Een sollicitatiegesprek is altijd spannend, maar met de juiste voorbereiding en sollicitatiegesprek tips kom je een heel eind:

1. Maak de juiste kledingkeuze

Hoe je je het beste aankleedt voor een sollicitatie hangt af per bedrijf. Je kleedt je anders voor een sollicitatie bij een advocatenkantoor dan bij een startup. Om een idee te krijgen van de bedrijfscultuur en hoe mensen gekleed gaan, kan je kijken op de website van het bedrijf waar je solliciteert of de social media kanalen. Je kan het ook aan de recruiter vragen hoe je je het beste kan kleden.

2. Kom op tijd

Deze tip ligt misschien voor de hand, maar zorg ervoor dat je op tijd bent voor je sollicitatiegesprek. Zoek ruim op tijd de locatie uit van het gesprek en hoe je er het beste kan komen. Je wilt niet gehaast binnenkomen. Kom ook niet te vroeg voor het gesprek, 10 minuten van tevoren aanwezig zijn is ruim voldoende.

3. Weet wie je gesprekpartner is

Je kan via LinkedIn meer te weten komen over de persoon of personen waarmee je het gesprek hebt. Hoelang werkt de persoon al bij het bedrijf? Wat is zijn of haar functie? Waar liggen zijn of haar interesses? Je kan aan deze dingen referreren in het gesprek. Een sollicitatiegesprek wordt ook beinvloed door het geslacht van je gesprekspartner. Mannen zijn over het algemeen meer resultaatgericht en zullen antwoorden gebaseerd op feiten, data en concrete resultaten waarderen. Vrouwen zijn doorgaans meer gericht op processen en relaties.

4. ‘Stel jezelf eens voor’

Deze vraag zal je vast weleens gekregen hebben tijdens een sollicitatiegesprek. Het is een vraag die je goed kan voorbereiden. Zorg ervoor dat je kort vertelt wat je doet en wat je kwaliteiten zijn. Zo kan je basisinformatie vertellen, zoals je studie en waar je werkt. Daarnaast kan je vertellen wat je aan een bedrijf kan toevoegen en waar je naar opzoek bent.

5. Bereid vragen en antwoorden voor

Bereid vragen voor die je tijdens het gesprek aan je gesprekspartner wilt vragen. Dit kunnen vragen zijn over de functie en het bedrijf. Vaak vraagt de recruiter aan het eind van het gesprek of je nog vragen hebt. Dit wordt ook gedaan om te kijken of je je in de functie hebt verdiept. Zorg er dus voor dat je altijd vragen hebt die je wilt stellen. Daarnaast is het een goede tip om sollicitievragen voor te bereiden. Zo wordt er vaak gevraagd naar je goede- en slechte eigenschappen, waarom je bij dit bedrijf wilt werken etc.

sollicitatiegesprek tips

6. Wees beleefd

Goede omgangsvormen zijn belangrijk in een sollicitatiegesprek. Wees beleefd door jezelf netjes voor te stellen en vergeet niet om ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ te zeggen. Daarnaast is het ook goed om oogcontact te maken en te glimlachen. Een oprechte glimlach heeft een positieve werking, zo kom je bijvoorbeeld over als meer zelverzekerd en succesvol. Let wel op dat je het niet gaat overdrijven en tegelijk serieus en oprecht overkomt.

7. Luister actief

Zorg dat je je aandacht bij het gesprek houdt en actief luistert naar je gesprekspartner. Een open, licht voorover gebogen lichaamshouding is een actieve luisterhouding. Maak oogcontact met de persoon die iets aan het vertellen is, knik af en toe ‘ja’ als een bevestiging dat je de andere persoon begrijpt.