Corporate innovator, fotograaf, blogger en business coach; Anne heeft na haar afstuderen niet stilgezeten! Vanuit haar eigen bedrijf biedt ze strategie sessies, coaching en workshops op het gebied van marketing, personal branding en netwerken. Ze helpt andere ZZP’ers, oftewel de solopreneurs, in de creatieve sector met het neerzetten en uitbouwen van hun brand.

Als netwerker pur sang is Anne zelf ook op een wel heel bijzondere manier aan haar eerste baan en freelance opdrachten gekomen. Ik praat met Anne over haar 30Cups of Tea – The Jobhunt Project, werken als ZZP’er en tips die ze aan afgestudeerden wilt meegeven:

werken als ZZP'er

30Cups of Tea – The Jobhunt Project. Vertel! 

Ik wist dat na mijn afstuderen mijn studiefinanciering zou stoppen. Ik had geen spaargeld en geen netwerk in Rotterdam, waar ik toen net woonde. Ook kon ik niet thuis wonen, omdat mijn ouders in Nieuw Zeeland wonen. Ik vroeg me af hoe ik op korte termijn een betaalde baan op het gebied van marketing en communicatie kon vinden.

Ik ben 30Cups of Tea – The Jobhunt Project in een creatieve bui gestart. Het idee was dat ik door middel van 30 kopjes thee (ik houd niet van koffie) aan een baan zou komen. Het eerste gesprek zou met iemand uit mijn eigen netwerk zijn en die persoon zou mij weer introduceren voor het volgende kopje thee aan iemand uit zijn of haar netwerk. Ik interviewde de mensen waarmee ik thee ging drinken over hun carrière, maakte foto’s, en publiceerde dit op mijn blog.

De 30 kopjes thee heb ik nooit gehaald, wel een marketing traineeship en freelance samenwerkingen! Door de kopjes thee ben ik zelf gaan ondernemen. Mensen wilden mij namelijk zelf inhuren als freelancer, bijvoorbeeld als tekstschrijver of fotograaf.

Door middel van 30 kopjes thee wil ik aan een baan komen

Waarom denk je dat 30Cups of Tea – The Jobhunt Project een succes was?

Een voordeel van het project is dat ik goed mijn talenten kon laten zien, namelijk interviewen, schrijven en fotograferen. Ik werd benaderd door mensen die mijn blogs heel leuk vonden en met mij wilde samenwerken. Dit is ook mijn tip voor afgestudeerden: in elke sector kan je laten zien wat je kan. Een CV en motivatiebrief is slechts tekst op papier. Mensen willen iets tastbaars zien.

Daarnaast is het drinken van een kopje thee met iemand heel informeel. In tegenstelling tot een sollicitatiegesprek, was ik nu degene die de vragen stelde. Aan het eind van het gesprek werd aan mij de vraag gesteld waar ik naar op zoek was en hoe diegene mij kon helpen. Via via kon ik zo met een bijzonder project bij bedrijven binnen komen.

werken als ZZP'er

Hoe is je carrière sinds het Jobhunt Project verlopen? 

Na mijn traineeship in de marketing ben ik twee jaar in de corporate innovatie wereld werkzaam geweest als freelancer. De zakelijk werkomgeving was toch niet helemaal iets voor mij, terwijl ik de werkzaamheden heel leuk vond. Nu bied ik zelf vanuit mijn eigen bedrijf marketing en personal branding advies aan. Ik richt me op vrouwelijke ZZP’ers en mensen in de creatieve industrie. Ik ondersteun anderen met het vergroten van hun netwerk en het creëren van nieuwe samenwerkingen.

Met welke vragen komen mensen bij jou?

Ik heb een mooi aantal volgers op Instagram, maar hoe moet ik LinkedIn inzetten?
Hoe breek ik door in de Nederlandse markt als filmmaker, na 10 jaar in Londen te hebben gewoond?
Wat is mijn doelgroep en hoe kan ik deze het beste bereiken?

Hoe ziet een werkdag voor jou eruit? 

Ik begin mijn dag met een daily huddle. Samen met vier vriendinnen die ook ondernemen bespreken we in een WhatsApp groep wat we die dag willen bereiken. Ook bespreken we waar we dankbaar voor zijn en waar we tegenaan lopen. Deze manier van de dag beginnen helpt me met mijn focus. Het uitspreken van je doelen naar anderen zorgt er bovendien voor dat ik me meer verantwoordelijk voel mijn doelen ook daadwerkelijk te bereiken.

Ik ben met veel dingen bezig. Mijn dagen zijn daarom ook heel gevarieerd. Vaak heb ik externe afspraken en coachingsgesprekken voor mijn bedrijf, houd ik mijn administratie bij en beantwoord ik mijn mail. Daarnaast kan ik het ene moment bezig zijn met het uitwerken van mijn eigen personal brand en marketing op Instagram en het volgende moment ben ik mensen aan het werven voor mijn nog te lanceren podcast.

Heb je bepaalde routines?

Ik houd van structuur in mijn dag. Naast de daily huddle helpt ook de Five Minute Journal mij hierbij. In de ochtend schrijf ik op wat ik die dag ga doen. In de avond sta ik stil bij mooie dingen die er die dag gebeurd zijn. Ik vind het belangrijk om stil te staan bij waar ik dankbaar voor ben. Dit kunnen ook de kleine dingen zijn, zoals een kindje dat op straat uitbundig naar me lacht.

Hoeveel uur per week werk je? 

