Een tussenjaar is een jaar waarin je vrij neemt voordat je een vervolgopleiding begint. Dit kan zijn na je middelbare school, maar ook na je bachelor of masterdiploma. Je kan ook een tussenjaar nemen na het afronden van je studie en voordat je gaat werken. In een tussenjaar kan je je persoonlijk ontwikkelen en nieuwe ervaringen en ideeën opdoen. De invulling van je tussenjaar kan een lastige keuze zijn, aangezien er zoveel mogelijkheden zijn. In dit artikel vind je ideeën voor een invulling van je tussenjaar in het buitenland:
1. Au Pair in San Francisco
Als je van kinderen houdt en tegelijkertijd een nieuwe cultuur wilt leren kennen, is werken als au pair misschien wel iets voor jou. Je woont in een gastgezin, past op de kinderen en maakt het alledaagse gezinsleven mee. Je krijgt kost en inwoning en loon. In je vrije tijd kan je het land ontdekken. Au pairs in Amerika hebben een visum op grond van een uitwisselingsprogramma. Een voorwaarde van het visum is dat je 6 credits aan een geaccrediteerd college moet behalen. De ideale manier om je werk als au pair te combineren met vakken aan een Amerikaanse Universiteit. Bemiddelingsorganisaties die au-pair programma’s aanbieden zijn TravelActive en Activity International. Je kan hier ook een gratis au pair brochure aanvragen.
2. Vrijwilliger bij Monkey Rehabilitation centre in Zuid Afrika
In Zuid-Afrika bevindt zicht het Monkey Rehabilitation Centre. Als je van dieren houdt en Zuid Afrika wilt ontdekken kan dit een mooie invulling van je tussenjaar zijn. Het centrum is gespecialiseerd in de opvang van aapjes, maar ook andere dieren zoals reptielen en vogels worden hier verzorgd. Het doel van het project is om gewonde dieren op te vangen, te verzorgen en ze weer leren voor zichzelf te zorgen. Als vrijwilliger help je met de dagelijkse verzorging van de aanwezige dieren. Meer informatie kan je hier vinden.
3. Backpacken in Zuid-Oost Azië
Natuurlijk mag backpacken in Azië niet op deze lijst ontbreken. Veel mensen kiezen ervoor hun tussenjaar in Zuid-Oost Azië door te brengen. En wie geeft ze ongelijk? De vriendelijke mensen, mooie stranden en rijke geschiedenis maken deze regio al jaren een populaire backpack bestemming. Backpacken in Zuid-Oost Azië hoeft niet duur te zijn, voor zo’n 600 euro per maand kan je al rondkomen. Je kan er ook voor kiezen Zuid-Oost Azië te combineren met andere landen en er een wereldreis van maken. Vaak is het boeken van een ‘round the world ticket‘ dan voordeliger.
4. Leer de Salsa in Cuba
Wie naar de film Dirty Dancing heeft gekeken, zal vast weleens gedroomd hebben om salsa te leren dansen in Cuba. Havana, de hoofdstad van Cuba, ademt dans. Naast salsa, kan je ook andere dansstijlen leren zoals reaggeton, bachata en de tango. Er zijn verschillende dansscholen waar je het kan leren. Je kan gelijk je danskunsten in de praktijk brengen in de bars, restaurants, maar ook op de straten van Cuba. Activity International heeft een speciaal programma samengesteld voor het volgen van danslessen in Cuba
5. Surfen in Australië
Een andere populaire bestemming om heen te gaan in je tussenjaar in het buitenland is Australië. Als je in Australië bent moet je natuurlijk surfen en de surf cultuur meemaken. Australië kent door haar enorme kustlijn veel surf spots. Zo kan je surfen in Brisbane, Sydney, Byron Bay, Gold Coast en op nog veel meer plekken. Je kan ervoor kiezen om zelf een surfschool uit te zoeken als je in Australië bent, maar er zijn ook samengestelde reizen gericht op surfen in Australië. Voorbeelden zijn de programma’s van Kilroy en Activity International.
6. Leer Chinees in Shanghai
Chinees (Mandarijns) is de meest gesproken taal ter wereld. China is ook een belangrijke wereldmacht. Als jij je tussenjaar in het buitenland invult met het leren van de Chinese taal is dit zeker een mooie aanvulling op je CV. Dit kan ook een goede invulling van je tussenjaar zijn als je houdt van het leren van talen en van de Chinese cultuur. Een organisatie die taalreizen aanbiedt in Shanghai is EF.
