Als je net bent afgestuurd heb je waarschijnlijk nog niet heel veel ervaring met sollicitatiegesprekken. Met onderstaande tips kan je optimaal je sollicitatiegesprek voorbereiden.

1. Weet waar je solliciteert

Dit klinkt logisch, maar weet jij hoe het bedrijf waar je solliciteert geld verdient? Wat de concurrenten zijn van het bedrijf? Je kan het sollicitatiegesprek voorbereiden door moeite te steken in het leren kennen van het bedrijf. Deze informatie helpt je met het beantwoorden van vragen tijdens het gesprek, maar helpt je ook met het formuleren van vragen die je aan de interviewer(s) wilt stellen. Er is veel bedrijfsinformatie online te vinden, maak hier gebruik van:

Bedrijfswebsite
Een goede start is het doornemen van de bedrijfswebsite. Hier vind je informatie over de geschiedenis, missie en visie van het bedrijf. Ook kan je een goed beeld krijgen van de cultuur, dragen de mensen op de foto’s bijvoorbeeld nette kleding of meer casual? Kijk ook bij de ‘Over Ons’ sectie en de ‘Pers’ sectie als deze er is.  
Als je bij een groot bedrijf solliciteert zijn er vaak speciale websites speciaal voor sollicitanten om meer informatie te krijgen wat het bekent om voor dit bedrijf werkzaam te zijn. Een voorbeeld is de carriere website van Google.

Social Media
Bezoek de social media pagina’s van het bedrijf waarbij je solliciteert, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Zo kan je achter informatie komen die je niet op de website terugvindt.

LinkedIn
Een voordeel van LinkedIn is dat je kan kijken of je al connecties hebt bij het bedrijf waarbij je solliciteert. Als je connecties hebt, kan je ze een berichtje sturen met eventuele vragen of vragen voor tips over het interview. Op de LinkedIn bedrijfspagina kan je ook meer informatie vinden over het aantal mensen dat zijn aangenomen over de afgelopen tijd, gerelateerde bedrijven vinden en bedrijfsstatistieken bekijken.

Andere bronnen die je kan gebruiken zijn Glassdoor en Google News. Op Glassdoor kan je interview vragen vinden en reviews van mensen die bij het bedrijf werkzaam zijn. Op Google News vind je hoe het bedrijf waar je solliciteert in het nieuws is geweest de afgelopen tijd. Deze informatie kan heel waardevol zijn. Gaat het bedrijf bijvoorbeeld uitbreiden naar andere landen? Wat zijn de reacties geweest op de laatste productlancering?

Aan het einde van je onderzoek moet je een goed beeld hebben van het bedrijf. Weet in welke industrie ze opereren, wie de competitie is, hoe ze geld verdienen en wat de bedrijfscultuur is. Je kan hierover vragen krijgen tijdens het interview zoals, ‘wat zijn volgens jou de 5 voornaamste trends in industrie X?’ of ‘waarin onderscheidt ons bedrijf zich van de concurrentie?’. Je kan natuurlijk ook relevante informatie over het bedrijf tijdens het gesprek laten vallen, om te laten zien dat je je research gedaan hebt. Daarnaast helpt informatie over het bedrijf je in het geven van relevante antwoorden. Interviewers zijn immers op zoek naar iemand die kan helpen bij het bereiken van de doelen van het bedrijf en die bij de cultuur past.

2. Leer over de functie waarop je solliciteert

Nu je een goed beeld hebt van het bedrijf waar je solliciteert, is het van belang te kijken naar de functie waarop je solliciteert. Analyseer de vacature en de functieomschrijving. Ga voor jezelf na wat de vaardigheden, kennis en kwaliteiten zijn van iemand die een geschikte match is voor deze vacature. Wat maakt iemand de perfecte persoon voor deze baan? Stel vervolgens jezelf de vraag waarom jij de meest geschikte persoon voor deze baan bent.

Wat hierbij kan helpen is om de vacature omschrijving te vertalen naar bepaalde vaardigheden en competenties. Als het bijvoorbeeld belangrijk is voor de baan waarop je solliciteert om andere mensen te managen, ga dan bij jezelf na welke ervaringen in je carriere of studie hier goed bij aansluiten. Het moet voor jezelf helder zijn waarom jij de perfecte match voor deze functie bent. Als je de vacature vertaald naar specifieke vaardigheden, kan dit je helpen in het verwoorden van bepaalde antwoorden. Wat wil je benadrukken in het gesprek? Wat wil je dat de interviewers over jou onthouden na het gesprek? Een sollicitatiegesprek kan bijvoorbeeld beginnen met de vraag ‘Kan je jezelf voorstellen?’, je maakt een goede start als in je antwoord weet te verwerken waar het bedrijf naar opzoek is.