Veel van mijn werk voelt geeneens als werken. Misschien dat ik er daarom ook heel veel mee bezig ben, haha! Ik werk de hele werkweek, maar af en toe ook in de avond en in het weekend. Maar ontspanning is zeker onmisbaar en ik ga heel graag meerdere weken per jaar op vakantie.

werken als ZZP'er

Wat zijn volgens jou de voordelen en nadelen van het werken als ZZP’er? 

Als ZZP’er werk je aan je eigen droomleven. Je kan je eigen tijd indelen en er is geen plafond qua salaris. Ik vind het zelf bijvoorbeeld heel lekker om thuis te werken zonder gestoord te worden. Dit is toch lastig als je vier dagen per week bij een opdrachtgever op kantoor werkt.

Bij sommige werkgevers doe je om 5 uur je laptop dicht en ga je naar huis. Als ZZP’er gaat het werk altijd door. De scheidslijn tussen werk en privé is minder duidelijk, wat natuurlijk niet altijd een nadeel hoeft te zijn. Ook weet je bij een werkgever aan het einde van de maand wat er op je bankrekening staat. Als ZZP’er varieert dit per maand. Er zijn bijvoorbeeld ook ZZP’ers die veel minder werk in de zomervakantie hebben. Dit moet je incalculeren.

Waar ik zelf wel eens tegenaan loop is welke werkzaamheden ik zelf ga oppakken en waar ik anderen voor inschakel. Als ZZP’er ben je gewoon niet overal goed in. Zelf houd ik ervan om met experts te werken, maar financieel gezien moet je hiervoor wel een goede afweging maken.

Als expert op het gebied van netwerken, wat zijn jouw beste netwerk tips? 

Zie netwerken niet als iets dat ‘moet’. Ik zie netwerken als het aangaan van nieuwe vriendschappen. Dit hoeven geen diepgaande vriendschappen te zijn, het gaat erom dat je elkaar kan inspireren en vooruit kan helpen. Zo wordt netwerken veel meer een hobby waaruit mooie dingen kunnen ontstaan.

Een manier om te netwerken en je netwerk te onderhouden is om actief waarde te leveren. Waarde toevoegen kan heel simpel zijn. Ik tag mensen bijvoorbeeld in LinkedIn berichten die voor hen interessant kunnen zijn of ik stuur relevante vacatures door. Ik vind het leuk om mensen verder te helpen. Wees ook niet bang om contact met nieuwe mensen te leggen. Wie weet volgt een mooie samenwerking uit dat ene LinkedIn of Instagram berichtje.

Als je nog geen LinkedIn profiel hebt, raad ik iedereen aan deze aan te maken. Zelf voeg ik na elke zakelijke ontmoeting diegene binnen 48 uur toe op LinkedIn. Zo heb ik binnen 4 jaar tijd nu zo’n 1,800 connecties gemaakt.

Tot slot, vertel mensen niet waar je bent, maar waar je naartoe wilt. In Hollywood vertellen taxichauffeurs niet over hun dagelijkse taxi-werkzaamheden, maar over het filmscript waar ze aan werken. Wie weet welke filmproducent er in de taxi kan zitten! Vertel als afgestudeerde aan de mensen om je heen wat je wilt bereiken. Mensen kunnen je helpen. Ze kunnen lijntjes voor je uitleggen, maar dan moeten ze wel weten waar jij naartoe wilt.

Ik heb zo’n 1,800 LinkedIn connecties

Welke boeken zijn een must read voor elke afgestudeerde? 

De volgende boeken raad ik aan voor afgestudeerden. Elk boek heeft mij weer op een andere manier geïnspireerd:

The $100 Startup – Hoe kan je een eenmanszaak laten slagen?
The 4-hour Workweek – Hoe kan je een leven creëren waarvan je geen vakantie hoeft te nemen?
Hoe word je alles? – Hoe kan je je leven inrichten als je meerdere interesses hebt?
Een ding – Hoe kan je je focussen op een ding tegelijk?
Getting Things Done – Hoe kan ik mijn productiviteit verhogen?

Welk advies zou je willen meegeven aan afgestudeerden? Is er ook advies dat ze moeten negeren? 

Zet je dromen niet aan de kant. Werk elke dag aan je dromen, ook al doe je maar iets kleins. What You Do Every Day Matters More Than What You Do Once In a While. (Gretchen Rubin)

Uit eigen ervaring kan ik spreken dat het niet werkt om keuzes te maken puur gebaseerd op financiële zekerheid. Het is zo belangrijk of je ergens blij van wordt. Een werkweek van 32 of 40 uur is heel pittig als je het niet naar je zin hebt. Wat is geld waard als je alleen tijd hebt het in het weekend uit te geven en vervolgens weer opziet tegen maandag?

Tot, slot wat zijn de groeiplannen van je bedrijven? 

Mijn marketing- en coaching bedrijf wil ik laten uitgroeien tot een netwerk van freelancers. Ik houd me bezig met marketing en coaching van de ondernemers, maar ik wil een netwerk om me heen hebben van fotografen, copywriters, financiële adviseurs etc. die ondernemers verder kunnen helpen.

Ook wil ik binnen nu en een half jaar een boek deal getekend hebben en betaalde samenwerkingen voor mijn podcast aangaan.

Meer weten over Anne en haar werkzaamheden? Bezoek dan haar website Camp BluffVoeg haar toe middels een berichtje op LinkedIn en/of ga haar volgen op Instagram!