Steeds meer studenten hebben een studieschuld. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) ligt de gemiddelde studieschuld tussen de  € 21,000 en € 24,000. Er zijn verschillende redenen om je studieschuld eerder af te lossen. Zo betaal je minder rente, kan je een hogere hypotheek voor je huis krijgen en is het ook een fijn idee om geen schulden te hebben. Wil je ook je studieschuld eerder aflossen? Hier vind je de beste tips:

studieschuld eerder aflossen

 

1. Weet wanneer je schuld is afbetaald

Weet jij wanneer je je studieschuld volledig hebt afbetaald? De meeste mensen weten dit niet. Door in te loggen op DUO kan je zien wanneer je volledig studieschuld vrij bent. Als je de einddatum weet kan je ernaar toe werken om deze naar voren te schuiven.

Stel jezelf realistische doelen wanneer je van je studieschuld af wilt zijn.

2. Los al af tijdens de aanloopfase 

Van DUO hoef je niet gelijk nadat je bent afgestudeerd af te lossen. Deze periode heet de aanloopfase en duurt 2 jaar. In deze 2 jaar kan je wel gewoon boetevrij aflossen. Zo daalt niet alleen je schuld, maar betaal je ook minder rente. In de aflosfase loopt de rente die je betaalt gewoon door. Het is dus slim om al in deze periode te beginnen met aflossen.

3. Verhoog het maandbedrag dat je aflost 

DUO stelt het maandbedrag dat je moet aflossen vast op het moment dat je moet gaan aflossen. Dit is twee jaar nadat je voor het laatst studiefinanciering hebt gekregen. De hoogte van je schuld en de rente bepaalt hoeveel jij maandelijks moet aflossen om in 15 of 35 jaar van je schuld af te zijn.

Als je eerder van je schuld af wilt zijn kan je bepalen om het maandbedrag dat automatisch wordt afgeschreven te verhogen. Dat kan je hier doen. Alle beetjes helpen. Ook al betaal je maar €10,00 bovenop het vastgestelde bedrag. Je kan ook geleidelijk het maandbedrag verhogen als je portemonnee dit toelaat.

Het voordeel van automatisch afschrijven is dat je de beslissing al hebt gemaakt en je er niet meer naar om hoeft te kijken.

4. Extra Bijverdienen

Er zijn veel manieren om extra geld te verdienen. Zeker als je je studieschuld wilt aflossen komt extra geld goed van pas! Zo kan je spullen op Marktplaats verkopen, geld verdienen in marktonderzoeken, bijles geven of op kinderen passen.

Lees ook het artikel over 24 manieren hoe je extra geld kan verdienen. Ook online zijn er vele manieren hoe je aan wat extra inkomen kan komen.

5. Gebruik financiële meevallers om je schuld af te betalen 

Een bonus op werk, een loonsverhoging of een onverwachte teruggave van de belastingdienst. Allemaal financiële meevallers die je kan gebruiken om je schuld af te lossen. Het is verleidelijk om je bonus gelijk uit te geven, maar je kan het ook gebruiken voor je schuld.

Het is geld dat je makkelijk kan missen, omdat het een extra vorm van inkomen is. Geef het niet uit aan dingen die je toch niet kan herinneren, maar zorg dat je niet in de schulden zit. Je kan natuurlijk ook een gedeelte apart zetten voor het afbetalen van je schuld.

6. Zet je loonsverhoging om in een afbetaling 

Het is gebruikelijk om jaarlijks een loonsverhoging te krijgen. Vaak is dit een verhoging die corrigeert voor de inflatie en hoe je presteert bij het bedrijf waar je werkt. Je kan ervoor kiezen om het bedrag dat je meer verdient te gebruiken als afbetaling. Je kan dit bedrag bijvoorbeeld gebruiken als verhoging op het maandbedrag dat je automatisch aflost.

7. Let op je uitgaven

Dit is makkelijker dan je denkt. Als je je wekelijkse koffie bij de Starbucks laat staan, kan je jaarlijks al zo’n € 200,00 extra aflossen. Ga bij jezelf na waar jij op kan besparen. Zijn dit afhaalmaaltijden? Je woning? Of misschien alcohol?

Als je kritisch kijkt naar je eigen uitgaven vind je vast manieren hoe jij geld kan besparen. Dit geld kan je gebruiken om je studieschuld eerder af te lossen.

8. Laat de lage rente geen excuus zijn om niet af te lossen 

Een studieschuld blijft een schuld die je af zal moeten betalen. Daarnaast is een lage rente op je schuld geen garantie voor de toekomst.

De rente op een studielening is gekoppeld aan de rente op staatsleningen. De regering wil de rente niet meer koppelen aan een 5-jarige staatslening, maar aan een 10-jarige staatslening. De rente op een 10-jarige staatslening is hoger, vanwege de langere looptijd. De gemiddelde rente op een 10-jarige staatslening is 2,56%. Vanaf 2020 moet deze wijziging ingaan en wordt het percentage vastgezet.