1. Werk op de universiteit
Als je nog in de buurt van je universiteit woont, kan je kijken welke mogelijkheden er zijn om te werken op de universiteit. Denkt bijvoorbeeld aan onderzoeksassistent, bij bijvoorbeeld de faculteit van biologie, scheikunde, psychologie of zelf kunstgeschiedenis. Ook is het mogelijk administratieve werkzaamheden te doen of als onderwijsassistent te werken. Vaak zijn er veel mogelijkheden voor als je net bent afgestudeerd. Vraag bij je connecties van de universiteit naar de mogelijkheden.
2. Ga op zoek naar een stage of werkervaringsplaats
Voor een stage is het vaak verplicht dat je nog ingeschreven staat bij een universiteit, maar dit geldt niet voor alle stageplekken. Als dit wel het geval is kan je op zoek gaan naar een werkervaringsplaats. Als je net afgestudeerd bent is de kans groot dat je een geschikte stage of werkervaringsplaats vindt, zeker als je fulltime beschikbaar bent. Hoewel je vaak wel iets betaald krijgt, werk je voornamelijk voor de werkervaring en de connecties.
3. Investeer in je passie
Houd je van schilderen? Kan je niet genoeg krijgen van yoga en pilates? Ben je goed in bergbeklimmen? Als je een passie hebt waar je ook je geld mee kan verdienen, kan je overwegen om hierin te investeren. Volg bijvoorbeeld trainingen, behaal diploma’s of geef zelf les. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een yoga teacher training, het behalen van je bergbeklimmer certificaat of geef zelf schilderlessen in je buurtcentrum. Genoeg mogelijkheden! De tijd na je afstuderen kan je gebruiken om serieus te kijken of je van je passie je beroep kan maken. Niet alleen zal je het naar je zin hebben op werk, ook kan je nu de ervaring en vaardigheden opdoen die je nodig hebt om van je passie je beroep te maken.
4. Werk als au pair
Voor iedereen die van kinderen houdt is werken als au pair een goede mogelijkheid. Als je bij een gezin thuis woont, krijg je vaak in ruil daarvoor overnachting en eten. Soms ga je ook mee op reis met het gezin en krijg je wekelijks betaald.
5. Vrijwilligerswerk
Hoewel vrijwilligerswerk je geen inkomen oplevert, is het een waardevolle manier om je tijd te besteden. Je draagt op een positieve manier bij aan de maatschappij, terwijl je een netwerk opdoet van andere vrijwilligers en medewerkers. Je kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen in het buitenland voor een aantal maanden, in je eigen woonplaats voor mogelijkheden kijken of vragen of ze bij non-profit organisaties je hulp kunnen gebruiken. Voor vrijwilligerswerk in Nederland klik hier en voor vrijwilligerswerk in het buitenland klik hier.
6. Educatie
Als je jezelf verder wilt ontwikkelen, specifieke vaardigheden wilt opdoen of als je meer wilt leren over een ander gebied dan waar je voor gestudeerd hebt kan je kijken naar opleidingen en cursussen. Als je bijvoorbeeld bent afgestudeerd in Engelse taal en cultuur, maar je wilt graag verder op het gebied van grafisch design, kunnen cursussen je een basis geven om naar startersbanen op dat gebied te zoeken.
7. Seizoenswerk
Seizoenswerk kan een leuke manier zijn om verschillende typen werkervaring op te doen. Er is veel seizoenswerk beschikbaar bij bijvoorbeeld ski resorts, stranden, cruise schepen etc. Seizoenswerk is ook een geschikte manier om buitenlandervaring op te doen. Als je goed plant kan je op deze manier voor een vol jaar werken.
8. Engelse les geven
Engels is de voertaal voor internationale handel. Mensen in vooral Azië en Latijns-Amerika willen graag Engels leren. Via de internationale ambassade, talenscholen en bemiddelaars kan je aan de slag als Engels docent nadat je bent afgestudeerd. Voor meer informatie klik hier.
9. Ga werk doen dat je altijd al had willen doen
Als je nog niet aan het 9 tot 5 leven wilt beginnen, kan je ook parttime gaan werken in een gebied waar je passie ligt. Denk aan een bedrijf waar je altijd al had willen werken, maar nooit de tijd voor had om uit te proberen. Denk aan bijvoorbeeld een bloemenwinkel of in een hotel. Dit geeft je de mogelijkheid om geld te sparen, maar kan ook weer tot mogelijkheden in de toekomst leiden.
10. Reizen
Ze zeggen dat de beste tijd om te reizen na je afstuderen is, wanneer je nog geen verplichtingen hebt. Reizen verbreedt je kijk op de wereld en is een belangrijke levenservaring. Als je besluit om te gaan reizen, kan je besluiten om een blog bij te houden en zo ook jouw multimedia-, schrijf- en webdesign skills laten zien. Ideaal is natuurlijk om reizen te combineren met een fulltime baan.