Een afstudeerhoed wordt gedragen door afgestudeerden tijdens een diploma uitreiking. Ook kan je de hoed dragen op een examenfeest. Vooral in Groot Brittannië en Amerika is het dragen van een afstudeerhoed populair, maar ook in Nederland zie je het steeds vaker. Het geeft een ceremonie een officieel tintje en het staat natuurlijk ook heel leuk op de foto. Het is tegelijk een leuk afstudeercadeau.

Een afstudeerhoed heeft ook een kwast eraan zitten, oftewel een ‘tassel‘. De tassel is meestal zwart, maar je kan het ook in andere kleuren krijgen. De kleur van de tassel heeft te maken met de universiteit of de studierichting. Als je bent afgestudeerd in Science kan je bijvoorbeeld een gele tassel aan je hoed doen.

Volgens de traditie wordt de tassel eerst rechts gedragen. Als het diploma in ontvangst wordt genomen wordt de tassel links gedragen.

Afstudeerhoed kopen

afstudeerhoed
Klassieke, zwarte afstudeerhoed die in one size komt. Je kan 10 hoedjes voor € 34,99 hier bestellen.

afstudeerhoed
Een afstudeerhoed kan je ook per stuk kopen, maar vaak is het voordeliger als je er meerdere koopt. Je kan het hoedje voor € 17,90 hier bestellen.
afstudeerhoed
Deze luxe uitvoering van de hoed heeft gouden details. Je kan 12 hoedjes voor 63,37 hier bestellen.

Afstudeerhoed maken

Als je een beetje creatief bent, kan je ook zelf een hoed maken. WikiHow heeft hier zelfs een hele guide aan gewijd. Ook op YouTube zijn er verschillende filmpjes te vinden: