COLUMN VAN LOTTE

Lotte, bijna afgestudeerd en baanzoekende, neemt je mee in haar zoektocht:


 

Zwoegen op een tentamen, je ogen proberen open te houden bij het hoorcollege om 9 uur en hopen op een goed cijfer voor je paper. Voor mij is het nu allemaal verleden tijd. Vandaag was mijn állerlaatste schooldag ooit.

Eigenlijk reden tot een feestje. Maar het voelde toch een beetje gek toen ik het universiteitsgebouw uitliep. Vanaf je vierde ga je al naar school. Dat is al zo lang als ik me kan herinneren. Ik ben nooit niet naar school geweest. Nouja, op een halfjaartje geld verdienen in het callcenter na dan. Het is vreemd om de collegebanken nu voor altijd achter te laten.

‘Wat vind ik nou eigenlijk écht leuk?’

Maar dat is wel waar ik op dit moment sta. Ik ben -bijna- afgestudeerd. En dat betekent: aan het werk. Een ‘volwassen baan’ zoeken. Maar hoe dan? Toen ik jong was had ik altijd het idee dat ik op mijn 23ste precies zou weten wat ik wilde, maar niets blijkt minder waar. Zal ik gaan zoeken naar een vast contract? Freelancen? Of toch voor mezelf beginnen? In welke branche dan? Wat vind ik nou eigenlijk écht leuk? En wat als ik nou helemaal niets kan vinden dat bij me past?

Zoveel vragen. Zo weinig antwoorden. Maar die antwoorden hoop ik in de komende tijd te vinden. En ik wil jullie graag meenemen in mijn zoektocht als bijna-afgestudeerde. Ik hoop een inkijkje te kunnen geven in mijn leven en de keuzes die ik ga maken. Ik heb zelf eigenlijk ook nog geen idee hoe het allemaal gaat lopen. Maar er is alvast één les die ik vandaag geleerd heb: je bent niet alleen.

‘De helft van mijn klasgenoten heeft geen idee wat ze nou willen doen’

Het lijkt altijd alsof iedereen precies weet wat hij wil en na zijn afstuderen zijn ‘shit together’ heeft, maar dat is ook maar schone schijn. Met mij hadden vandaag dertig andere klasgenoten hun laatste schooldag. En daarvan heeft de helft ook geen idee wat ze nou willen doen.

Het probleem is ook dat de mogelijkheden zo’n beetje eindeloos zijn. Maar daarmee komt ook de angst dat je misschien verkeerd kiest. Ik heb daar in ieder geval wel last van.

Ik ga de komende tijd proberen uit te vinden wat ik wil. En waarschijnlijk een heleboel foute keuzes maken 😉 Doen jullie met me mee?

Liefs Lotte