Hoe ziet het leven van een afgestudeerde psychologie student eruit? Dewi heeft na haar Bachelor Psychologie een Master Klinische Neuropsychologie gedaan. Ze werkt nu als neuropsycholoog bij het Brain Research Center in Amsterdam. Hoe is het om te werken als neuropsycholoog? Ik vraag het Dewi:

werken als neuropsycholoog

Wat is het Brain Research Center? 

Het Brain Research Center doet onderzoek naar medicijnen tegen hersenziektes. Het is de missie van het Brain Research Center om hersenziekten de wereld uit te helpen. De onderzoeken die nu lopen zijn gericht op Alzheimer, maar in de toekomst hopen wij ook studies te hebben die zich richten op MS en Parkinson.

Wij onderzoeken kansrijke medicijnen, zodat deze medicijnen straks voorgeschreven kunnen worden door artsen. Wij testen de effectiviteit van deze medicijnen bij de doelgroep (mensen met Alzheimer). Er is op dit moment geen medicijn voor Alzheimer. Wij hopen hier verandering in te brengen.

Hoe ben je bij het Brain Research Center terecht gekomen? 

Ik heb mijn Bachelor Psychologie en Master Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit (VU) gehaald. Ik ben afgestudeerd op het gebied van Alzheimer.

Na mijn studie kon ik bij de VU blijven als docent. Ik werd aangenomen om neuropsychologie te geven, maar ook andere vakken zoals statistiek, sociale psychologie en biologische psychologie. Na mijn periode als docent ging ik op zoek naar een baan als neuropsycholoog. Op het internet kwam ik de vacature bij het Brain Research Center tegen.

Mijn interesse en onderzoek naar Alzheimer heeft er zeker aan bijgedragen dat ik nu bij het Brain Research Center als neuropsycholoog werk.

Hoe ziet een werkdag als neuropsycholoog eruit? 

Ik breng het functioneren van het brein in kaart bij de deelnemers (patiënten) van de lopende onderzoeken. Gaat iemand in cognitief functioneren achteruit? Blijft het gelijk? Ik test verschillende facetten van het brein, zoals ruimtelijk inzicht, geheugen en taal.

Ik zie verschillende deelnemers op een dag die elk in verschillende fases van een studie zitten. Ook heb ik tussendoor telefonische afspraken met deelnemers om te kijken hoe het met ze gaat. Iedereen werkt bij het Brain Research centrum aan een eigen project, naast de dagelijkse werkzaamheden. Zo houd ik me ook bezig met het verhogen van het aantal doorverwijzingen van een behandelend arts naar het Brain Research Center. Ik ga langs bij specialisten en ik geef meer informatie over het Brain Research Center en de lopende studies.

Ik werk in een team met artsen, een neuroloog, neuropsychologen en studiecoördinatoren. Door de studiecoördinatoren weet ik precies wie er voor me zit en in welke fase van de studie deze deelnemer is.

Maak je wel eens heftige situaties mee? 

Ik vind het heel heftig als iemand op jonge leeftijd alzheimer heeft en zich ervan bewust is. Ik neem geheugentaken af die dan lastig gaan. Dit zorgt voor heftige reacties bij deelnemers.

Alzheimer is een slopende ziekte. Ook voor de mantelzorger. Je moet altijd controleren of een persoon met alzheimer niet wegloopt, niet verdwaalt, de tanden wel poetst etc. Het is een fulltime job om mantelzorger te zijn.

Dit zijn nare dingen. Daarom is het zo belangrijk om een werkend medicijn te vinden.

Wanneer is alzheimer de wereld uit? 

Dat is heel lastig te zeggen. Er lopen bij ons kortere onderzoeken van zo’n 3 tot 4 jaar en langere onderzoeken van wel 8 jaar. Daarna gaat er ook nog een aantal jaar overheen voordat de uitslagen bekend zijn. Wereldwijd doen duizenden mensen mee aan hetzelfde onderzoek. Als het onderzoek is afgerond, moeten de resultaten nog geanalyseerd worden.

Hoe kunnen mensen bijdragen aan het onderzoek? 

Iedereen kan meehelpen om hersenziekten de wereld uit te helpen. Op onze eigen website vind je verschillende onderzoeken op het gebied van Alzheimer. Je hoeft geen Alzheimer diagnose te hebben om mee te doen aan onze onderzoeken. Op hersenonderzoek.nl kan je je inschrijven voor alle hersenonderzoeken in Nederland.

Wat weten mensen niet over werken als neuropsycholoog?

Mensen zijn vaak terughoudend als ze het woord ‘psycholoog’ horen. Er ligt toch nog een taboe op naar de psycholoog gaan. Mensen willen niet als ‘gek’ gezien worden. Een neuropsycholoog controleert en monitort de functie gebieden van het brein. Dit heeft niks met ‘gek’ zijn te maken! Gelukkig is dit taboe snel van de baan als mensen voor me zitten.

Mensen weten vaak niet wat mijn werk inhoudt. Het wordt wel steeds bekender door bijvoorbeeld neuropsycholoog Erik Scherder, die vaak op televisie te zien is en een boek heeft geschreven.

Met neuropsychologie kan je het leven van mensen verbeteren. Het is nobel werk.

Wat vind je leuk en minder leuk aan je werk?

Het contact met de deelnemers vind ik leuk. Elke deelnemer is anders, waardoor mijn werkdag ook heel gevarieerd is. Daarnaast is neuropsychologie een veld wat snel verandert. Zo is er onlangs een nieuwe bloedtest ontwikkeld, waarbij je gelijk kan zien of iemand hoger risico heeft op het ontwikkelen van Alzheimer. Ik leer zo constant nieuwe dingen over de neuropsychologie.

Wat zwaar is aan mijn werk, is dat je veel mensen meemaakt met een verminderde kwaliteit van leven door de ziekte van Alzheimer. Niet alleen voor de persoon zelf is dit heel naar, maar ook voor de mantelzorger.

Heb je tips voor mensen die ook als neuropsycholoog willen werken? 

Jazeker. Mijn tip is om je te specialiseren in een specifieke doelgroep. Mijn interesse ligt bij ouderen met dementie. Als je daar veel vanaf weet is het zoveel makkelijker om een baan te krijgen en onderzoek te doen in dat veld.

Houd ook altijd goed contact met je docenten. Je kan bijvoorbeeld vragen welke onderzoeken er momenteel zijn en of er nog een onderzoeksassistent nodig is. Ook via de website meesters in de psychologie kan je aan vacatures komen.

Het kan lastig zijn om je eerste baan als neuropsycholoog te vinden, maar als je eenmaal binnen bent zit je goed!

Tot slot, zien we jou de komende tijd nog werken bij het Brain Research Center? 

Er is nog zoveel te doen op dit vakgebied. Het Brain Research Center heeft net een tweede vestiging in Den Bosch geopend. We willen meer onderzoeken doen naar Alzheimer met meer deelnemers. Ook zijn we ons eigen team van artsen, neuropsychologen en studie coördinatoren aan het uitbreiden. Je ziet mij hier dus nog wel even!