Een NFT kopen? Voor $1,100 een digitaal plaatje kopen. Ga ik dit echt doen? Een paar weken eerder had ik me nog voorgenomen om NFT’s aan me voorbij te laten gaan, maar inmiddels ben ik trotse bezitter van meerdere NFT’s. Hier lees je mijn ervaringen:

NFT kopen

Een van mijn NFT’s

Wat is een NFT?

Een NFT (non fungible token) is een online eigendomscertificaat. Dit kan gekoppeld worden aan digitale objecten en geregistreerd worden in de blockchain. Het unieke aan deze technologie is dat je zo eigendom van digitale objecten kan vastleggen. Denk hierbij aan kunst, maar bijvoorbeeld ook muziekfragmenten.

Je hoort steeds meer over NFT’s; een cryptopunk NFT die voor 23,7 miljoen wordt verkocht of Adidas die samen met Prada een NFT collectie lanceert. Ik denk zelf dat we nog maar een het begin staan van wat er allemaal mogelijk is met NFT’s. Je ziet nu dat steeds meer mensen zich interesseren voor NFT’s en ook grote merken zich ermee verbinden. Reden genoeg om er eens in te duiken.

Waar kun je een NFT kopen?

Ik heb zelf allereerst een account aagemaakt op OpenSea. Dit is een van de grootste handelsplatformen van NFT’s. Je betaalt hier met je Metamask wallet en de meeste betalingen vinden paats met Ethereum.

Je hebt ook andere platformen waar je NFT’s kan kopen zoals Solanart, Looksrare en Nifty Gateway. Een voordeel van Solanart is dat je met de cryptocurrency Solana betaalt. Deze munt heeft minder gas fees, oftewel transactiekosten, dan Ethereum. Ik heb zelf voor OpenSea gekozen, omdat het een van de grootste is. Ik vind ook de website mooi en overzichtelijk.

Daarnaast kan je ook NFT’s kopen op bekende exchanges, zoals Binance en Crypto.com.

Als je je Metamask wallet gekoppeld hebt aan een NFT platform kan je beginnen met de aanschaf van je eerste NFT’s.

Hoe kies je een NFT om te kopen?

Er zijn zoveel NFT collecties in omloop, dat het lastig is om te bepalen welke aan te schaffen. Het kan ook heel goed dat een NFT na een tijdje niks meer waard is. Het loont dus echt om goed onderzoek te doen naar de NFT en de collectie die je interessant vindt.

Op OpenSea kan je het volume zien van de collecties en ook de laagste prijs. Dit heet de floor price. Ik wilde zelf een NFT kopen met een hoog volume en floor price onder de 0,5 Ethereum.

Om te bepalen of jij een NFT wilt kopen kan je kijken op de website, Twitter en Discord van het project. Ik verwacht van de website dat het team erop staat en bekend is. Daarnaast kijk ik naar de roadmap en wat de plannen voor de toekomst zijn. Bij Twitter en Discord kijk ik naar de grootte van de community. Als je een tijdje in de Discord ziet krijg je een goed beeld hoe er onderling gecommuniceerd wordt en hoe er gesproken wordt over het NFT project.

Als je weet uit welke NFT collectie je een NFT wilt kopen, kan je natuurlijk kijken naar welke je zelf het mooiste vindt. Ik zou wel rekening houden met de floor price. Koop het liefste op deze prijs in of maak een offer onder deze prijs. Ook kan je kijken naar de rarity van je NFT. Hoe zeldzaam is deze NFT? Dit kan je bijvoorbeeld zien op Rarity.tools.

Een NFT kopen voordat deze op OpenSea staat

Voordat een collectie op OpenSea komt, is het al mogelijk deze eerder aan te schaffen. Dit heet minten. Hier kan je zien welke collecties binnekort uitgebracht worden. Vaak is er een private sale voor mensen die een whitelist plek hebben bemachtigd, door bijvoorbeeld een prijsvraag te winnen of door actief in de Discord community te zijn. Daarna is er voor public sale, voordat het op OpenSea komt.

Als je een NFT aanschaft voordat deze op OpenSea komt kan je deze vaak voor een betere prijs aankopen, maar je hebt ook meer concurrentie.

Mijn eerste NFT projecten

Ik had een paar collecties op het oog die ik erg interessant vond. Ik wilde proberen deze aan te schaffen voordat ze op OpenSea kwamen:

The Beeings

NFT kopen

The Beeings heeft een grote community opgebouwd en ook de kunst zelf vind ik heel leuk! Op de dag van de lancering van de NFT collectie was ik tot 1 uur in ’s nachts opgebleven om een Beeing te bemachtigen. Wat ik me echter niet realiseerde is dat ik samen met duizenden anderen was met hetzelfde doel. Hierdoor liepen de gas fees van Ethereum wel op tot $1,000..Daarnaast heb je ook de kans dat je transactie niet doorgaat als er heel veel vraag is, maar dan ben je wel de gas fees kwijt. Deze heb ik dus overgeslagen.

