mijn vel.

Elke dag begin ik om 10 uur. Als het nodig is heb ik een bespreking met mijn mentor. We bespreken waar ik tegenaan loop en hoe de dag eruit ziet. Daarna ga ik aan het werk. Nu ben ik vooral bezig met het ontwikkelen van het curriculum voor de leerlingen. Wat gaan ze leren en hoe ziet dat eruit? Hiervoor heb ik ook veel contact met een programmeur en een copywriter. Als het programma eenmaal gaat lopen, gaat er vooral veel tijd zitten in het aansluiten van basisscholen die ons programma willen aanbieden.

Vaak haal ik ’s avonds wat te eten bij de Albert Heijn, zodat ik daarna nog een paar uur kan werken. Mijn werkdagen zijn meestal tot een uur of 9. Vanwege de reistijd ben ik dan om 11 uur avonds thuis.

Daarnaast besteed ik ongeveer 2 tot 3 uur in de week aan e-Broth3rs.

ondernemer worden

Hoeveel uur werk je per week?

Dit zal zeker uitkomen op zo’n 60 tot 70 uur per week. Ook in het weekend werk ik vaak nog een paar uurtjes door.

Hoe onderscheid je je van concurrenten? 

Dé Codeerschool is de eerste Nederlandse programmeercursus die zich richt op een jonge doelgroep. Ook hebben we een hele leuke verhaallijn in de cursus zitten. De deelnemers worden lid van een spionage school en moeten verschillende missies volbrengen. Zo lijkt het net op een spelletje. Op deze manier programmeercursussen aanbieden doet nog niemand.

Met e-Broth3rs letten we heel erg op de product presentatie. Iedereen kan producten aanbieden, maar hoe zorg je ervoor dat jouw product wordt gekocht? We maken altijd een goede productomschrijving en hebben duidelijke foto’s van de producten.

Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van je werk?

Ik houd van de vrijheid. Het inplannen van mijn eigen dagen. Ik leer ook ontzettend veel. Ik loop elke dag tegen nieuwe dingen aan, waar ik oplossingen voor moet bedenken. Mijn werk is heel gevarieerd.

De lange dagen, stress en verantwoordelijkheid kunnen wel eens lastig zijn. Soms heb je zelf het antwoord op iets niet, maar je blijft wel eindverantwoordelijk voor je bedrijf. Via het traineeship werk ik samen met een mentor waar ik veel aan heb.

Wat weten mensen niet over ondernemen? 

Vaak zien mensen alleen het succesverhaal van ondernemers. Wat men vaak vergeet, is dat hier jaren van hard werk aan vooraf is gegaan.

Ik leef nu van mijn spaarrekening, terwijl ik niet weet of ik met mijn onderneming de resultaten ga behalen die ik wil. Ondernemen is heel leuk, maar het is ook heel hard werken voor weinig geld. Je moet het ervoor over hebben om het vol te houden.

Kan iedereen ondernemer worden?

Of je ondernemer kan worden hangt af van je motivatie. Je moet zelf heel goed weten waarom je onderneemt. Ik geloof dat als je duidelijk weet waarom je onderneemt, je het ook kan. Je moet de juiste focus hebben. Sommige weekenden zal je moeten doorwerken in plaats van een avondje uit met vrienden of op de bank Netflix kijken.

Je zal weekenden moeten doorwerken in plaats van op de bank Netflix kijken

Heb je tips voor beginnende ondernemers?

Verzamel mensen om je heen die begrijpen wat je doet en die hetzelfde nastreven. Als je ’s avonds nog tot laat op kantoor zit, is het motiverend om gelijkgestemde mensen om je heen te hebben. Je gaat sowieso momenten krijgen dat het minder goed gaat met je bedrijf, maar door de juiste mensen om je heen zorg je dat je niet opgeeft.

Tot slot, wat zijn de groeiplannen voor je bedrijven?

De overheid stelt het binnenkort verplicht aan basisscholen om vaardigheden van de 21ste eeuw te onderwijzen. Dé Codeerschool wilt een onderdeel worden van het basisonderwijs. Nu doen de basisschoolleerlingen de cursus nog thuis, maar het doel is dat de cursus onderdeel van de lesstof wordt. Zo kan Dé Codeerschool nog meer leerlingen al op jonge leeftijd kennis laten maken met programmeren.

Met e-Broth3rs willen we ons productaanbod verdrievoudigen. Zo kunnen we meer geld verdienen.

Lees ook:

In the Life of: Evelina inspireert 13,000 volgers op Instagram
Opleiding ondernemerschap
Hoe start ik met sociaal ondernemen?