Veel mensen die een tussenjaar nemen, kiezen ervoor om deze (gedeeltelijk) in te vullen met werken. Of dit nu is om te sparen voor een reis, meer financiële vrijheid tijdens je studie te hebben of om gewoon lekker geld te verdienen. Bepaal wat jouw doelen zijn voor je tussenjaar en vervolgens hoe je je geld gaat verdienen:

werken tijdens je tussenjaar

Werken in het buitenland 

Tijdens je tussenjaar kan je werken combineren met reizen in het buitenland. Zo kan je geld verdienen en tegelijk de wereld zien. Op een boerderij werken in Engeland, of als au pair in Miami; er zijn zoveel mogelijkheden. Bij het uitzoeken van werk in het buitenland kan je ervoor kiezen het zelf te regelen of via een organisatie, zoals TravelActive. Als je het regelt via een bemiddelingsorganisatie scheelt dit je tijd, maar je betaalt hier wel voor.

Lees ook: 10x ideeën voor je tussenjaar in het buitenland 

De laatste tijd zijn er steeds meer organisaties die het makkelijk maken om te werken en reizen in het buitenland. Deze organisaties brengen ondernemers, freelancers en mensen die in het buitenland hun werk kunnen uitvoeren samen. Voorwaarde is dus wel dat je zelf al je geld kan verdienen met je eigen werkzaamheden.

Bijbaan

Als je al een bijbaan hebt, is het misschien wel mogelijk deze in je tussenjaar uit te breiden. Je kan aan je leidinggevende vragen of je het aantal uren dat je werkt kan verhogen. Als dit niet mogelijk is, kan je natuurlijk ook opzoek naar een nieuwe bijbaan waar je meer kan werken. Er zijn verschillende websites waar je bijbanen kan vinden.

Op Joblift kan je verschillende bijbanen vinden voor tijdens je tussenjaar

Tijdelijk fulltime werk 

Een manier om geld te verdienen in je tussenjaar is om een fulltime baan te nemen. Veel bedrijven bieden contracten aan voor een kortere periode, zoals 7 maanden. Zo kan je een aantal maanden werken en daarna bijvoorbeeld gaan reizen. Op vacaturesites en bij uitzendbureaus kan je op zoek gaan naar tijdelijk fulltime werk. Een voordeel is dat je zo ook aan een werkritme kan wennen en werkervaring kan opdoen.

Vrijwilligerswerk

Een manier om te werken tijdens je tussenjaar, is het doen van vrijwilligerswerk. Zeker als je het lastig vindt om aan betaald werk te komen, kan dit een nuttige tijdsbesteding zijn. Kies voor vrijwilligerswerk dat aansluit bij je interesses. Door vrijwilligerswerk doe je werkervaring en een netwerk op. Ook als je nog niet zeker bent wat voor baan bij jou past, of een andere richting op wilt dan waarvoor je gestudeerd hebt kan vrijwilligerswerk je hierbij helpen.

Flexibel werken 

Dagjeswerk is een van de best betaalde baantjes die je kan doen. Een voordeel is ook dat je dit heel flexibel kan inplannen. Het platform Temper maakt het bijvoorbeeld mogelijk om je in te schrijven voor verschillende shifts. Dit kan horecawerk zijn, maar ook garderobe of catering werkzaamheden. Ook op websites als werkspot, waar je betaald krijgt voor kortlopende klusjes rondom het huis, en bij maaltijdbezorgers als Deliveroo kan je makkelijk, flexibel wat bijverdienen. Ook op vacaturesites kan je zoeken naar flexibel werk.

Start je eigen bedrijf of ga freelancen 

Als je met het idee rondloopt je eigen bedrijf te beginnen, is een tussenjaar misschien wel de beste tijd om ervoor te gaan. Tijdens een studie of werk heb je immers veel minder tijd om aan je eigen bedrijf te werken. Daarnaast is dit een periode in je leven waarin je risico’s kan nemen. Je hebt waarschijnlijk nog niet veel vaste lasten of verplichtingen.

Lees ook

Dit moet je weten voordat je een tussenjaar neemt 
10x ideeën voor je tussenjaar in Nederland
10x ideeen voor je tussenjaar in het buitenland
Werken in het buitenland tijdens je tussenjaar