7. Retreat op Bali
In een retreat neem je tijd voor jezelf om te reflecteren en nieuwe inzichten op te doen. Het betekent letterlijk jezelf terugtrekken. Een tussenjaar kan de ideale tijd zijn om over jezelf na te denken en stil te staan. Er zijn retreats specifiek gericht op yoga, mindfulness, maar ook op het gebied van voeding. Retreats vinden over de hele wereld plaats, maar toch wel een speciale plek om een retreat te volgen is op Bali. Hier vind je vele gezonde eettentjes, yogascholen en meditatielessen. Bookyogaretreats.com is een website waar je wereldwijd retreats kan vinden en boeken.
8. Vrijwilligerswerk zeeschildpadden Costa Rica
De meeste schildpadden zijn een bedreigde diersoort. Op schildpadden wordt namelijk gejaagd voor het vlees en de eieren. Jij kan bijdragen aan het voorbestaan van zeeschildpadden door te helpen met het beschermen van de eieren. Zeeschildpadden leggen hun eieren op het strand. Als vrijwilliger help je met het patrouilleren op het strand, het overbrengen van eieren naar de couveuse en het vrijlaten van schildpadjes die net uit het ei zijn gekomen. Hier kan je meer over het werk lezen.
9. Vraag aandacht voor mensenrechten in Argentinië
Voor iedereen die geïnteresseerd is in mensenrechten zijn er verschillende projecten en campagnes rondom het creëren van bewustwording waaraan jij kan bijdragen. In Argentinië kan je vanuit het Human Rights kantoor werken aan verschillende projecten. Zo kan je voorlichting geven op scholen over mensenrechten, samenwerken met de lokale autoriteiten om kinderhandel aan te pakken of slachtoffers van de schending van mensenrechten bijstaan. Een organisatie die je kan helpen dit te regelen is projects-abroad.
10. Werk op een organic boerderij in Engeland
Via de organisatie Wwoof kan je werken op organic boerderijen. Wwoof is de afkorting voor world wide opportunities on organic farms. Het eerste Wwoof project werd door grondlegster Sue Coppard georganiseerd in East Sussex in Groot Britannië, maar inmiddels is Wwoof wereldwijd actief. De organisatie brengt vrijwilligers in contact met biologische boerderijen. In ruil voor 4 uur vrijwilligerswerk per dag krijg je eten, accommodatie en de kans om te leren over organic lifestyles. Aangezien je geen kosten maakt, kan dit een goede optie zijn voor een goedkoop tussenjaar in het buitenland.
Tip: The Lonely Planet
Er zijn wereldwijd vele mogelijkheden om je tussenjaar in te vullen. Vooral de boeken van The Lonely Planet kunnen handig zijn met het voorbereiden van zo’n reis:
The Lonely Planet: the Big Trip
Dit boek is speciaal geschreven voor mensen die een langere tijd in het buitenland willen zijn en willen werken. Hier vind je praktische informatie voor het plannen van je reis. Ook geeft het boek inspiratie en tips voor het vinden van werk in het buitenland.
The Lonely Planet: Ultieme Reisplanner
In dit boek ontdek je tientallen bestemmingen die elk worden aanbevolen omdat ze tijdens een bepaalde maand het best bezocht kunnen worden: door hun klimaat, ‘value for money’ of gewoonweg omdat er juist dan veel te beleven valt.
The Lonely Planet: Ultieme Bestemmingen
Ideaal voor iedereen die nog wat inspiratie nodig heeft waar je in het buitenland wilt werken. In Ultieme bestemmingen geven de reisexperts van Lonely Planet de ultieme top 500 van beste plekken op aarde om naar af te reizen.
Voordat je je tussenjaar invult, is het belangrijk bij jezelf na te gaan wat je uit je tussenjaar wilt halen en wat je drijfveren zijn. Wil je meer van de wereld zien? Jezelf leren kennen? Werkervaring opdoen? Vaak bestaat een tussenjaar uit een combinatie van opties. Zo kan je bijvoorbeeld eerst in Nederland werken, om vervolgens een taalcursus te doen in combinatie met vrijwilligerswerk in het buitenland. Er zijn vele mogelijkheden te ontdekken. Dit is jouw jaar, maak er het meeste van!
Voor meer inspiratie en informatie zijn er de pagina’s:
– werken in het buitenland, vrijwilligerswerk in het buitenland en studeren in het buitenland.
– Wil je liever in Nederland blijven? Lees dan de pagina met ideeën voor je tussenjaar in Nederland.
– Dit moet je weten voordat je een tussenjaar neemt en werken in het buitenland tijdens je tussenjaar
Geef een reactie