 3. Oefen het gesprek

Als je weet waar je gaat solliciteren en op welke functie, dan is het tijd om het gesprek te oefenen. Het oefenen van een sollicitatiegesprek kan je meer zelfvertrouwen en rust geven in het gesprek zelf. Daarnaast zijn er een aantal standaard sollicitatievragen die in elk gesprek kunnen terugkomen. Bereid je antwoorden voor en vraag feedback aan familie en vrienden. De volgende aspecten van een interview kan je goed voorbereiden:

Standaard vragen sollicitatiegesprek

In elk sollicitatiegesprek komen een aantal standaardvragen terug waarop je je kan voorbereiden:
– Waarom wil je bij ons werken?
– Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
– Waar zie je jezelf over 5 jaar? / Wat zijn je ambities?
– Wat vind je belangrijk in een baan?
– Wat zijn je sterke/ zwakke punten?

Competentiegerichte vragen

Veel vragen in een gesprek gaan over bepaalde competenties. De interviewers willen onderzoeken hoe gedrag uit je verleden overeenkomt met de competenties die worden gevraagd in de vacature. Het kan helpen om je antwoorden voor te bereiden met behulp van de STAR methode. STAR staat voor situatie, taak, actie en resultaat. Stel, het is belangrijk voor de functie waarop je solliciteert om samen te werken met anderen. Bedenk nu voor jezelf een situatie waarin je succesvol met anderen hebt samengewerkt, wat jouw rol hierin was, wat je gedaan hebt en wat het resultaat van jouw actie is geweest. Zo kan je bij elke gevraagde competentie alvast een goed voorbeeld bedenken die je met de interviewer wilt delen.

Assessment

Soms is een assessment een onderdeel van een sollicitatieprocedure. In een assessment wordt getest hoe geschikt je bent voor een bepaalde functie door middel van verschillende opdrachten en testen. Er zijn speciale websites die assessment trainingen aanbieden.

Houding

Hoe je overkomt tijdens een gesprek kan je ook voor een groot gedeelte voorbereiden. Vraag feedback aan de persoon waarmee je het interview oefent op bijvoorbeeld je lichaamshouding, oogcontact en tonen van interesse en enthousiasme.

4. Bereid vragen voor 

Een veelgestelde vraag aan het eind van een sollicitatiegesprek is: ‘Heb je nog vragen?’. Voorkom dat je met je mond vol tanden staat, en bereid van tevoren vragen voor. Als je geen vragen hebt kan dit ongeïnteresseerd overkomen. Het soort vragen dat je stelt is ook belangrijk voor de indruk die je op de interviewer achterlaat. Een aantal vragen die je zou kunnen stellen zijn:
– Wat maakt iemand succesvol in deze functie?
– Hoe ziet een typische werkweek / werkdag eruit?
– Wat zijn de doorgroei mogelijkheden?
– Wat zijn de uitdagingen in deze functie?

Daarnaast kan je ook hele specifieke vragen stellen over het werk zelf. Als je voor een ICT functie solliciteert is het bijvoorbeeld relevant om te weten of er wordt gewerkt met scrum, in welke talen er geprogrammeerd wordt etc. Een sollicitatiegesprek is ook de uitgelezen kans om voor jezelf te bepalen of een bedrijf bij je past. Vaak zijn we zo gefocust op onszelf goed presenteren, dat we vergeten wat belangrijk is voor ons in een baan. Wat wil jij van de werkgever weten om er zeker van te zijn dat dit een baan is die bij je past?

5. Tot slot, de praktische dingen

Het sollicitatiegesprek voorbereiden stopt niet bij research over het bedrijf, de functie en oefenen van het gesprek. Er zijn ook nog een aantal praktische dingen waar je rekening mee moet houden:
– Weet waar je moet zijn
 en hoe je er het makkelijkst kan komen.
– Leg alvast je kleding klaar.
– Zorg voor een kopie van je CV en pen om papier om aantekeningen te maken.