Het noemen van vrijwilligerswerk op je CV kan een goede manier zijn om te laten zien welke vaardigheden je in huis hebt. Daarnaast zegt het ook iets over je karakter. Als je vrijwilligerswerk op je CV hebt staan kan je overkomen als iemand die zichzelf ontwikkelt, dingen onderneemt en maatschappelijk betrokken is. Maar hoe vermeld je vrijwilligerswerk op je CV? Vraag jezelf eerst het volgende af: 

Hoeveel relevante werkervaring heb je?

Als je net bent afgestudeerd, weinig werkervaring hebt of gaten in je CV kan vrijwilligerswerk een goede manier zijn om je toch te onderscheiden. Hoewel je niet voor vrijwilligerswerk wordt betaald, kan je wel waardevolle werkervaring opbouwen door de taken die je uitvoert. Je kan ervoor kiezen om vrijwilligerswerk op te nemen bij ‘Werkervaring’, als je dit werk bijvoorbeeld lang hebt gedaan en relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Noem de naam van de organisatie, de locatie en de periode dat je er gewerkt hebt. Noem daarnaast je werkzaamheden en dingen die je bereikt hebt. Als je al veel relevante werkervaring hebt, kan je er ook voor kiezen om vrijwilligerswerk bij ‘Overig’ te zetten.

Hoe relevant is het vrijwilligerswerk?

Als het vrijwilligerswerk relevant is voor de positie waarop je solliciteert, kan je ervoor kiezen deze te noemen bij ‘Werkervaring’. Bedenk dat de vaardigheden die je opdoet bij vrijwilligerswerk ook relevant kunnen zijn voor de positie waarop je solliciteert. Als je als vrijwilliger evenementen hebt georganiseerd om geld in te zamelen en plannen is een belangrijk onderdeel voor de functie waarop je solliciteert, kan je dit dus zeker vermelden. Als vrijwilligerswerk niet relevant is voor de functie waarop je solliciteert kan je deze noemen bij het kopje ‘Overig’.

Een voorbeeld

Net als het vermelden van werkervaring op je CV, gaat het er bij het vermelden van vrijwilligerswerk om wat jij hebt gedaan. Bedenk hoe het vrijwilligerswerk aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Stel je bent bij een roeivereniging vrijwilliger geweest en je solliciteert voor een marketing functie. Als je bij de vereniging de website en de nieuwbrief hebt ontworpen is dit zeker relevant voor de functie. Noem het dan onder ‘Werkervaring’:

Roeivereniging De Roei   2012 – huidig Amsterdam

  • Ontwerpen van de website (20.000 unieke bezoekers per maand)
  • Creëren en versturen van de nieuwsbrief naar 3.000 leden.

Als je bij de roeivereniging bardiensten hebt gedraaid als vrijwilliger is dit minder relevant voor de functie waarop je solliciteert. Je kan het dan vermelden bij ‘Overig’ of ‘Nevenwerkzaamheden’. Natuurlijk zijn dit geen strenge regels en is elk CV uniek. Probeer je in de schoenen van de werkgever te plaatsen en denk na wat voor beeld je van jezelf wilt scheppen.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een mooie aanvulling op je CV. Het laat zien dat je maatschappelijk betrokken bent en verschillende competenties hebt opgedaan. Als je erover nadenkt om vrijwilligerswerk te doen, denk dan altijd goed na wat voor vrijwilligerswerk bij je past en of het aansluit op het vakgebied waarin je werkzaam wilt zijn. Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Zo kan je vrijwilliger zijn bij de lokale sportclub, maar ook voorlezen voor kinderen met een taalachterstand. Voor meer informatie over vrijwilligerswerk en de mogelijkheden kan je hier klikken. Voor de mogelijkheden over vrijwilligerswerk in het buitenland kan je hier klikken.


Het CV-handboek

Een goed CV is een belangrijke succesfactor voor het vinden van een nieuwe baan. Sollicitatiecoach Perry heeft een handboek opgeschreven hoe je een CV opstelt dat het aantal uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek kan verdubbelen. Het meer dan 100 pagina’s tellende curriculum-vitae-handboek bevat Perry’s beste tips, trucs en methodes om een geweldig curriculum vitae op te stellen. Meer informatie vind je hier.