Van een eigen website tot een infographic; een creatief CV kan je helpen in je sollicitaties. In dit artikel lees je alles over een creatief CV en hoe jij er een kan maken:

Hoe maak ik een creatief CV?

Solliciteren via YouTube 

In een video sollicitatie kan je veel van jezelf laten zien. Hier gaat het niet alleen om woorden, maar werkgevers kunnen ook een beeld krijgen van je uitstraling en communicatie. Een goede YouTube sollicitatie kan je onderscheiden van andere kandidaten. Als je dit goed doet natuurlijk! Voor een succesvol filmpje moet je goed nadenken over het script. Denk na wat je wilt vertellen en hoe je dit kan uitbeelden op film.

Hier vind je twee voorbeelden van geslaagde sollicitaties:

Marleen zoekt naar een afstudeerstage. Ze vertelt over haar goede eigenschappen en werkervaring. De video eindigt met informatie over haar beschikbaarheid. In de video wordt mooi gebruik gemaakt van verschillende omgevingen en achtergronden. Zo zie je Marleen aan het werk en op verschillende locaties in haar studentenstad Amsterdam.

Ook de video van Sajita is een goed voorbeeld van een geslaagde sollicitatie via YouTube. Ze weet wat ze wilt vertellen en wat ze kan bijdragen aan een organisatie. De achtergrond is basic en professioneel en de video heeft een hoge kwaliteit.

Maak een infographic 

Door een infographic CV kan je op een originele manier de aandacht van potentiële werkgevers trekken. Door middel van logo’s, afbeeldingen en symbolen kan je informatie makkelijk visualiseren.

Hieronder zie je een voorbeeld:

Je CV hoeft natuurlijk niet een grote infographic te zijn. Je kan ook je CV onderscheiden door gebruik te maken van icoontjes, een header of een visuele carriere tijdlijn.

In onderstaand voorbeeld CV zie je dat op een creatieve manier gebruik wordt gemaakt van infographic elementen. Zo begint het CV met een header waarin de contactgegevens met icoontjes zijn afgebeeld. Ook wordt gebruik gemaakt van verschillende lettertypes en groottes. De werkervaring wordt weergeven door middel van een tijdlijn. De skills door middel van een visuele skills bar en de interesses staan in een woordenwolk.

creatief cv
Je kan zelf aan de slag met het maken van een infographic CV door middel van designtools als Canva of Piktochart. De website Vizualize is speciaal gericht op het veranderen van je CV in een infographic. Je kan je LinkedIn account koppelen en zelf aan de slag gaan.

Op de volgende pagina vind je meer gratis CV templates en voorbeelden

LinkedIn Profiel

Net als een CV laat je op LinkedIn je opleiding en werkervaring zien. Daarnaast kan je op LinkedIn ook je skills aangeven, referenties van anderen plaatsen en voorbeelden van je werk laten zien. Zo wordt het een creatief CV!

Je LinkedIn profiel kan je eenvoudig omzetten in een CV. Zorg ervoor dat je profiel zo volledig mogelijk is ingevuld. Je kan vervolgens je profiel downloaden als een PDF.

Een voordeel van het volledig invullen van je LinkedIn profiel is dat je ook makkelijker gevonden wordt door recruiters op het platform.

Een eigen website

Met een eigen website kan je je helemaal uitleven. Zo kan je je portfolio toevoegen, gebruik maken van video en heb je genoeg ruimte om je werkervaring over te brengen. Denk na wat je wilt vertellen en hoe een website je daarbij kan helpen.

Een voordeel van een website is dat je het telkens kan updaten met de laatste informatie.

Je kan gebruik maken van WordPress of Wix voor het bouwen van je website. Voor de hosting en een geschikt template betaal je een paar tientjes per jaar. Als je gratis en snel een website wilt maken kan je ook kijken naar about.me. Dit is een pagina waar je informatie over jezelf kan vertellen.

Hier vind je voorbeelden van geschikte websites:

creatief CV

Het CV van Pascal

Webdeveloper Pascal heeft een interactief CV gemaakt. Het CV bestaat uit verschillende onderdelen waar je makkelijk doorheen kan scrollen.

creatief CV

CV van Adam

Adam is een designer en dit is te zien aan zijn website! Hij maakt gebruikt van interactieve illustraties en felle kleuren.

Je eigen website is als een online visitekaartje. Je kan makkelijk met je netwerk je website delen, vooral als je op zoek bent naar een nieuwe baan of opdrachtgevers. Je kan op je website ‘deel’ knoppen plaatsen, zodat bezoekers je site via social media kunnen delen met anderen.

Natuurlijk kan een link naar je website op je traditionele CV niet ontbreken.

Een Prezumé

De tool Prezi is niet alleen geschikt voor het maken van presentaties, maar ook voor creatieve CV’s. Ofwel, een Prezumé. Door een Prezumé kan je goed je persoonlijkheid en creativiteit uitdrukken. Het kan een goede aanvulling zijn op je standaard CV. Zo kan je een link naar werkgevers sturen samen met je CV in PDF of Word. Ook kan je een link naar je Prezumé in je normale CV opnemen bijvoorbeeld door een aanklikbaar Prezi logo.

Een bekend voorbeeld van een Prezumé is die van Pascal. Pascal heeft via zijn Prezumé bij verschillende bedrijven de belangstelling gewekt. Zo kreeg hij zelfs een stage aangeboden bij Prezi zelf. Hier vind je het template van Pascal.

Wanneer gebruik je een creatief CV?

Een creatief CV is in sommige situaties meer geschikt dan in andere situaties. Creatieve CV’s zijn vooral geschikt als:

  • Je solliciteert op een creatief beroep, zoals marketing of grafisch designer
  • Je fotografie, film, audio of andere dingen van je werk wilt laten zien
  • Je bepaalde vaardigheden kan laten zien, zoals programmeren, design skills of het gebruik van social media
  • Je weinig werkervaring hebt en je je vaardigheden goed wilt laten uitkomen
  • Je wilt opvallen als er voor een vacature veel sollicitanten zijn

Creatieve CV’s kunnen je dus helpen met het laten zien van je vaardigheden en skills en het onderscheidt je van andere kandidaten.

Voordat je aan de slag gaat moet je goed nadenken of een creatief CV bijdraagt aan het doel dat je wilt bereiken. Je wilt natuurlijk uitgenodigd worden op een sollicitatiegesprek. Een creatief CV moet passen bij de functie en organisatie waar je solliciteert. Past het bij de bedrijfscultuur? Maar ook, past het bij je eigen persoonlijkheid?

Een creatief CV moet de inhoud ondersteunen. Je wilt dat je CV de aandacht trekt, maar dat tegelijkertijd de inhoud bij blijft. Kies dus een opmaak die past bij de informatie die je wilt overbrengen.

Vaak is een creatief CV een aanvulling op je standaard CV in PDF of Word. Veel werkgevers vragen nog steeds om een standaard CV. Dit is snel te beoordelen en geeft een volledig overzicht van de werkervaring.