Wat is een Denktank?

In een denktank komt een groep mensen, van vaak verschillende expertises, samen om aan een probleemstuk te werken. Vaak is dit een maatschappelijk of politiek probleemstuk. Studenten en afgestudeerden zijn erg geliefd in denktanks vanwege hun frisse blik en theoretische kennis.

Waarom zou ik meedoen aan een denktank?

Er zijn verschillende redenen om mee te doen aan een denktank. Bedrijven verbinden hun naam aan een denktank en zijn zelf ook aanwezig. Voor bedrijven is het een kans om in contact te komen met talentvolle studenten. Zo kan je dus op de dag zelf je netwerk uitbreiden en misschien wel sollicitaties regelen.

Tijdens een denktank krijg je een kijkje in de keuken van bedrijven. Je werkt aan business cases en lost maatschappelijke vraagstukken op. Soms moet je tijdens sollicitaties ook business cases oplossen, deze ervaring is dus mooi meegenomen!

Het meedoen aan een denktank is een leuke en leerzame ervaring, waar je ook nog eens wat geld mee kan verdienen.

Aan welke denktanks kan ik meedoen?

Er zijn in Nederland verschillende denktanks waar je aan mee kan doen:

Battle of Concepts

 

denktanks

Battle of Concepts daagt je uit om mee te denken over uitdagende en actuele maatschappelijke challenges. Dit kan zijn bij corporates, in de publieke sector, maar ook bij NGO’s. Op het platform worden challenges geplaatst, jij verzint een oplossing en maakt daarmee kans op geldprijzen, (start)kapitaal, een opdracht of partnership. De Koninklijke Luchtmacht is bijvoorbeeld op zoek naar een smartphone app waarmee ze slimmer en effectiever kunnen communiceren. Het winnende concept krijgt een budget van euro 20,000 om het concept uit te voeren.

Vereisten: studenten, creative young professionals en startups

Nationale DenkTank

denktanks

De Nationale DenkTank heeft als doel de Nederlandse samenleving met vernieuwende ideeën vooruit te helpen. Jaarlijks gaan twintig jonge en getalenteerde academici uit verschillende studierichtingen aan de slag met een maatschappelijk probleem. Het project wordt begeleid door McKinsey & Company. Na deelname aan de Nationale DenkTank behoor je tot het DenkTank-netwerk.

Vereisten: Promovendus, pas afgestudeerd (WO en max. 1 jaar werkervaring) of masterstudent

Create Tomorrow 

denktanks

Create Tomorrow is de grootste studenten denktank ter wereld. Tijdens Create Tomorrow los je in een team van 6 tot 8 personen vraagstukken uit het bedrijfsleven op. Tijdens het proces word je bijgestaan door professionele consultants. Zo krijg je een kijkje in de keuken van bekende organisaties en hun probleemstellingen. De dag wordt volledig verzorgd en ook maak je kans op mooie prijzen. De hoofdprijs is €4,000!

Vereisten: HBO en WO studenten