Wil je beginnen met sociaal ondernemen, maar weet je niet hoe? In dit artikel vind je meer informatie over sociaal ondernemen, hoe je je eerste stappen kan zetten of een traineeship sociaal ondernemen kan volgen.

 

1. Wat is sociaal ondernemen?

Sociaal ondernemen is ondernemen met als doel een maatschappelijk probleem op te lossen of in een maatschappelijke behoefte te voorzien. In Nederland zijn steeds meer sociale ondernemers. Ondernemers met als missie de wereld een stukje mooier te maken. Sociale ondernemers kunnen zich bezig houden met vragen als: hoe stimuleren we eerlijke handel met arme landen? Of: hoe kunnen we het plastic in de oceanen tegengaan? Voorbeelden van sociale ondernemingen zijn Tony Chocolony, Marqt en SnappCar.

Sociale ondernemingen zorgen voor impact, innovatie en werkgelegenheid. Een sociale onderneming heeft net als elk ander bedrijf een product of dienst en een verdienmodel. Het maatschappelijke doel is vaak belangrijker dan het maken van winst, maar winst is wel nodig om voort te blijven bestaan.

2. Zelf sociaal ondernemen 

Voordat je begint met sociaal ondernemen, zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Ondernemen moet je namelijk niet onderschatten. Om na te gaan of je geschikt bent als sociaal ondernemer kan je de test doen van de KvK. Daarnaast moet je goed nadenken wat voor product of dienst je gaat aanbieden en aan wie. Wie is jouw ideale klant? Wat onderscheidt jouw product of dienst van de concurrentie? Ook moet je nadenken over de financiering en de juiste rechtsvorm voor je bedrijf kiezen. De site van de KvK bevat veel nuttige informatie over het starten van je eigen bedrijf. Daarnaast zijn er ook organisaties waar je terecht kan voor je vragen en ondersteuning:

Social enterprise NL

Ondernemerschap Community

Social enterprise is een beweging van sociaal ondernemers. Deze ondernemers community biedt ondersteunde programma’s en expertise voor gelijkgestemden.

ImpactHub

sociaal ondernemen

ImpactHub heeft meer dan 16.000 leden wereldwijd die zich allemaal bezig houden met sociaal ondernemen. De community biedt een netwerk, ondersteuning en kantoorruimte in verschillende steden.

3. Sociaal ondernemen traineeships 

Voordat je zelf de stap als sociaal ondernemer zet, kan het nuttig zijn vast ervaring op te doen in de vorm van een traineeship. De laatste tijd zijn er verschillende organisaties die zogenaamde sociale ondernemerschap programma’s aanbieden. Het voordeel van deze programma’s is het netwerk dat je opdoet en de trainingen die je krijgt. Hieronder vind je organisaties die een sociaal ondernemen traineeship aanbieden:

Starters4communities 

Coachingstrajecten starters4communnities

Starters4communities biedt starters op de arbeidsmarkt een praktijkgericht trainingsprogramma in sociaal ondernemen. Met een groep van 15 tot 25 starters ga je aan de slag met het opzetten of versterken van bewonersinitiatieven of sociale ondernemingen.

Periode: 5 maanden
Vergoeding: werkervaring en netwerk

Kickstart Your Social Impact 

Bij Kickstart Your Social Impact werk je in een team aan maatschappelijke vraagstukken binnen een organisatie. Twee dagen per week zet je je in om duurzame innovatie te stimuleren. Tegelijkertijd ga je met een professionele loopbaancoach jouw carrièrepad uitstippelen en krijg je innovatietraining en teamcoaching. 

Periode: 2 dagen per week voor 4 maanden. Volgende start februari 2018.
Vergoeding: €600 voor het hele traject inclusief trainingen

Socialstart

Coachingstrajecten SocialStart

SocialStart koppelt afgestudeerden voor een half jaar aan een maatschappelijke organisatie om zo sociaal ondernemerschap te ontwikkelen. Het is ook mogelijk een eigen sociale onderneming op te zetten. Aan het eind ben je mogelijk mede-eigenaar van je eigen project.

Periode: 3 tot 4 dagen per week voor een halfjaar
Vergoeding: 3.000 euro per 6 maanden en coaching