Een tussenjaar is een jaar waarin je vrij neemt voordat je aan een vervolgopleiding begint. Je kan ook een tussenjaar nemen na het afronden van je studie en voordat je gaat werken. In een tussenjaar kan je jezelf ontwikkelen en nieuwe ervaringen opdoen. Je kan ervoor kiezen je tussenjaar in het buitenland door te brengen, maar misschien word je wel net zo gelukkig van alle mogelijkheden voor een tussenjaar in Nederland. En vaak is dit een stuk goedkoper. In dit artikel vind je ideeën voor een invulling van je tussenjaar in Nederland:
1. Start je eigen bedrijf of ga freelancen
Als je met het idee rondloopt je eigen bedrijf te beginnen, is een tussenjaar misschien wel de beste tijd om ervoor te gaan. Tijdens een studie of werk heb je immers veel minder tijd om aan je eigen bedrijf te werken. Daarnaast is dit een periode in je leven waarin je risico’s kan nemen. Je hebt waarschijnlijk nog niet veel vaste lasten of verplichtingen. Er zijn verschillende communities waarin je ideeën kan uitwisselen of op zoek kan gaan naar nieuwe teamleden. Als je wilt freelance kan je op de website freelancespecialisten.nl je diensten aanbieden.
2. Geef voorlichting over kinderrechten
Door middel van het geven van voorlichting kan jij je inzetten voor zaken die je echt belangrijk vindt. Warchild zoekt bijvoorbeeld vrijwilligers die verschillende gelegenheden bezoeken om voorlichting te geven en mensen tot actie aan te zetten. UNICEF zoekt jeugdvoorlichters die gastlessen geven over kinderrechten aan leerlingen van scholen.
3. Neem deel aan de ‘gig economy’
De gig economy, ook wel de platformeconomie, stelt je in staat om flexibel te werken door middel van kortlopende opdrachten. Het meest bekende voorbeeld is Uber, waarbij de chauffeurs via een smartphone verbonden worden met hun klanten. Andere platformen die kortlopende opdrachten aanbieden zijn werkspot, voor als je handig bent met klussen rondom het huis en Deliveroo voor het flexibel bezorgen van maaltijden. Uitzendbureaus bieden ook vaak tijdelijke klussen aan.
4. Leer koken
Misschien ga je na je tussenjaar op jezelf wonen, of woon je al op jezelf maar zou je graag je kookkunsten willen verbeteren. In je tussenjaar heb je de tijd om hieraan te werken. Op internet en in kookboeken zijn veel eenvoudige recepten te vinden die je kan uitproberen. Als je een moeder, vader, tante, of iemand anders in je omgeving hebt die goed kan koken kan je natuurlijk ook vragen of je mee mag helpen en het zo leren. Op de site van nlvoorelkaar vind je vrijwilligerswerk waarbij je je opgedane kook skills gelijk in de praktijk kan brengen.
5. Ga bij de radio werken
Heb je altijd al eens willen weten hoe het er achter de schermen bij de radio aan toe gaat? Tijdens je tussenjaar in Nederland kan je hierachter komen. Verschillende omroepen hebben vacatures voor vrijwilligers die kunnen helpen bij het vergaren van nieuws, het voorbereiden van interviews en het presenteren van de uitzending. De werkzaamheden zijn vrij divers en zeker interessant als je interesse hebt in media. Je kan direct een mailtje sturen naar lokale omroepen bij jou in de buurt of kijken of er vacatures zijn geplaatst op bijvoorbeeld een vrijwilligers platform.
6. Zet je in voor zwerfkatten
Waarom zou je ver weg gaan om vrijwilligerswerk met dieren te doen? In Nederland zijn er ook genoeg mogelijkheden. De Dierenbescherming is in Nederland verantwoordelijk voor het opvangen van dieren in nood, het bestrijden van dierenmishandeling en de naleving van de dierenwetgeving. Een manier hoe ze dat doen is door het opvangen van zwerfkatten. Als vrijwilliger help je mee met de verzorging van de zwerfkatten, zoals het schoonmaken van de hokken en het eten geven. Meer informatie vind je hier.
7. Denk na over wat je wilt
Misschien heb je voor een tussenjaar gekozen omdat je niet goed wist welke studiekeuze je moest maken. Of ben je net klaar met je studie, maar heb je geen idee wat voor werk je zou willen doen. Gebruik je tussenjaar om een antwoord te krijgen op deze vragen. Probeer dingen uit. Sta stil. Vraag jezelf af wat je gelukkig maakt en hoe je je leven wilt inrichten. Dit is niet altijd makkelijk. Er zijn vele loopbaanboeken, coaches en trainingen beschikbaar die je op de goede weg kunnen helpen.
8. Werk een half jaar via de starters beurs
Als je tussen de 18 en 26 jaar bent, een diploma hebt afgerond (maakt niet uit welk niveau) en werkervaring wilt opdoen tijdens je tussenjaar in Nederland, kan de startersbeurs iets voor je zijn. Gedurende zes maanden werk je 32 uur per week voor minimaal 500 euro per maand. Het doel van de startersbeurs is om de kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten en om hun competenties en vaardigheden te verbeteren. Hier kan je de openstaande vacatures bekijken. Na het half jaar is er geen zekerheid dat je kan blijven, maar je kan wel relevante werkervaring opdoen.
9. Backpacken in je eigen land
Waarom niet meer van Nederland ontdekken in je tussenjaar? Veel mensen zijn zo gefocust op reizen naar verre bestemmingen, dat we al het moois dat Nederland te bieden heeft vergeten. Heb jij de Zaanse Schans weleens bezocht, de Hoge Veluwe of de Biesbosch? Of denk eens aan steden als Gouda, Maastricht en natuurlijk Amsterdam. Door in hostels te slapen kan je op een goedkope manier je eigen land verkennen.
10. Leer een nieuwe (programmeer)taal
Je hoeft niet naar Spanje om Spaans te leren of naar de Verenigde Staten om Engels te leren. Alle mogelijkheden om een nieuwe taal te leren heb je namelijk ook in Nederland. De app Duolingo kan je hierbij helpen. Je kan er ook voor kiezen een iets andere, maar zeker net zo nuttige, taal te leren: de taal van het programmeren. Er is steeds meer vraag in de arbeidsmarkt naar mensen met verstand van programmeren. Daarnaast kan het voor jezelf ook nuttig zijn als je bijvoorbeeld een website wilt opzetten of freelance wat wilt bijverdienen. Er zijn veel sites die gratis cursussen aanbieden, zoals Codecademy.
Voordat je je tussenjaar invult, is het belangrijk bij jezelf na te gaan wat je uit je tussenjaar wilt halen en wat je drijfveren zijn. Wil je jezelf beter leren kennen? Werkervaring opdoen? Vaak bestaat een tussenjaar uit een combinatie van opties. Zo kan je bijvoorbeeld terwijl je doordeweeks werkervaring opdoet, in de weekenden bezig zijn met het leren van Spaans. Of misschien doe je een paar maanden vrijwilligerswerk, om vervolgens Nederland door te reizen. Er zijn vele mogelijkheden te ontdekken. Dit is jouw jaar, maak er het meeste van!
Voor meer inspiratie en informatie zijn er de pagina’s
– Vrijwilligerswerk en opleidingen en cursussen
– Ideeën voor een tussenjaar in het buitenland
– Dit moet je weten voordat je een tussenjaar neemt
Geef een reactie