Een tussenjaar is een jaar waarin je vrij neemt voordat je een vervolgopleiding begint. Dit kan zijn na je middelbare school, maar ook na je bachelor of masterdiploma. Je kan ook een tussenjaar nemen na het afronden van je studie en voordat je gaat werken. In dit jaar kan je je persoonlijk ontwikkelen en nieuwe ervaringen en ideeën opdoen. De invulling kan een lastige keuze zijn, aangezien er zoveel mogelijkheden zijn. In dit artikel lees je wat je moet weten voordat je een tussenjaar neemt:

Wat wil je uit je tussenjaar halen? 

De reden om een tussenjaar te nemen kan voor iedereen verschillend zijn. Sommige afgestudeerden willen meer van de wereld zien, anderen willen hun talenkennis vergroten of buitenlandse werkervaring opdoen. Wat je wilt meemaken en eruit wilt halen is heel persoonlijk. Vaak wordt voor een tussenjaar gekozen in de periode na je eindexamen van de middelbare school of na het behalen van je bachelor- of masterdiploma. Je tussenjaar kan dan ook gebruikt worden om je goed te oriënteren op een vervolgstudie of op je eerste baan. Om van je jaar een succes te maken is het goed om optijd van tevoren na te denken wat jijzelf eruit wilt halen. Een tussenjaar is jouw jaar, neem de tijd om na te denken hoe je het zinvol wilt invullen.

Hoe ga je je tussenjaar invullen?

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om je tussenjaar in te vullen. Een goed startpunt om te beginnen is bij je motivatie om een jaar ertussenuit te gaan. Wat wil je in je tussenjaar meemaken? Wat wil je eruit halen? Als je je talenkennis wilt vergroten, is een logische volgende stap om na te gaan welke taal je wilt leren en waar je deze wilt leren. Misschien wil je Italiaans leren in Rome, maar mogelijk word je net zo gelukkig van Italiaanse lessen in Nederland. Een vraag die je jezelf kan stellen om erachter te komen hoe je je jaar wilt invullen is de vraag ‘Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen?’. Zo kom je achter je echte motivatie en drijveren. Vaak bestaat een tussenjaar uit een combinatie van opties. Zo kan je bijvoorbeeld eerst een aantal maanden reizen, om je bij terugkomst te richten op je studiekeuze of sollicitaties. Vraag ook zeker aan mensen om je heen hoe zij hun jaar invullen of zoek naar ervaringsverhalen online. Op de website van wilweg vind je verschillende ervaringen. Voor meer inspiratie over de invulling van je tussenjaar, zijn de volgende artikelen geschreven:

tussenjaar

Houd genoeg tijd over om na te denken over je studiekeuze of om te solliciteren

Wil je je tussenjaar zelf regelen of uitbesteden?

Een tussenjaar kan je zelf regelen of uitbesteden aan een bemiddelingsorganisatie. Een voordeel van een bemiddelingsorganisatie is dat het je werk uit handen neemt en tijd bespaart. Daartegenover staat wel een bemiddelingsbijdrage. Ga goed per bemiddelingsorganisatie na wat de kosten en voordelen zijn. Een voordeel van een bemiddelingsorganisatie kan bijvoorbeeld ook zijn dat je wordt begeleid door medewerkers van de organisatie. Bekende bemiddelingsorganisiates zijn TravelActive en Activity International. Om je te orienteren kan je ook hier en hier brochures van beide organisaties aanvragen.

Hoe ga je je tussenjaar financieren? 

Een tussenjaar kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. De kosten hangen af van wat je in je jaar gaat doen, hoelang je wegblijft en of je het zelf regelt of een bemiddelingsorganisatie inschakelt. Veel mensen die een tussenjaar nemen werken een deel van het jaar om bijvoorbeeld een reis in het buitenland te bekostigen. Je kan natuurlijk ook werken in het buitenland en zo geld verdienen en werkervaring opdoen tegelijk. Als je besluit vrijwilligerswerk in het buitenland te doen kan je kijken naar subsidiemogelijkheden. Erasmus+ Jeugd biedt het European Voluntary Service (EVS) programma aan voor jongeren tussen de 17 en 30 die vrijwilligerswerk willen doen. Het grootste deel van je kosten wordt vergoed als motivatie om jongeren meer verbonden te maken met Europa.

Wat is er nodig qua voorbereiding? 

Afhankelijk hoe je je jaar invult en hoelang je wegblijft heb je verschillende voorbereidingen nodig. Denk hierbij aan het aanvragen van een visum als je buiten Europa reist, het regelen van een passende reisverzekering en vaccinaties afhankelijk van het land waar je naartoe gaat. Misschien moet je ook nog naar woonruimte zoeken of wil je vast een woordje in de taal leren voordat je weggaat.