Heb je niet veel geld te besteden en wil je toch investeren? Misschien ben je net afgestudeerd en heb je nog niet veel geld om te investeren. Of ben je net aan je werkende carrière begonnen. Wat je situatie ook is: je hebt niet veel geld nodig om te beginnen met investeren. Hier lees je hoe je kan investeren met weinig geld:

  1. Vastgoed
  2. Cryptocurrency
  3. Goud en zilver
  4. Aandelen
  5. Startups

1. Vastgoed

Je kan op verschillende manieren in vastgoed investeren. En dit kan al vanaf een paar tientjes. Zo kan je investeren in vastgoedfondsen en crowdfundingsprojecten. Dit is een meer indirecte manier van investeren in vastgoed en je hebt er minder geld voor nodig. Daarnaast kan je natuurlijk ook zelf direct in vastgoed investeren. Hier heb je soms minder eigen vermogen voor nodig dan je denkt.

Op DeGiro kan je investeren in vastgoedfondsen, oftewel een Real Estate Investment Trust (REIT). Unibail-Rodamco-Westfield is bijvoorbeeld het grootste vastgoedfonds in Europa. Het Amerikaanse American Tower is een van de grootste vastgoedfondsen ter wereld. Je investeert in het vastgoed dat het bedrijf bezit en jij krijgt vervolgens een deel van de inkomsten uit de huur. Ook kan je investeren in vastgoed ETF’s; een verzameling van vastgoedfondsen. Een voorbeeld hiervan is het VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF.

Zelf investeer ik in vastgoed via crowdfundingsprojecten. Ik doe dit via EstateGuru, Brickstarter en Crowdrealestate. Via Estateguru investeer je in vastgoed in opkomende markten, zoals Slovenië en Estland. Het rendement ligt hier rond de 8%. Via Brickstarter investeer je in vakantiewoningen in het buitenland. Ik investeer zelf in een vakantiewoning in Alicante. Crowdrealestate is een Nederlands platform waarbij je ook in Nederlandse vastgoedprojecten investeert. Voordeel vind ik dat je maandelijks rente uitbetaald krijgt op je investering. De minimale inleg bij deze platformen is €50 en bij crowdrealestate €100.

Als je zelf vastgoed wilt bezitten zijn er verschillende manieren om dit zonder veel eigen vermogen voor elkaar te krijgen. Zo kan je kijken of je samen met iemand vastgoed kan kopen. Of een crowdfunding oprichten. Als je al een huis bezit kan je kijken of je de overwaarde op je eigen huis eruit kan halen. Als je het hebt over vastgoed spreek je over veel meer dan alleen woningen. Denk ook aan bedrijfsvastgoed, vakantiewoningen of garageboxen. Dit zijn vastgoedinvesteringen waarbij je minder eigen vermogen nodig hebt. Garageboxen heb je bijvoorbeeld vanaf €15,000.

2. Cryptocurrency

Over cryptocurrency is heel veel informatie te vinden. Laat je hierdoor niet afleiden. Je kan met kleine stapjes beginnen en zo steeds meer te weten komen. Eenvoudige platformen om te beginnen met cryptocurrency zijn Coinbase en Bitvavo. Je hebt geen minimaal bedrag nodig om te investeren.

Ik ben zelf begonnen met het kopen van Bitcoin en Ethereum. Dit zijn de bekendste munten. Daarna ben ik me gaan verdiepen in altcoins (= elke andere munt dan bitcoin). De laatste tijd heb ik geïnvesteerd in altcoins die met de Metaverse werken. Het is eigenlijk net zoals aandelen kopen: je kijkt welke munt of project jij interessant vindt en daar investeer je in.

Er zijn altcoins die opeens sterk kunnen stijgen, maar ook altcoins die opeens sterk kunnen dalen of helemaal niet meer bestaan. 

Een handige cursus over cryptocurrency is de Cryptocurrency Beginnerscursus van Derek en Patrick. Ze hebben ook een actieve Facebook pagina waar veel tips gedeeld worden.

3. Goud en zilver

Investeren in goud en zilver hoeft niet veel te kosten. Vanaf €10 heb je al een zilveren munt. Gouden munten zijn wat duurder; vaak een paar honderd euro. Zilverbaren en goudbaren heb je vanaf €75.

Continue wordt er geld bijgedrukt in de wereld. Hoe meer geld in omloop, hoe minder jouw geld waard wordt. Wist je dat er in 2020 40% van alle US dollars ooit zijn geprint? Edelmatelen als goud en zilver hebben over tijd hun waarde behouden. Veel beleggers hebben daarom een deel van hun portfolio in goud en zilver. Daarnaast kan je ook mooie rendementen behalen met goud en zilver. Als je in 2000 goud had gekocht had je nu een rendement van 400% gehad!

Zilver en goud kan je bijvoorbeeld kopen bij Goudstandaard.

4. Aandelen

Men denkt vaak over het beleggen in aandelen dat het moeilijk is of veel risico met zich meebrengt, maar wist je dat pensioenfondsen ook gewoon het pensioengeld van de burgers in aandelen beleggen?

Er is een verschil tussen losse aandelen, indexfondsen en obligaties. Met het kopen van een los aandeel koop je eigenlijk een stukje van een bedrijf. Zo ging Apple in 2002 de beurs op met een koers van $23.30 per aandeel. Dit aandeel is nu meer dan $170 waard! Aandelen zijn al te koop vanaf een paar euro. Je kan kijken welke aandelen jij interessant vindt en daarin investeren.

Lees ook: Hoe begin je met beleggen?

Als je minder risico wilt lopen kan je ook een indexfonds (ETF) kopen. Dit is een groepje van bedrijven, bijvoorbeeld de 50 grootste bedrijven ter wereld. Zo loop je minder risico als bijvoorbeeld een bedrijf niet goed presteert. Daarnast kan je investeren in obligaties. Dit zijn leningen. Een gebalanceerd portfolio kan bijvoorbeeld voor 80% uit ETF’s bestaan en voor 20% uit obligaties.

Via DeGiro kan je het goedkoopst aandelen kopen. Ook hebben ze geen beleggingslimiet opgelegd aan beleggers. Ook al wil je maar €1 per jaar beleggen. 

5. Investeren in startups

De makkelijkste manier om te investeren in startups is om aandelen van de betreffende startups te kopen. Zo kan je op DeGiro kijken of de startups waarin jij wilt investeren verhandelbaar zijn. Zo heb ik zelf een aantal jaar geleden aandelen in Tesla en Shopify gekocht. De koers van Shopify stond toen rond de $100 dollar. Nu is dat meer dan $1000!

Misschien heb je zelf al bepaalde startups in je hoofd waarin je wilt inversten. Of heb je gekeken naar de groei van bepaalde industrieen of bedrijven. Ik kijk zelf vaak naar hoeveel investeringen een startup al heeft gekregen en hoeveel mensen ze de komende tijd verwachten aan te nemen (=groei).

Startups die op DeGiro staan zijn al beurgenoteerd. Er zijn ook vele bedrijven die nog niet beursgenoteerd zijn waarin je kan investeren. Op deze websites staan verschillende startups waarin je geld kan investeren:

  • Leapfunder – Investeren in Europese startups. Vooral startups uit Nederland en Duitsland
  • Crowdaboutnow – Inveseren in kleine ondernemingen
  • Oneplanetcrowd – Investeren in duurzame startups

Waarin ga jij investeren?

 

Let op: Met beleggen kunt u uw geld verliezen. Op deze pagina staan affiliate links.