In the Life of: Rayette is Yogadocent

Rayette helpt mensen zich weer bewust te worden van hun lichaam. Dit doet ze door haar werk als masseuse en yogadocent. Hoewel het nooit haar plan was om yogadocent te worden, kan je nu haar lessen volgen in Rotterdam, Ibiza en zelfs online. Hoe is het om als yogadocent te werken?

yogadocent

Hoe ben je begonnen met yoga?

Ik heb tot mijn 16e op hoog niveau handbal gespeeld. Na twee heupoperaties mocht ik niet meer handballen. Ik mocht geen enkele belastende sport meer doen. Mijn lichaam moest herstellen en revalideren. Ik ging op zoek naar een activiteit dat ik nog wel kon doen. Dit werd yoga. Door yoga heb ik weer vertrouwen in mijn eigen lichaam gekregen. Ik heb ook geleerd om mijn grenzen te accepteren. Elk lichaam is uniek. Hierdoor is het belangrijk om zelf te voelen wat wel en niet goed voelt. Niet elke houding is voor iedereen fijn.

Wanneer besloot je om yogadocent te worden?

Niet, haha! Het is nooit mijn doel geweest om yogadocent te worden. Ik wilde meer leren over het lichaam en hoe het lichaam beweegt. Ik ben een Vinyasa yoga opleiding gaan volgen om mijn eigen lichaam beter te leren kennen.

Een onderdeel van de opleiding is om lessen aan anderen te geven. De lessen werden zo goed ontvangen, dat ik werd gevraagd om hiermee door te gaan. Ik had nooit gedacht om voor een groep les te geven, maar hier stond ik dan met mijn wekelijkse yogales.

Een jaar na mijn opleiding heb ik mijn baan in marketing opgezegd. In de avonden en weekenden was ik zoveel bezig met yoga en het geven van massages. Ik kon dit niet meer combineren met een fulltime baan. Dit was een hele grote en onzekere stap, maar wel de beste stap van mijn leven!

yoga houding

Welke yoga opleidingen heb je gevolgd?

Ik heb verschillende teacher trainings gevolgd, onder andere in de yogastijlen Vinyasa en Yin Yang. Ik ben ook naar India gegaan voor mijn opleiding. Als ik kies voor een opleiding kijk ik of deze is aangesloten bij Yoga Alliance. Hier sta ik namelijk zelf ingeschreven als gecertificeerd yogadocent.

In mijn lessen geef ik altijd een combinatie van yin en yang. Bij yin gaat het om rustige oefeningen, terwijl de oefeningen in yang krachtiger en dynamischer zijn. Na mijn les hebben mensen het gevoel dat ze iets gedaan hebben, tegelijk zijn ze ook helemaal ontspannen.

Je geeft yogales op wel een heel bijzondere locatie. Vertel!

In Rotterdam heb ik mijn vaste klanten, maar ik ben naar Ibiza gegaan om te kijken of hier ook een markt voor mij is. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. De zon en vibe van Ibiza zijn natuurlijk ook fijn!

Ik geef yogales en massages tijdens retreats op Ibiza, maar ook Nederlanders op Ibiza weten me te vinden. Het is toch fijn om in een ander land in het Nederlands les te krijgen. Zeker als je nog nooit yoga hebt gedaan.

Naast mijn yogalessen heb ik ook yoga video’s opgenomen die onder andere mijn vaste klanten online kunnen volgen. Met dit online yoga platform wil ik mensen inspireren en stimuleren om vaker yoga te doen. Je hebt keuze uit verschillende yoga stijlen en de lengte van de video’s zijn van 7 tot 45 minuten.

yogadocent

Hoe ziet jouw leven op Ibiza eruit?

Ik hou van het buitenleven. In Nederland mis ik dit erg. Als ik in Ibiza ben dan leef ik veel buiten. Mijn yogalessen geef ik op de mooiste locaties van het eiland. Het is heerlijk om Nederland af te wisselen met Ibiza.

Hoeveel uur per week werk je?

Wanneer je van passie je werk maakt, voelt het niet als werken. Dagelijks geef ik yoga en/of massages. Daar komt ook nog voorbereiding bij kijken. Daarnaast maak ik yoga video’s voor mijn platform en neem ik afleveringen voor mijn podcast op. Natuurlijk ben ik ook veel bezig met administratie, mailtjes beantwoorden en mijn website bijhouden.

yogadocent

Heb je bepaalde rituelen?

Elke dag rol ik mijn yogamat uit. Ook al is dit maar voor 10 minuten. Ik wil elke dag bewegen. Dit is voor iedereen belangrijk om stijfheid te voorkomen.

Ook mediteer ik 10 tot 30 minuten voordat ik ga slapen. Zo kan ik mijn dag loslaten en beter slapen.

Wat weten mensen niet over het beroep van yogadocent? 

Mensen denken dat yoga zweverig is. Yoga brengt je terug bij jezelf, hier is niks zweverigs aan. Het is juist heel belangrijk. Mijn lessen zijn heel down to earth. Ik bespreek soms dingen uit de yoga filosofie, maar ik maak het altijd heel tastbaar. Mensen moeten het kunnen toepassen in hun dagelijks leven.

Het voorbereiden van een les kost veel tijd. Belangrijk is dat de houdingen goed op elkaar aansluiten. Voelt het wel goed in het lichaam? Ook moet je goed inspelen op de mensen die je les volgen. Misschien heeft iemand nog nooit yoga gedaan of misschien juist heel veel. Je moet snel kunnen schakelen op het moment zelf.

yogadocent

Is er een boodschap die je aan de mensen in je lessen wilt meegeven?

Elk lichaam is uniek. Je voelt zelf wat goed is en wat niet goed is. Elke houding heeft voor iedereen een ander effect.

Voel je lichaam hoe het nu is. Mensen zitten zo erg in hun hoofd. Ze maken zich alweer druk over de boodschappen die ze nog moeten doen. Word je bewust van dit moment. Wat er morgen komt weten we niet. Wat het verleden heeft gedaan kunnen we niet veranderen. We leven nu.

Heb je advies voor anderen die yogadocent willen worden? Is er ook advies dat ze kunnen negeren?

Doe het vanuit passie, want rijk word je er niet mee. Als je les geeft vanuit je passie is de boodschap die je overbrengt ook puur.

Als je yogadocent wilt worden moet je vooral heel veel oefenen. Veel lesgeven, maar ook zelf lessen van anderen ervaren. Zelf probeer ik elke week nog yogales te volgen. Je hoort weer andere dingen. Dit neem je weer mee in je eigen manier van lesgeven.

Tot slot, zien we jou de komende tijd nog op Ibiza?

De komende zomer ben ik hier zeker nog te vinden. In de toekomst zou ik graag een eigen Teacher Training willen geven. Op mijn manier. Op Ibiza!

Lees ook:

Nikki werkt op Ibiza
10x Ideeën Anders Dan Een Fulltime Baan

2019-04-12T16:41:33+01:00

Deel en/of laat wat van je horen:

Over de auteur:

Oprichtster van Afgestudeerd en Dan?, freelance recruiter en online ondernemer. Woont en werkt vanuit Spanje. Schrijft graag over online inkomen, beleggen en reizen.

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant