Onder je persoonlijke gegevens en boven je werkervaring kan je ervoor kiezen een profiel van jezelf te schrijven, ook wel een persoonlijk profiel genoemd. Het geeft je de kans om de lezer te laten weten waarop hij of zij moet letten. Een persoonlijk profiel is vooral nuttig als je in het verleden bijvoorbeeld verschillende soorten banen hebt gehad of als je nog niet veel werkervaring hebt. Door het opschrijven van een persoonlijk profiel kom je over als iemand die weet wat je wilt en waar je goed in bent. Het zijn een paar zinnen waarin je omschrijft wie je bent, waar je goed in bent en wat je ambities zijn.  

persoonlijk profiel

Op LinkedIn kan je ook een persoonlijk profiel invullen.

Het opstellen van een persoonlijk profiel

In een persoonlijk profiel heb je de kans om jezelf te verkopen en uit te leggen waarom jij bij een bepaald bedrijf past. Maak je profiel niet langer dan 5 zinnen, je wilt niet dat de lezer je persoonlijk profiel overslaat. Denk daarom goed na wat je wilt overbrengen. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

  • Waar ben ik goed in?
  • Wat zijn mijn behaalde resultaten?
  • Waar ben ik naar opzoek?
  • Wat zijn mijn ambities?

Wees specifiek in je profiel. Als je het hebt over ‘vaardigheden’, noem dan ook deze vaardigheden. Wees ook specifiek als je het hebt over algemene vaardigheden als ‘communicatie’. Ga voor jezelf na wat jouw specifieke vaardigheden zijn. Ben jij goed in onderhandelen? In mensen enthousiast maken? In observeren? Deze vaardigheden zijn veel specifieker en hebben meer betekenis dan alleen de skill ‘communicatie’.

Wat is een goed persoonlijk profiel?

Een krachtig persoonlijk profiel bestaat uit:

  • Wie ben jij – Achtergrond en ervaring
  • Wat heb je gedaan – Welke vaardigheden heb je te bieden? Wat heb je bereikt?
  • Waar wil je naartoe – Wat voor rol, organisatie en uitdagingen passen in jouw volgende stap?

Je kan je profiel schrijven in de ik-vorm, zodat het lijkt alsof er rechtstreeks kennis wordt gemaakt, maar ook in de derde persoon. Je begint je zin op een krachtige manier, doordat het begint met een werkwoord in plaats van ‘ik’.

Meest gemaakte fouten

  1. Het opschrijven van je motivatie

De motivatie hoort thuis in de brief, niet in je persoonlijk profiel.

  1. Een opsomming van kwaliteiten

Een persoonlijk profiel is geen simpele opsomming van kwaliteiten. Een opsomming van kwaliteiten zegt niks als dit niet in de context wordt geplaatst. Schrijf bijvoorbeeld niet op dat je pro-actief bent zonder een uitleg daarbij. Geef een voorbeeld waaruit blijkt dat je pro-actief bent of in welke baan je deze vaardigheid hebt ontwikkeld. Maak een stuk tekst over jezelf dat lekker loopt en omschrijf wat uniek is aan jou en waarom. Je zou bijvoorbeeld wel een regel kunnen maken met keywords over je specialisatie gebied, net als in de LinkedIn summary is gedaan. 

  1. Vermijd dooddoeners   

In sommige persoonlijke profielen vind je veel termen als ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging’, ‘inspirerende omgeving waarin ik mezelf kan ontwikkelen’ en ‘teamplayer’. Doordat deze uitspraken zoveel worden gebruikt verliezen ze hun betekenis. Wees origineel in je woordkeuze en laat je persoonlijk profiel nakijken door familie en vrienden.


Tip: CV en LinkedIn advies van een recruiter

Na mijn eigen afstuderen heb ik deze website opgericht om anderen te helpen met alle mogelijkheden na de studie. Inmiddels ben ik zelf al een aantal jaren werkzaam als recruiter. Dagelijks help ik mensen dus aan het vinden van nieuwe werk! Daarnaast bied ik ook CV en LinkedIn advies aan.

Wil jij je CV laten beoordelen door de ogen van een recruiter? Zelf benaderd worden voor banen op LinkedIn in plaats van afwijzingen krijgen? Stuur een berichtje naar: info@afgestudeerdendan.nl of neem een kijkje op mijn andere website: Job in The Netherlands