De mint prijs was 0.075 Ethereum + gas fees. Momenteel heeft de collectie op OpenSea een floor price van 0.07. Wie weet wat de prijs nog gaat doen, maar voor nu ben ik blij dat ik deze niet heb aangeschaft.

Update februari 2023: De floor price staat momenteel op 0,0097 ETH

Lives of Asuna

Image

Ook een project met een grote following en mooie anime kunst. Dit werd echter ook mijn eerste evaring met oplichting in de NFT wereld. Ik kwam op een website die een kopie leek van de daadwerkelijke Lives of Asuna website. Hier kon ik zogenaamd een Lives of Asuna aanschaffen. Ik was $500 dollar lichter, maar het was ook een goede les. Omdat de NFT wereld nog vrij nieuw en ongereguleerd is, zijn er ook veel scams actief. Let hier dus op! De mint price van Lives of Asuna was 0.08 ETH.

Update februari 2023: De floor price staat momenteel op 0.1169 ETH

Soul cafe

nft kopen

Mijn eerste succesvolle NFT aankoop! Ik was gelijk verliefd op de kunst, maar ook hoe er in de Discord met elkaar wordt gesproken. Ik vind dat het team echt een community heeft opgebouwd en ook bijzondere plannen voor de toekomst heeft. Ook schenkt het project veel geld aan goede doelen. Ik ben heel blij met mijn aankoop. Ik heb mijn NFT op OpenSea aangeschaft voor 0.333 Ethereum (toen $1,100). Ik ben van plan deze aan te houden en niet te verkopen.

Update februari 2023: De floor price staat momenteel op 0.0095 ETH

Fortune Friends Club 

NFT kopen

Ik heb deze gekocht vlak nadat de collectie op OpenSea werd gezet. Vaak zie je dan dat de prijs wat naar beneden gaat. Er wordt dan veel verhandeld door mensen die snel winst willen maken. Of mensen zijn teleurgesteld door de NFT die ze gekocht hebben in de private sale of public sale. De NFT wordt namelijk pas revealed op OpenSea. Ik heb deze voor 0.1 Ethereum aangeschaft.

Update februari 2023: De floor price staat momenteel op 0.013 ETH

VeeFriends Series 2 

NFT kopen

VeeFriends Series 2 is de tweede NFT collectie van Gary Vee. Gary Vee heeft een grote following en plaatst ook veel op YouTube over NFT’s. Ik heb deze gekocht vanwege de community van VeeFriends en het succes van de Series 1. De floor price van de eerste series staat op dit moment hoger dan 5 ETH. Ik vond dit teveel ETH om uit te geven en heb besloten om voor een hele schattige NFT uit de tweede collectie te gaan. Ik heb deze aangeschaft met een floor price van 0,57 ETH.

Update februari 2023: De floor price staat momenteel op 0.3079 ETH

En nu..?

Ik wil zelf mijn NFT’s een tijdje aanhouden en kijken hoe de projecten en de prijs zich gaat ontwikkelen. Ik merk dat ik het ook heel leuk vind om in de Discord onderdeel van de communities te zijn en de projecten zo te volgen. Er zijn ook mensen die een NFT aankopen en het gelijk weer doorverkopen om zo snel winst te maken. Het hangt maar net af van jouw strategie.

Update februari 2023 – NFT Kopen

Op het moment van schrijven zitten we in een bearmarket. De prijzen van cryptocurrencies staan laag, wat ook invloed heeft op NFT’s. Daarnaast lijkt de NFT hype van vorig jaar een beetje voorbij. Het is nu precies een jaar geleden dat ik me verdiepte in de wereld van NFT’s en ook 3 NFT’s heb aangeschaft:

Het ziet ernaar uit dat 2 NFT projecten het niet gered hebben. Soul Cafe Genesis en Fortune Friends Club leken veelbelovende projecten, maar konden dit niet waarmaken. Deze NFT’s worden vrijwel niet meer verhandeld en de floor price is slechts een paar dollar.

De NFT’s uit de collectie van VeeFriends hebben wel (een deel van) hun waarde gehouden. Dit komt waarschijnlijk doordat het een groter en bekender project is, wat minder snel in waarde afneemt.

Ik denk zeker dat NFT’s nog niet voorbij zijn en dat het een interessante investering kan zijn. Grote exchanges zijn ook begonnen met het aanbieden van NFT’s. Zo wordt het ook steeds makkelijk en laagdrempeliger om een NFT aan te schaffen.

Ik heb niet veel geluk gehad met mijn projecten, maar het kan zomaar zijn dat je investeert in een project wat wel x10 gaat. Daarnaast leer je ook constant bij. Zo heb ik zelf NFT’s gekocht in het midden van de hype. Nu, in deze bearmarkt, is een veel beter moment om te kopen.

Wat vind jij van NFT’s?