Ceremoniemeester, bruiloftstyling of een bruiloft organiseren van A tot Z; Nikki doet het allemaal. Begonnen als stagiair bij Trouwbeleving en nu eigenaresse van hetzelfde bedrijf, samen met haar andere bedrijven ‘Nikki de Lang Wedding & Events‘ en ‘Trouwchicks‘. Hoe is het om als weddingplanner te werken? Heeft ze tips voor anderen die ook weddingplanner willen worden?

Hoe ben je weddingplanner geworden? 

Tijdens mijn Marketing en Communicatie opleiding wist ik al dat ik weddingplanner wilde worden. Het plannen en organiseren en het persoonlijk contact met de bruidsparen leek me heel erg leuk.

Ik wilde wel nog verder studeren en mijn HBO diploma Vrijetijdsmanagement halen. Ik ben naast mijn opleiding Vrijetijdsmanagement stage gaan lopen bij verschillende bedrijven in de trouwbranche, zoals bij bruidsmeisje, trouwbeleving en trouwen in het bos.

Door mijn stages kon ik een goed netwerk opbouwen. Zo kwam ik op trouwbeurzen bijvoorbeeld in contact met verschillende leveranciers. Deze heb je nodig voor bijvoorbeeld de catering op een bruiloft. Tijdens mijn stage ben ik begonnen met mijn eigen bedrijf.

Hoe ziet een werkdag als weddingplanner eruit? 

Ik breng veel tijd door op kantoor. Ik doe veel voorbereidend werk, zoals het zoeken van leveranciers en het maken van draaiboeken en stylingsplannen.

Ook heb ik veel contact met het bruidspaar. In het begin maak ik een afspraak met het bruidspaar om de wensen te bespreken. Hoe zien ze de dag voor zich? Natuurlijk heb je ook tijdens het plannen van een bruiloft veel contact met het bruidspaar.

Daarnaast bezoek ik trouwlocaties, bekijk ik de bloemen en proef ik of de taart wel goed smaakt!

weddingplanner worden

Hoeveel uur per week werk je?

Ik denk wel 60 tot 70 uur. Ik werk elke zaterdag en ook zo’n 3 tot 4 avonden in de week. Vaak spreek ik met bruidsparen in de avonden af, omdat ze overdag werken. Daarnaast zijn trouwerijen vaak in het weekend of op een vrijdag.

Kan iedereen weddingplanner worden?

Nee. Je moet het wel echt in je hebben om te plannen en te organiseren. Je moet structureel zijn en perfectionistisch. Mensen gaan als het goed is maar een keer trouwen en de dag moet perfect geregeld zijn. Je moet je kunnen inleven in andere mensen.

Je hebt ook opleidingen om weddingplanner te worden, maar ik denk zelf dat je het meeste leert in de praktijk. Het is een wereld waarin iedereen elkaar kent. Zorg ervoor dat je een netwerk opbouwt en praktijkervaring opdoet.

‘Het beroep van weddingplanner is niet alleen maar leuk’

Zijn er vooroordelen over het beroep van een weddingplanner?

Mensen denken dat het organiseren van bruiloften alleen maar leuk is, maar dat is natuurlijk niet zo. Dingen kunnen altijd anders lopen dan gepland. Zo heb ik weleens gehoord dat een trouwlocatie is afgebrand.

Ook is het hard werken. Ik ben altijd bereikbaar. Er zijn gerust bruidsparen die me zondagavond om half 11 nog berichtjes sturen.

Wat ik veel van bruidsparen hoor is dat ze denken dat een weddingplanner heel duur is. Dit valt echt mee. Voor elk budget is er wel een oplossing te bedenken.

Hoe onderscheid je je van concurrenten?

Ik probeer mezelf te zijn en ook het gezicht achter het bedrijf te laten zien. Ik vind het belangrijk dat mijn klanten mij leren kennen. Zo plaats ik filmpjes op mijn website, Facebook en Instagram om te laten zien wat ik aan het doen ben.

Hoe kom je aan klanten? 

Door te adverteren. Ik adverteer op theperfectwedding.nl, maar ook op Facebook en Instagram. Ook kan je aan klanten komen door op beurzen te staan.

Wat is je meest bijzondere bruiloft 

Elke bruiloft en ceremonie blijven heel bijzonder. Toch blijven de eerste bruiloften die je organiseert je altijd bij. Elke bruiloft is heel anders en op zijn eigen manier uniek, maar het blijft natuurlijk wel gewoon mijn werk.

Afgelopen zomer was ik in België bij een heel mooi kasteel. Explore by LUTE en Klooster Bethlehem zijn ook altijd mooie locaties.

weddingplanner wordenCredit: Stories by Josan

Na het bijwonen van zoveel bruiloften…heb je een favoriete bruidstaart? 

Ik houd eigenlijk helemaal niet van bruidstaarten, haha! Wel vind ik een bourgondische tafel altijd heel lekker met cheesecake en red velvet.

‘Ik houd eigenlijk niet van bruidstaarten’

Heb je tips voor mensen die ook weddingplanner willen worden?

Ga de praktijk in en probeer of je met iemand mee kan lopen. Het hebben van een goed netwerk is zo belangrijk. Laat jezelf zien op Instagram en Facebook en probeer ook op deze kanalen je netwerk te laten groeien. Zo deel ik bijvoorbeeld altijd als ik een leuke afspraak met een leverancier of bruidspaar heb gehad.

Tot, slot wat zijn de groeiplannen van je bedrijven? 

Door Trouwbeleving en Nikki de Lang Weddings & Events te combineren wil ik nog meer bruidsparen inspireren. Met Trouwbeleving organiseer ik ongeveer 15 trouwbeurzen per jaar.